woensdag 16 december 2015

Voorziening verpleging/verzorging Sleeuwijk (2)

Ik heb stevig geworstel met het voorstel voor de kleinschalige voorziening verpleging en verzorging in Sleeuwijk (zie ook blog 2/12)
Natuurlijk gunt Progressief Altena het alle inwoners om levenslang voor een betaalbare prijs in hun vertrouwde dorp te kunnen blijven wonen. Met de realisatie van 24 seniorenappartementen en 17 grondgebonden seniorenwoningen door Woonlinie wordt daar zeer binnenkort voor een groot deel al in voorzien. Met zorg en verpleging aan huis kunnen senioren straks heel lang – misschien zelfs levenslang -  in Sleeuwijk blijven wonen.
Maar er is nog een andere groep. Mensen die het zelfstandige wonen echt niet meer redden. Zij moeten terecht kunnen in een intramurale voorziening. Voor die groep heb ik de wens dat dat in ieder geval kan binnen een straal van 10 kilometer rondom de vertrouwde woonplaats en bij voorkeur in wat straks de gemeente Altena of Emmickhoven of ……… zal zijn. Je kunt nl wel een intramurale voorziening in Sleeuwijk realiseren, maar dat geeft geenszins de garantie dat je daar als Sleeuwijker, indien noodzakelijk, ook terecht zult komen. Dit gecombineerd met o.a. de wetenschap dat bestaande intramurale plaatsen voor verpleging en verzorging in de regio afgebouwd moeten worden, maakt dat ik stevige vraagtekens plaats bij het idee om - met een gemeentelijk investering - een nieuwe kleinschalige voorziening verpleging en verzorging in Sleeuwijk te realiseren.
Echter….
In de commissie Inwoners werd duidelijk dat een meerderheid van de raad het realiseren van een dergelijke voorziening juist toejuicht. Ook zeer voorstelbaar overigens. Een kleinschalige voorziening verpleging en verzorging in Sleeuwijk geeft namelijk de kans dat Sleeuwijkers met dementie straks ook in eigen dorp terecht kunnen. Ik zeg nadrukkelijk kans, want die garantie is er namelijk niet. Daarnaast biedt een dergelijke voorziening kansen op het gebied van de WMO. Als we als gemeente bijdragen aan de financiering van een intramurale voorziening, dan moet dat voor direct gemeentelijk beleid in mijn ogen ook wat opleveren. Ik zie mogelijkheden op het gebied van dagbesteding, begeleiding, logeren, kortdurende zorg en snelle oproepbare zorg aan zelfstandig wonende senioren. Daarnaast vind ik dat er eisen gesteld kunnen worden aan een blijvend betaalbare all-in huurprijs en aan het terugbetalen van de gemeentelijke investering indien het gebouw zijn functie voor verpleging en verzorging verliest. Deze uitgangspunten heb ik benoemd in een amendement, dat gisteren in de raadsvergadering gesteund werd door de voltallige raad.
Nu er garanties liggen voor o.a. het realiseren van WMO-beleid was het voor Progressief Altena ook makkelijker om JA te zeggen tegen het investeren in de bouw van een kleinschalige voorziening verpleging en verzorging in Sleeuwijk.

Deeltaxi

Namens Progressief Altena vroeg ik in de commissie Inwoners om een reisbudget van minstens 2.000 kilometer om tegen WMO-tarief met de deeltaxi te kunnen reizen (zie blog 2/12). Wat we gisteravond in de raad kregen was een onbeperkte hoeveel reiskilometers tegen WMO-tarief. Daar had ik alleen maar van kunnen dromen. Wie had kunnen denken dat onze rekenvoorbeelden in de commissie tot een dergelijk onverwacht resultaat zouden leiden. Helemaal blij mee.
De omzetting van de oorspronkelijke 7 zones tegen WMO-tarief naar 35 kilometer in plaats van naar de voorgestelde 30 kilometer was voor PA minder belangrijk. Zeker nu de ziekenhuizen in Breda als puntbestemming tegen WMO-tarief bereikbaar zouden worden. Navraag leerde dat ook dat de ziekenhuizen in Dordrecht, Waalwijk, Tilburg en Gorinchem tegen WMO-tarief bereisd kunnen worden. Maar als je dan toch aan het repareren bent, doe het dan maar gelijk goed en zorg dat het centrum van Breda voor al onze deeltaxi-reizigers tegen gereduceerd tarief bereikbaar is. Het door het CDA opgestelde amendement daaromtrent hebben we dan ook van harte mee ingediend.

dinsdag 15 december 2015

Aanpassing A27

Grote opkomst gisteravond bij de informatiebijeenkomst in Hank over de verbreding van de A27. Hoewel verbreding….. Dat valt eigenlijk in de streek een beetje tegen. Er komt misschien een metertje bij en dat moet dan resulteren in twee rijbanen en een spitsstrook beide kanten op. De beide overgangen over de rivieren worden wel flink royaler. De brug bij Gorinchem krijgt er aan de westzijde een “broertje” bij en de brug bij Hank aan de oostzijde. Opgemerkt werd dat dit tot een nieuwe flessenhals zou leiden.
Commentaar was er gisteravond vooral op de loop van het fietspad aan de oostzijde van de brug bij Hank. Fietsers moeten daar behoorlijke slingers maken. Aangegeven werd dat weinig fietsers dat zullen doen en dat de investering dus weggegooid geld zal zijn. De bewoners zouden ook hierin weleens gelijk kunnen krijgen. Over de nieuwe afrit bij Hank vanuit het zuiden, waren de meningen verdeeld. Deze afrit wordt niet meer gesitueerd pal na de brug, maar komt nabij de bestaande andere op- en afritten in Hank. De verschillende meningen daarover werden ingegeven door verwachtingen over de verkeersstromen die wel of niet gaan ontstaan.
Al met al ook voor mij een informatieve bijeenkomst. Met de hele plannenmakerij rondom de A27 kan ik politiek verder weinig. Dat is de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat. Wat betreft het onderliggende lokale wegennet houd ik met Progressief Altena natuurlijk wel de vinger aan de pols.

woensdag 2 december 2015

Deeltaxi verslechterd?

De Deeltaxi is opnieuw aanbesteed en dat gaat gepaard met veranderingen. Straks wordt niet meer per zone afgerekend, maar per kilometer. Net als bij het openbaar busvervoer. Tot zover zal het financieel voor onze inwoners niet zo heel veel verschil maken. Wat wel verschil gaat maken is de bovengrens die voorgesteld wordt voor het reizen tegen het voordelige WMO- tarief. In 2015 kunnen mensen nog totaal 600 zones tegen dit voordelige tarief reizen, miv 2016 zou dat maximaal 1.250 kilometer per jaar worden.
Met een tweetal reisvoorbeelden heb ik in de commissie Inwoners laten zien dat dan aanzienlijk minder vaak voordelig gereisd kan worden dan voorheen. Zo kan men bijvoorbeeld niet meer 100 keer tegen WMO-tarief reizen tussen Sleeuwijk en Wijk en Aalburg, maar miv 2016 nog maar slechts 64,5 keer. Niet alleen de CU en Lokaalbelang opende dit de ogen, dat gold ook voor de wethouder. Het voorstel werd teruggenomen en zal voorzien van rekenvoorbeelden opnieuw behandeld worden in de raad van 15 december. Mocht het college daarbij zelf niet komen met o.a. een jaarlijks budget van minimaal 2.000 kilometer tegen WMO-tarief, dan zal Progressief Altena dat met een amendement proberen af te dwingen.

Voorziening verpleging/verzorging Sleeuwijk

Het realiseren van een kleinschalige voorziening verpleging en verzorging in Sleeuwijk is een lang gekoesterde wens die dankzij veranderde regelgeving nu alleen gerealiseerd kan worden als de gemeente hierin het initiatief neemt en er ook (WMO-)geld voor overheeft. In tijden van financiële krapte en met het oog op de herindeling in Altena een lastige kwestie. In de commissie Inwoners heb ik eerst geprobeerd duidelijkheid te krijgen over de toekomstbestendigheid van een dergelijk plan en over de houdbaarheid van de lage all-in huurprijs die men voor ogen heeft. Op beide vragen konden helaas geen garanties afgegeven worden.
Daarnaast heb ik namens Progressief Altena een lans gebroken voor het tevens realiseren van WMO-gerelateerde zorg als de kleinschalige voorziening verpleging en verzorging doorgang vindt. Als er geld uit de WMO-reserve voor dit doel gebruikt wordt, moet er immers ook iets voor terugkomen. Te denken valt bijvoorbeeld aan dagbesteding, begeleiding, logeervoorzieningen en kortdurende zorg, maar ook aan snelle oproepbare zorg die vanuit de woonvoorziening geleverd kan worden aan bewoners van bijvoorbeeld het Steunpunt of aan zelfstandig wonende ouderen.
In de raadsvergadering van 15 december zal een besluit genomen worden over dit onderwerp.

donderdag 12 november 2015

Voldoende geld voor riool?

In een eerder stadium gingen Lb, CDA en SGP akkoord met het voorstel om de rioolbelasting te verlagen en de OZB tegelijkertijd te verhogen. Onze inwoners zouden daar in hun portemonnee niks van voelen, maar het zou de gemeente wel extra financiële speelruimte opleveren. Samen met de CU was Progressief Altena hier fel tegenstander van. Na de extreme wateroverlast op 30-31 augustus zijn onze grote bedenkingen bij dit besluit alleen maar toegenomen.
Binnenkort wordt een nieuw rioleringsplan en een nieuw waterplan vastgesteld. Voor de (mede-)inkleuring daarvan worden momenteel nog volop gesprekken gevoerd met gedupeerden van de wateroverlast. Onze hele grote twijfel blijft of er straks wel voldoende geld zal zijn om de noodzakelijk aanpak van de wateroverlast daadwerkelijk uit te voeren. Om deze reden heeft Progressief Altena tijdens de begroting gevraagd de uitruil tussen de rioolbelasting en de OZB terug te draaien. Eerst plannen presenteren en dan pas bepalen of een bezuiniging daarop realistisch is! Het amendement dat wij daarvoor indienden heeft het spijtig genoeg niet gehaald.

woensdag 11 november 2015

Bezuiniging op zwembaden

Al in 2010 riep ik op om te komen tot een toekomstvisie op de zwembaden. Dit met het oog op de leeftijden van de baden in Sleeuwijk en Werkendam. Het idee werd toen naar de prullenbak verwezen, maar dook in 2014 weer op in het coalitieprogramma van Lb, CDA en SGP. Vooruitlopend op die toekomstvisie heeft het college van Werkendam nu bij de begroting voorgesteld om in 2019 een bezuiniging van een kwart miljoen op te leggen aan de zwembaden. Overleg met de zwembadbesturen maakte helder dat een dergelijke bezuiniging zal leiden tot sluiting van één, mogelijk zelfs twee zwembaden. Het college denkt dat verlies echter voor te zijn door tijdig met een toekomstvisie te komen en daarop aansluitend alternatief zwemwater te realiseren. Dat nieuwe bad (of baden?) zou er dan al in 2018 moeten liggen en moet dus miv 2019 jaarlijks 250.000 euro minder gaan kosten dan de huidige baden.
Omdat Progressief Altena absoluut niet gelooft dat deze voorstelling van zaken realistisch is, hebben we geprobeerd het bezuinigingsvoorstel van tafel te krijgen. Daarvoor wilden we de aanleg van kunstgrasvelden in Dussen en Hank minimaal uitstellen tot na de herindeling en gebruik maken van het beetje financiële ruimte dat er nog in de begroting zat. Lb, CDA en SGP willen de bezuiniging op de zwembaden in 2019 echter absoluut doorzetten.
Als u in 2019 in de gemeente Werkendam (dan inmiddels gefuseerd met Aalburg en Woudrichem) niet meer in een zwembad terecht kunt, dan weet u waar u moet zijn…..

Wat PA binnenhaalde

Op de grote thema’s hebben we tot onze hele grote spijt niets bereikt, maar voor drie kleine onderwerpen wist Progressief Altena tijdens de begrotingsbehandeling wel de handen op elkaar te krijgen.
Zo hoeven minima straks niet meer eerst bonnetjes in te leveren voor ze geld krijgen uit het Activiteitenfonds om naar een museum te gaan, de dierentuin te bezoeken of voor een lidmaatschap van een muziekvereniging. Niet iedereen heeft immers voldoende financiële armslag om deze uitgaven eerst zelf te bekostigen en daarna terug te vragen uit het Activiteitenfonds. Minima krijgen geld uit het Activiteitenfonds straks in delen vooraf uitgekeerd.  
Onze tweede motie die aangenomen werd betrof de snelheid op de A27. De Rijksoverheid zet in op een verhoging van de maximum snelheid naar 130 km per uur. Met het oog op fijnstof, geluid en koolstofdioxide vond Progressief Altena dat geen goed idee. Namens de gemeenteraad gaat het college zich nu inzetten om de maximum snelheid terug te brengen naar 100 km per uur op het deel van de A27 dat door de gemeente Werkendam loopt.
Voor het doen van vrijwilligerswerk wordt steeds vaker een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) gevraagd. Progressief Altena vroeg het College om mensen ervan op de hoogte te brengen dat een VOG onder bepaalde voorwaarden kostloos verstrekt wordt. Daarnaast was het verzoek om mensen bekend bij Loket Altena standaard kosteloos een VOG te verstrekken voor vrijwilligerswerk. Het College van B&W gaf aan als zodanig te (zullen gaan) handelen.
Over de grote thema’s tijdens de begroting hierboven meer.

woensdag 4 november 2015

Zonnepanelen op huurwoningen

Kijk, dat is nou mooi: huurders die zonder te investeren de beschikking krijgen over zonnepanelen op hun huurwoning en daarmee profiteren van goedkopere duurzame energie. Dit werd mogelijk dankzij de samenwerking tussen Wocozon en Woonstichting Land van Altena. Twee pleitbezorgers van duurzaamheid, namelijk wethouder Machiel de Gelder en gedeputeerde Anne-Marie Spierings (D66) verrichtten samen de opening. Op de foto: de gedeputeerde samen met de directie van Wocozon in gesprek met enthousiaste huurders.
Ik ben hier enorm trots op. Nieuwendijk is namelijk de eerste plaats in Brabant waar zonnepanelen op huurwoningen liggen. Maar belangrijker nog: met de zonnepanelen die straks op tientallen, zo niet honderden huurwoningen liggen, wordt een grote bijdrage geleverd aan de klimaatopgave. Het initiatief van Woonstichting Land van Altena en Wocozon verdient breed navolging!

dinsdag 3 november 2015

Werkbezoek aan Juzt

Schaamte, dat voelde ik gisteravond. Vijf mensen van jeugdzorginstelling Juzt ontvingen leden van de raadscommissie Inwoners en vertelden over pleegzorg, ambulante zorg en het MKD. Het werkbezoek vond plaats op verzoek van leden van diezelfde commissie Inwoners. Degenen die indertijd het hardste ‘riepen’ waren er echter niet.
Juzt hield het verhelderende verhaal voor slechts vier raadsleden. Allemaal vrouwen. De enige vier vrouwen in de Werkendamse raad. Onze mannelijke raadsleden dragen daarmee de boodschap uit dat opvoeden en zorg voor kinderen een kwestie is die hen weinig interesseert. Een pijnlijke constatering.

Juzt is een jeugdzorginstelling die actief is in West-Brabant. In dat gebied hadden ze  in oktober totaal  530 kinderen in pleegzorg, waarvan 32 in de gemeente Werkendam. Het aantal zal echter nog groter zijn omdat ook het landelijke opererende SGJ en het Leger des Heils in onze gemeente kinderen in pleegzorg hebben.
Met een praktijkvoorbeeld werd duidelijk gemaakt wat opname in een pleeggezin voor kinderen betekent: de lijntjes met ouders (en vaak ook broers/zussen), grootouders, school, sportvereniging, huisdieren, vertrouwde leefomgeving, enz. worden doorgeknipt. Zodra de situatie gestabiliseerd is, is het de taak van Juzt om de lijntjes weer zoveel en zo goed mogelijk te herstellen.
De ambulante zorg vanuit Juzt wordt in onze regio relatief weinig ingezet. Dat geldt ook voor opname van kinderen in crisiszorg. Ons CJG doet het volgens de medewerkers van Juzt dusdanig goed, dat dit voorkomen wordt. Opgemerkt wordt wel dat de werkdruk bij ons CJG erg hoog is en dat dit soms leidt tot het omzeilen van het CJG door bijv een beschikking aan te vragen via de huisarts. Dit sterkt mij in de gedachte dat extra geld voor jeugdzorg op z’n plaats zou zijn. Aan preventieve activiteiten komt men immers ook al niet toe.

donderdag 29 oktober 2015

Overvolle Interliner

De Interliner tussen Breda/Oosterhout en Utrecht is een veel gebruikt vervoermiddel. Zoveel dat reizigers in de ochtendspits regelmatig de toegang tot de bus geweigerd wordt bij de haltes in Nieuwendijk en aan de Tol omdat alle stoelen in de bus al bezet zijn. Dat gebeurt niet bij één bus op een ochtend, maar soms zelfs wel bij twee of drie. Dit heeft tot gevolg dat mensen te laat op hun werk komen of delen van colleges missen. Namens Progressief Altena heb ik dit maar weer eens aangekaart bij het college van B&W. De wethouder heeft op zijn beurt contact gezocht met de provincie en met vervoerder Arriva. Of het wat oplevert weet ik niet, maar niet geschoten is in ieder geval mis.
Door het aan te kaarten kwam ik er achter dat college, provincie en vervoerder zich in hun acties laten leiden door klachten van reizigers. En klachten waren er de laatste tijd niet veel meer geweest….. “Logisch”, denk ik dan. Reizigers zijn het zo langzamerhand beu om ieder keer hetzelfde verhaal te doen bij de vervoerder. Alsof dat geen tijd kost….  Bovendien, buschauffeurs weten toch ook wanneer ze met volle bussen rijden en reizigers moeten laten staan? Waarom worden hun geluiden niet omgezet in acties? De wethouder zou dit meenemen.

zaterdag 10 oktober 2015

Noordwaard

De paar keren dat ik de afgelopen jaren door de Noordwaard reed, vond ik het een vreselijk gebied. Unheimisch. Desolaat. Een grote bouwput. Gisteren was ik er weer. Een werkbezoek met een aantal raadsleden o.l.v. twee heren van Rijkswaterstaat. En ik heb genoten! Wat een prachtig open landschap. Mooie waterpartijen. Vogels. Her en der verscholen oude en ook nieuwe bebouwing. Zeven nieuwe gemalen en zelfs een verdwaald bootje in één van de nieuwe kreken.
Nu het bouwverkeer nagenoeg verdwenen is, alle bruggen in gebruik zijn en het groen weer ongestoord de kop op kan steken is de Noordwaard hard op weg om weer een parel te worden in de streek. Het is helaas nog even wachten op de uit te zetten fiets- en wandelroutes.
Bijzonder is vooral ook het verhaal achter de nieuwe Noordwaard: land dat teruggegeven wordt aan het water. Daarvoor moest de helft van de inwoners uit het gebied verhuizen en zagen anderen hun vertrouwde stekkie vervangen door nieuwbouw elders. Twee grote polders werden vervangen door zeven kleintjes van een veel kleinere totale omvang (verhouding ben ik even kwijt; ik meen een kwart van het totaal?). Vijf miljoen kuub grond werd verzet, wegen werden verlegd, dijken afgegraven, bruggen geplaatst. Met dit alles werd 2.000 ha buitendijks gebracht, waarvan 800 ha doorstroomgebied. Zodra het water in de Merwede twee meter boven NAP komt loopt het water het gebied in, maar los daarvan wordt in het gebied dagelijks al de invloed van eb en vloed zichtbaar. Bijzonder toch!

vrijdag 9 oktober 2015

Grote rol PA in raad 6/10

Door de discussie over één Altena hebben de andere zaken uit de raadsvergadering van 6 oktober de kranten en de social media niet of nauwelijks gehaald. Bij drie andere zaken op de agenda speelde Progressief Altena echter een grote rol, namelijk:
Op het nagenoeg afgehamerde bestemmingsplan buitengebied werd ons amendement aangenomen waarmee de standaard toegestane bouwhoogte van woonboten weer teruggebracht werd van 5 meter naar 3,5 meter goothoogte. Een ‘flat’ zoals aan de Peerenboom moeten we immers niet standaard willen.
Bij het agendapunt ‘duurzame openbare verlichting’  kwamen de coalitiepartijen met het voorstel te gaan voor een optimalere variant dan B&W voorstelde. Wat betreft de energiebesparing en vermindering van CO2  natuurlijk helemaal in het straatje van Progressief Altena. De geschetste hogere kosten voor dit voorstel werden echter veel en veel te laag voorgesteld. Onze Anne kaartte dat daags voor indiening van het voorstel  meerdere keren aan, maar vond geen gehoor. Staande de vergadering ging er echter bij iemand een lichtje branden. Schorsing volgde, de misser werd erkend, het stuk werd van de agenda gehaald. Wat een blunder!!!
Het idee van Progressief Altena om een calamiteitenfonds wateroverlast in te stellen werd op social media zo ongeveer met gejuich ontvangen. Onze Chris daarover: “Zeker nu er signalen zijn dat verzekeringen overwegen premies verhogen en/of bij een herhaling niet meer uit te keren, is het van belang dat de gemeente laat zien dat zij haar burgers niet in de kou laat staan. Totdat men kan garanderen dat wateroverlast in de toekomst daadwerkelijk slechts één keer per 100 jaar voorkomt, zal dit fonds er moeten zijn voor de inwoners die buiten hun schuld in de problemen zitten.” Anders was helaas de ontvangst in de raad van Werkendam. Onze motie om een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheden van een dergelijk fonds werd door alle anderen weggestemd.

dinsdag 6 oktober 2015

Daarom "Één Altena"

In de opiniërende raadsvergadering over de mogelijke fusie tussen Werkendam, Woudrichem en Aalburg heeft Progressief Altena haar huispsycholoog aan het woord gelaten en daarmee de vingers gelegd op de pijn die wij vermoeden bij de tegenstanders van Eén Altena. Nu het op besluitvorming aankomt wil PA u meenemen in de kansen, bedreigingen en twijfelachtige bezwaren die PA ziet bij eenwording van het gebied.

De grootste bedreiging is in de optiek van PA gelegen in een ‘nee’ tegen Eén Altena. We gaan dan nl als drie gemeenten door met het verspillen van energie in onderlinge samenwerkingsverbanden die niet echt lopen. Ondertussen bestaat de kans dat de provincie de regie van fusie tussen de drie overneemt, of beroerder nog ……. dat Eén Altena niet doorgaat, maar dat Woudrichem bij Gorinchem gevoegd wordt, Aalburg bij Waalwijk en Werkendam bij Oosterhout. Het eiland Altena zou dan opgesplitst worden. Alles waarin we elkaar eerder wel vonden wordt dan teniet gedaan. Maar erger nog: wat moeten we als gemeenten met allemaal kleine kernen gekoppeld aan een stad?

PA richt de blik veel liever op de kansen die Eén Altena biedt. Eén Altena geeft ons de kans om politiek en ambtelijk een kwalitatief nog beter beleid neer te zetten. Eenduidig naar de inwoners en organisaties in de streek. Wie hebben daar bijvoorbeeld baat bij? Onze sportverenigingen omdat bij gemeentelijke ondersteuning dan alle leden uit de streek meegeteld worden. De automobilisten omdat ze dan niet meer verrast worden door variaties in strooibeleid. Onze zieken omdat er voor de aanrijtijden van de ambulance echt gekozen wordt voor de meest optimale plek in Altena. Bedrijven die op diverse plekken in de streek zitten of die willen verhuizen. Het openbaar onderwijs omdat ze te maken krijgen één lijn, één visie en één punt om aan te verantwoorden. Zorginstellingen die op dit moment t.g.v. de drie decentralisaties vastlopen in hun administratie vanwege de verschillende afspraken in al die kleine gemeenten.
Maar kwalitatief nog beter beleid maak je ook door beleid dat een andere gemeente reeds succesvol ontwikkeld heeft over het hele gebied uit te rollen. Zoals het cultuurbeleid van Woudrichem, het alcoholmatigingsbeleid  in sportkantines van Werkendam of het gemeenschappelijk eigendom van de Wijksche Waard in Aalburg.
Één gemeente Altena biedt ook de kans om de talloze prachtige streek-initiatieven die er zijn verder uit te bouwen. Dat is goed voor onze inwoners. We noemen er een paar. De streekdagen, de Altena tourtocht, de streekmuziekdagen, de kunstroute, de molenstichting, de monumentendag, het liniepadfestival, muziekonderwijs, VVV, ZLTO, ANV, Trema, vluchtelingenwerk. Al die waardevolle initiatieven die nu al gericht zijn op heel Altena hebben straks nog slechts te maken met één beleid en één organisatie voor subsidieaanvragen en ondersteuning. Dat zal hen tijd en getouwtrek schelen. Maar ook levert het achterwege blijven van intergemeentelijk overleg onszelf een besparing op in tijd en energie. Het zou mooi zijn als we die winst straks ten gunste laten komen van al deze parels in de streek.
Met o.a. de uitbouw van al de prachtige streek-initiatieven zetten we Altena ook beter op de kaart. Dat is van belang voor de ontwikkeling van het regionale bedrijventerrein, voor het bedrijfsleven, de boeren en voor het toerisme. Maar ook voor bijvoorbeeld de zichtbaarheid van de politie omdat een gezamenlijk signaal krachtiger is.
Tot slot ziet PA kansen voor de gemeentepolitiek op zichzelf.  In Woudrichem en Werkendam kunnen de raden de regie terug pakken over de WMO en het minimabeleid. Voor besluitvorming mbt loket Altena wordt immers niet meer verwezen naar de buurgemeente. Voor Woudrichem is er de kans om de financiële situatie van de gemeente te verbeteren, Aalburg kan af komen van een zwaar versnipperde raad en in Werkendam kan door de meegebrachte andere cultuur uit de raden van de buren het beleid weer kritisch gewogen gaan worden.
Laten we bij dit alles bovendien niet vergeten dat onze eigen ambtenaren jaren geleden al kansen zagen toen ze zich uitspraken voor fusie want dan zouden ze sterker staan in de regio, gebruik kunnen maken van elkaars deskundigheid en als organisatie dichter bij de burgers staan dan externe inhuur ooit zal kunnen.

Met zoveel kansen verheugt Progressief Altena zich erop straks te kunnen zeggen dat we als gemeente Altena beschikken over én een goedlopende haven én een prachtige vesting én internationale handel in groen én 3 middelbare scholen én een poppodium én mooie dijklinten én Marianne Vos én de Nieuwe Hollandse Waterlinie én bijzondere natuurgebieden én – vooral!- een heel rijk verenigingsleven. Een gebied waar we van noord naar zuid, van oost naar west trots op zijn.

Maar die grotere afstand tot het gemeentehuis en het gemeentebestuur dan, zult u wellicht zeggen. Laten we wel wezen. Die drie gemeentehuizen met hun servicebalies kunnen we toch gewoon open houden? En we kunnen als raad op wisselende locaties gaan vergaderen. Laten we ons als raadsleden bovendien geen illusies maken. We kennen de mensen in de dorpskern waar we woonachtig zijn, maar wees nu eens eerlijk, hoeveel mensen kent u daadwerkelijk in de andere vier kernen? En hoe vaak wordt u door hen benaderd? Persoonlijk bedoel ik dan. Digitaal gebeurt dat met grote regelmaat. Juist die digitalisering maakt dat de afstand tussen enerzijds de inwoners en anderzijds de bewoners van het gemeentehuis steeds verder kan en zal verkleinen.
Of een ander bezwaar: de mogelijke hogere kosten. Als we hierop sturen door bijvoorbeeld geen tussenlagen in het management in te bouwen en door niet voor het hele gebied van ieder van de drie gemeenten alleen het beste uit te rollen, dan moet dit te vermijden zijn. Als we scherp sturen zou zelfs een verlaging van kosten tot de mogelijkheden kunnen behoren en zien inwoners van de gemeente Werkendam hun lokale lasten – nu de hoogste van West-Brabant – wellicht zelfs dalen.
En de identiteit van de kernen dan, hoor ik u denken. Wat denken we op het gemeentehuis eigenlijk wel? Dat dorpen hun identiteit af laten hangen van de gemeente waar ze onder vallen. Ben je nou mal? Die identiteit maken de dorpen zelf. Of ze nu gemeente Werkendam of gemeente Altena heten, aan hun samenleven met elkaar zal echt niks wijzigen. Als de grootste groep zegt dat de winkels ergens op zondag dicht moeten blijven, dan gaat dat echt wel gebeuren. En als men ergens anders vindt dat er op zondag best een festival kan zijn, dan zal dat ook wel doorgaan. Dat doe je toch met elkaar? Met respect voor de ander? Verschil mag er toch wezen? Dat is niet anders nu de 21 kernen nu nog gemeente Aalburg, Woudrichem en Werkendam zijn.

Om kort te gaan: Progressief Altena gaat voor één gemeente in Altena en de weg daar naartoe willen we graag samen met Woudrichem en Aalburg afleggen. Dan is voor iedereen de meeste winst te behalen.

vrijdag 25 september 2015

Zorgvoorziening Sleeuwijk

Al jaren bestaat de breed gedragen wens om in Sleeuwijk een zorgvoorziening te realiseren. Door allerlei hobbels op de weg (ik zal je de details besparen) is het er echter nog steeds niet van gekomen. Inmiddels lijkt de enige kans op realisatie om als gemeente Werkendam zelf het initiatief te nemen en financieel hier ook aan bij te dragen. De raadscommissie Inwoners kreeg daartoe een complex voorstel gepresenteerd wat onder andere bestond uit het inzetten van gelden uit de WMO en het tegen een lagere prijs verkopen van grond. Het college van B&W had snel met het idee aan de slag gewild, maar op voorstel van de SGP werd het  van de agenda gehaald omdat er eerst een grondexploitatie zou moeten zijn alvorens besloten werd over een concreet bouwplan. In mijn ogen de omgekeerde wereld. De kwestie begin bij de vraag of je überhaupt wilt investeren in een kleinschalige voorziening verpleging en verzorging. Pas als dat een “ja” krijgt moet je je gaan buigen over de vraag  waar dat geld vandaan moet komen.
Het voorstel gaat nu dus van het kastje naar de muur. Want hoe kun je nu besluiten over de grondexploitatie als je nog niet eens besloten hebt of bijdragen aan een zorgvoorziening wel een goed plan is?

Laaggeletterdheid

Als raadslid voor de PvdA heb ik in 2011 ‘Laaggeletterdheid’ op de raadsagenda gezet. Dit onderwerp is vervolgens door een notitie van PvdA, CU en SGP op de agenda gehouden. Door onvoldoende steun vanuit CDA en Lb is het uiteindelijk sinds september 2012 politiek buiten beeld geraakt. Dankzij het verzoek van de cliëntenraad sociale zekerheid om scholing aan laaggeletterden te blijven financieren is het onderwerp nu weer voor het voetlicht gehaald. En dat is mooi. Cijfers vertellen ons immers dat 15% van de inwoners van Werkendam laaggeletterd is en dat daarvoor enerzijds scholing nodig is en dat er anderzijds aandacht moet zijn voor communicatie in begrijpelijke taal. Ik heb de raadsinformatiebrief over scholing aan laaggeletterden dan ook aangegrepen om nog eens te wijzen op het grote belang daarvan. Als gemeente vinden we een goede dienstverlening zeer belangrijk. Dat betekent dus ook dat alles wat vanuit het gemeentehuis naar buiten gaat voor iedereen te begrijpen moet zijn.
De gemeente Werkendam gaat de scholing aan laaggeletterden verschuiven van het ROC naar de bibliotheken. Dat project wordt Altena-breed ontwikkeld, gebruik makend van de kennis en kunde van ROC Da Vinci. Zeer positief dat Werkendam in tijden van financieel zwaarder weer blijft investeren in scholing aan laaggeletterden!

Jeugdsozen

“Jeugdsozen; het hoofdpijndossier van wethouder Peter vd Ven, ” zo begon ik in de raadscommissie Inwoners. Afgelopen half jaar is dit onderwerp in nagenoeg iedere vergadering aan de orde geweest. Dit keer was het laatste nieuws dat de situatie voor de Dussoos opgelost lijkt en dat men in Sleeuwijk terug is bij af. De samenwerking tussen Syndion en de bewoners van het voormalige Honk lijkt stilgevallen en de optie om in de Nieuwe Es iets te realiseren bleek niet haalbaar. In Werkendam daarentegen wordt een verkorte procedure ingezet om een onderkomen voor de jeugd te kunnen realiseren op de locatie van de ijsbaan. Voor de maanden die dat in beslag neemt wordt gedacht aan een noodvoorziening op het parkeerterrein van de Kwinter. De Kwinter zou dan al in december a.s. gesloopt kunnen worden. Vd Ven gaf al wel aan dat dit alles niet te realiseren is binnen het beschikbare budget.
Ik ben er voor mezelf nog niet uit of dit nu allemaal zo gelukkig is. Een kat in het nauw moet echter rare sprongen maken…. Blijft een feit dat met het besluit om in de nieuw te bouwen mfa’s geen ruimte te realiseren voor jongeren, gelijk bedacht had moeten worden waar het jeugdwerk van de Dussoos, ’t Honk en De Schelf dan wel een plek had moeten krijgen. Zelfs de wethouder opperde nu om de indertijd vastgestelde visie opnieuw ter discussie te stellen……

dinsdag 22 september 2015

Werkwijze Activiteitenfonds

Om te kunnen sporten, musiceren, een museum te bezoeken, enz kunnen minima een beroep doen op het Activiteitenfonds, het Jeugdsportfonds en stichting Leergeld. Mensen die een beroep doen op genoemde fondsen leven vaak op bijstandsniveau en hebben daarnaast niet zelden te maken met een verplichte aflossing van schulden. Financiële armslag om te sporten, naar het zwembad, de dierentuin of een museum te gaan, muziekles te volgen of de Efteling te bezoeken is er daardoor niet. Een beroep op het gemeentelijke Activiteitenfonds haalt echter ook niet altijd uit omdat uitbetaling pas plaats vindt na overlegging van entreekaartjes, nota’s of andere bewijsstukken. Geld om een uitstapje, de sportclub of het zwembad eerst zelf te betalen hebben minima echter lang niet altijd. Daardoor lijkt het Activiteitenfonds voor een bepaalde doelgroep z’n doel voorbij te schieten. Namens Progressief Altena heb ik hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W. Progressief Altena hoopt te bereiken dat de regels voor een beroep op het Activiteitenfonds aangepast worden of tenminste soepeler worden toegepast voor mensen die financieel geen enkele speelruimte hebben.

zaterdag 19 september 2015

Raadsuitje

Acht jaar lang heb ik de uitnodiging voor het jaarlijkse uitje met de raad terzijde geschoven. Gisteren ging ik voor de eerste keer mee. Nou ja, voor de helft dan. Ik heb thuis de warme hap genuttigd terwijl collega-raadsleden een restaurant bezochten. In de middag was er een rondleiding door het oude stadhuis van Breda, een presentatie over de strategische agenda van West Brabant en een rondvaart door de singels van Breda. Grappig om raadsleden van een andere kant mee te maken, maar eigenlijk was ik gewoon te moe van een overvolle week met raadswerk.


dinsdag 15 september 2015

De mond gesnoerd

Tussen 2007 en 2015  verscheen 455 pagina’s aan rapporten over de bestuurskracht en de samenwerking in Altena. Het rapport van Veerman verscheen in mei 2015 en de brief waarin de Provincie de gemeenten oproept richting fusie te gaan is van 9 juni. Vanaf dat moment ging het in de pers, in de wandelgangen, in allerlei overleggen en bijeenkomsten over de fusie tussen Werkendam, Woudrichem en Aalburg.
Gisteravond zou het ook in de gemeenteraadsvergadering van Werkendam zover zijn. De vergadering zou een verkennend karakter hebben (besluit zou pas op 6/10 vallen), maar de standpunten van alle partijen waren op voorhand allang helder. Wat ga je dan in vredesnaam inbrengen in zo’n vergadering? Dat PA voor een bestuurlijke fusie gaat is allang duidelijk en de halve inhoud van de rapporten herhalen leek me niet erg zinvol. Wetende dat Lokaalbelang en SGP grote moeite hebben met een fusie koos ik ervoor de vingers te leggen op de dilemma’s waar deze partijen voor staan. De complete tekst staat in het blog hieronder.
Mijn verhaal houden ging echter niet zonder hobbels…..
Jan Dokman (Lb) vond al snel dat ik alleen over het rapport en de brief mocht praten. Voorzitter Haasjes nam dat over. Uiteindelijk mocht ik kort vervolgen, maar als snel kwam Haasjes weer dat het toch echt niet de bedoeling was om beschouwend te zijn naar andere partijen. Aansluitend deed Jan Dokman nog een duit in het zakje dat ik al bezig was met mijn betoog voor de besluitvormende raad van 6 oktober. Met dat ik aangaf mijn verhaal dan op 6/10 te houden, kreeg ik bijval vanuit het CDA en de CU. Beiden betoogden dat iedereen zelf de inhoud van zijn verhaal in de raad mag bepalen. Haasjes en Dokman kozen eieren voor hun geld en ik kon mijn betoog vervolgen.
Aan de ene kant is het natuurlijk een kick dat ik Dokman duidelijk bij zijn poot heb gehad, maar tegelijkertijd is het te zot voor woorden dat een voorzitter en een andere partij willen bepalen wat de lijn moet zijn van een betoog in de raad. Hoe langer ik erover nadenk hoe groter mijn irritatie.

De pijn van Lokaalbelang en SGP

Progressief Altena heeft het makkelijk in het debat over één Altena. Samen met onze PA-collega’s in Woudrichem en Aalburg zijn we al heel lang helder: wij gaan voor één Altena en liefst zo snel mogelijk. Op de grens van Aalburg. Werkendam en Woudrichem plaatste Progressief Altena in maart 2014 al symbolisch een grenspaal ter herinnering aan de drie gemeenten die er ooit waren. De 455 pagina’s aan rapporten van afgelopen jaren hadden voor ons geen extra meerwaardeonderzoek van 53 pagina’s meer nodig. Aanwijzingen voor een bestuurlijke fusie als beste optie zijn helder. En natuurlijk willen we dat proces zelf ter hand nemen. Dan kunnen we in de aanloop ook sturen op de eigenheid van de kernen, op korte lijnen en herkenbaarheid en op structurele besparing op bedrijfsvoeringlasten.

PA heeft het makkelijk. Maar we hebben te doen met Lokaalbelang en de SGP. En tot voorkort ook met het CDA, maar die hebben inmiddels het licht gezien.
Een lastig pakket voor Lb en SGP nu het meerwaardeonderzoek niet of nauwelijks aanknopingpunten biedt om nee te zeggen tegen een fusie. Wat een dilemma. Wat zal de toekomst hen gaan brengen? Waar staan ze? Wat moeten ze? Hun radeloosheid is bijna voelbaar.
Als invoelende partij hebben we onze huispsycholoog geraadpleegd. Die wees ons op de volgende pijn – mss zelfs angst - bij Lb en SGP:

Op een begroting van 57 miljoen 24 miljoen voor accommodaties en andere voorzieningen. Dus mfa’s, dorpshuizen, sportvelden en kunstgras. Allemaal stokpaardjes van Lb. Zal dat bij een fusie wel overeind blijven?
Christelijke waarden zijn voor de SGP een groot goed. Zal daar bij een fusie wel voldoende oor en oog voor zijn als “het wereldse” Woudrichem zich stevig gaan roeren?
Lb is nu veruit de grootste partij. Maar wat gaan de huidige lokale partijen doen in de buurgemeenten? Sluiten die zich bij Lb aan? Gaan de gelederen zich sluiten? Of worden meerdere lokale partijen gevormd en valt Lb mss wel uit elkaar? Willen alle lokalo’s dezelfde kant op? Of gaat Lb zich wewer aansluiten bij de VVD?
Wat blijft er van de SGP over bij een fusie? In Woudrichem is deze partij niet vertegenwoordigd en sluit de kleur van de Aalburgse SGP wel goed aan bij die van de Werkendamse?
Lb gaat echt voor het LOKALE BELANG. Het belang dus van Werkendam, Sleeuwijk, Nieuwendijk, Hank en Dussen. Maar heeft een partij die zich richt op lokale belangen straks überhaupt nog wel bestaansrecht. Immers lokale belangen van 5 kernen zijn nog te overzien. Straks zijn er echter 21 kernen.
Wat gebeurt er met de SGP als de Aalburgse tak zich uit blijft spreken tegen fusie in Altena en de Werkendamse afdeling er na rijp beraad toch in mee zou gaan? Is deze partij dan in staat in één Altena de gelederen gesloten te houden?
Lb heeft een achterstand tov de andere partijen hier in de raad. Die hebben allang contacten gelegd met geloofsgenoten in de andere gemeenten. Lb moet daaraan nog beginnen. Zullen ze die achterstand nog in kunnen halen? 
Ondanks drie zetels in de raad heeft de SGP in Werkendam al vele jaren een wethouder geleverd. Ook Aalburg telt een SGP-wethouder. Maar hoe zal het straks in één Altena zijn? Zal er wel überhaupt plaats zijn voor een  SGP wethouder?

Kortom, onze huispsycholoog wees ons op veel pijn en twijfels over de eigen positie van Lokaalbelang en SGP. Wij kunnen ons die voorstellen en PA is blij niet in uw schoenen te staan. PA kan alleen maar hopen dat u boven zichzelf uit zult stijgen en zult gaan voor het belang van (de inwoners van) Altena. U kunt daarbij het volgende nog overwegen:
Lb hef jezelf op: jullie lokale doelen zijn behaald, wees tevreden.
SGP: ga de fusieverkiezingen in met een vrouwelijke lijsttrekker, die levert ongetwijfeld aanhang op Woudrichem.

donderdag 10 september 2015

Composiet en 3D-printing

Er waren momenten dat het voelde alsof ik een andere taal sprak. Dan kon ik er werkelijk geen touw aan vast knopen. Toch was het goed om deel te nemen aan het seminar over composiet en 3D-printing en me eens te begeven tussen het Werkendamse (e.o.) bedrijfsleven. Het seminar werd georganiseerd door WMI, ofwel Werkendam Maritime Industries. WMI stelt zich ten doel Onderwijs, Overheid en Ondernemers ( de 3 O’s) met elkaar te verbinden en daar Onderzoek en Overkant nog aan toe te voegen. Wat ik wijzer geworden ben is dat composiet en 3 D-printing steeds meer toepassingen krijgen die voor het bedrijfsleven, en in dit geval specifiek de scheepvaart, van groot belang zijn. Zo bestaan er al zeecontainers van composiet en is de eerste scheepsschroef van dit materiaal een feit. Ook de ontwikkelingen om een scheepsschroef in metaal in 3D te printen gaan hard. Hiermee wordt de productietijd aanzienlijk korter en de nauwkeurigheid groter.

woensdag 9 september 2015

Niet stil gezeten

Nog een paar dagen en dan is het weer volle vaart vooruit met het raadswerk, met drie avondvergaderingen, twee ochtenden en een berg leeswerk. Dit betekent echter niet dat dit raadslid de afgelopen weken stil heeft gezeten. De toezending van raadbrieven ging gewoon door, de fractievoorzitters zijn een paar keer voor overleg bijeen geweest, de wateroverlast heeft me stevig bezig gehouden en het – in mijn ogen overbodige – rapport over de meerwaarde van een ambtelijke of bestuurlijke fusie in Altena bracht ook het nodige werk met zich mee. Daarnaast heb ik me druk gemaakt over het ontbreken van alternatieve locaties voor de jeugdsozen in Sleeuwijk en Werkendam en heb ik me achter de schermen bemoeid met de ervaren overlast op de Werkina in Werkendam.
In de commissievergaderingen van 21, 22 en 23 september heb ik namens Progressief Altena inmiddels ook een aantal actuele zaken op de agenda laten zetten. Zo wordt het tijd dat er duidelijkheid komt in de rol die de gemeente Werkendam gaat spelen in het opvangen van asielzoekers. Al in februari wisten PA en CU alle raadsleden te overtuigen van de noodzaak daarvan. Sindsdien is het echter stil. Ook de wateroverlast hebben we uiteraard op de agenda gezet. Als het goed is liggen er dan ook antwoorden op de hele serie vragen die wij daarover stelden. Tot slot heb ik de scholing van laaggeletterden geagendeerd. Het college stelt daar een andere aanpak op voor, het is echter maar de vraag of dat wijs is. Los van agendering van genoemde onderwerpen hebben we ook de toestand in de Crosser scherp op het netvlies (dankzij Lb, CDA en SGP is de renovatie deze zomer niet doorgegaan met alle gevolgen vandien), evenals het beheer in het Uivernest. Kortom heel veel (teveel?) zaken die mijn aandacht vragen.

dinsdag 1 september 2015

Wateroverlast

Wat een ellende gisteren in mijn woonplaats! Elske Verlee die voor de zoveelste keer het water in haar (logeer)huis had. Fietsenmaker Bas Oostveen die, net als vorig jaar, weer terug kon komen van het vakantieadres, waar hij net gearriveerd was. Jennie Oldenburg, net als op 28 juli 2014, op een stoel in een kamer zonder vloerbedekking te midden van een chaos aan meubels omdat er weer minstens 10 cm water binnen stond. Maar ook de bewoners aan de Irenelaan en de Beatrixlaan die het water weer tot in de kamer hadden. Daarnaast vele kelders ondergelopen, de oefenruimtes van Slim weer doorweekt, moestuinvereniging ‘Ons Laant’ onder water, enz, enz. En niet alleen in Nieuwendijk. De sociale media doen melding van soortgelijke ellende in Hank, Sleeuwijk, Werkendam en andere plaatsen in de regio.
Mensen zijn bang bij ieder bui die dreigt. Begrijpelijk! Mensen voelen zich in de steek gelaten. Voorstelbaar! Mensen mopperen. Terecht! Niks ‘calamiteit’ op 28 juli 2014. Heeft de gemeente wel genoeg gedaan om een herhaling van de grote wateroverlast op die dag te voorkomen? Had er (al) meer aangepakt kunnen/moeten worden? Heeft het waterschap wel juist gehandeld? Zijn er wel voldoende pompen? Had het water in de sloten en singels niet op voorhand verlaagd moeten worden? Zoveel vragen die niet alleen de inwoners hebben, maar die ik net zo hard heb.
Tot gisteravond laat, samen met Christian Alderliesten en Anne Nieuwenhuis, daarom zitten werken aan een hele  serie vragen over de wateroverlast die ons opnieuw ten deel viel. Mensen moeten eerlijk en goed geïnformeerd worden over het hoe en waarom van het gebeuren (informatie die nu ontbreekt). Dat gemeente en waterschap elkaar de bal toespelen mag niet aan de orde zijn. Met elkaar moet het probleem aangepakt worden en als dat onmogelijk is, wees daar dan maar eerlijk over. Is onze waterhuishouding en riolering wel zo op orde als het Werkendamse College ons recentelijk voorhield?
Geïnteresseerden kunnen de serie vragen vinden op: http://www.progressiefaltena.nl/2015/09/wateroverlast/


woensdag 5 augustus 2015

De jeugd staat straks weer op straat

In De Kwinter kan na 3 oktober geen zaalruimte meer gehuurd worden, terwijl de door de jeugdsoos gewenste locatie nabij de ijsclub op losse schroeven staat nu er hoogstwaarschijnlijk een bestemmingsplanwijziging nodig is. Het jongerenwerk in ’t Honk is inmiddels stopgezet. Sleeuwijkse jongeren waren al druk in de weer op een nieuwe locatie die ze samen met Syndion in gebruik zouden nemen, tot ze gesommeerd werden daar onmiddellijk mee te stoppen. Daarmee is ook een nieuw onderkomen voor de Sleeuwijkse jeugd zeer twijfelachtig geworden. De Dussense jeugd zou per 1 juli haar intrek nemen in de oude gemeentewerf, maar een besluit daarover is uitgesteld tot na half augustus omdat er twijfels zijn gerezen over de geschiktheid van die locatie.
De grootse plannen van het Werkendamse college met betrekking tot de verschillende mfa’s ofwel brede scholen, lijken zich tegen hen te keren. Vanaf het prille begin heeft Progressief Altena haar zorgen geuit over een plek voor de jeugd. In de nieuwe multifunctionele accommodaties zou immers geen ruimte voor de jeugd gereserveerd worden. Maar waar moesten ze dan naar toe? Wethouder Van der Ven was er echter stellig van overtuigd dat dit oplosbaar was.
In mei 2014 stelde de Werkendamse raad nog met elkaar de volgende visie op de jeugdsozen vast: ‘Voor het voorkomen van overlast, de ontwikkeling van jongeren en het op een adequate wijze kunnen uitvoeren van het jeugdwelzijnswerk, is het noodzakelijk een geschikte ruimte voor jongeren te creëren in Werkendam, Dussen en Sleeuwijk en de jongerenaccommodatie in Nieuwendijk te handhaven.’ In diezelfde visie stond dat de huidige jeugdsozen minimaal geopend zouden blijven tot eind 2015 en dat een concrete uitwerking per raadsbrief zou worden gedeeld.
Voor de raad weer wat hoorde over de jeugdsozen was het voorjaar 2015. Vanuit het gemeentehuis is veel te laat begonnen met de zoektocht naar alternatieven voor de jeugdsozen. Bovendien wordt de uitspraak dat de jeugd tot eind  2015 gegarandeerd blijft van ruimte niet gestand gedaan. Progressief Altena ziet straks gebeuren dat de jeugd weer op straat staat, met alle gevolgen van dien. Het hangen voor en rond het gemeentehuis is overigens al begonnen. Dit had echt anders gemoeten! Voor een definitief ‘nee’ tegen de jeugd in de nieuwe mfa’s  hadden er harde alternatieven moeten liggen.

donderdag 2 juli 2015

Wel/niet bezuiniging op de 3 decentralisaties?

Keihard beweerde ik tijdens behandeling van de kadernota het volgende: “Het rijk bezuinigt op de 3 D’s en u doet daar nog een half miljoen bovenop. Niet alleen het rijk kleed de zorg uit. Werkendam doet daar net zo hard aan mee.” Gesputter vanuit Lokaalbelang en van de wethouder, want Werkendam bezuinigt helemaal niet op de zorg, hoe kwam ik daarbij? Helaas had ik mijn voorbereidend werk thuis laten liggen, dus enige “paniek” viel mij ten deel. Waar stond dit? Waar had ik dit vandaan? Doorgaans heb ik een geheugen als een zeef, maar dit wist ik dan ineens weer. Pagina 8 van de kadernota: taakstellende bezuiniging op de decentralisaties: 50.000 euro in 2016, 75.000 euro in 2017 en zowel in 2018 als 2019 €.100.000. Geen half miljoen dus zoals ik beweerde (hoe kwam ik daar toch aan????), maar wel €.325.000 in vier jaar tijd. Maar nee, dat ging niet ten koste van de zorg, het zou gaan om natuurlijk verloop bij personeel, aldus de wethouder. Ik: “Dat heeft toch ook effect op de zorg, of ben ik nu gek?” Daarmee eindigde de discussie in de raad, maar het onderwerp bleef mij dwars zitten. Dus in de geschiedenis gedoken:
Bij de behandeling van de kadernota 2015 op 1 juli 2014 werd voorgesteld om te bezuinigen op de decentralisaties. Progressief Altena diende daarop, samen met de ChristenUnie een amendement in, dat het bij gebrek aan steun van Lb, CDA en SGP niet haalde. De toen afgesproken bezuinigingen maakten ook deel uit van de kadernota 2016 die afgelopen dinsdag besproken werd. Het is echter niet, zoals de wethouder beweerde, dat die bezuinigingen gehaald worden uit natuurlijk verloop van personeel. Het blijkt – aldus de kadernota 2015 – te gaan om het onderbrengen van bestaande kosten in het budget decentralisaties. De wethouder dus een beetje ongelijk (hoe worden ze ingevuld) en ik een beetje ongelijk (geen half miljoen, maar 325.000 euro). Blijft dat met deze aanpak het budget voor de drie decentralisaties zwaarder belast wordt, wat dus feitelijk neerkomt op “bezuinigen”. En dat vindt Progressief Altena geen goed plan. Immers:
·         er komt al minder geld van het rijk binnen op dit dossier;
·         dat er twijfels zijn bij de toereikendheid daarvan blijkt uit het feit dat de 3 D’s voor een half miljoen in de risicoparagraaf staan;
·         onbekend is nog of de rijksbezuiniging op HbH voldoende gecompenseerd wordt door de nieuwe aanpak;
·         de jeugdzorg is een openeindfinanciering;
·         enz.
Tot zover is de discussie in de raad echter niet gekomen.

woensdag 1 juli 2015

Waardering en onverschilligheid voor scherpe woorden

Alom lof voor mijn bijdrage – namens Progressief Altena – tijdens de behandeling van de jaarrekening en begroting. “Heel scherp.” “To-the-point.” “Sterke bijdrage.” “Goed gesproken.” “De koe bij de horens.” “Complimenten.” “Daar kan de coalitie het mee doen.” Opgestoken duimen.  Vanuit mijn  eigen partij, vanuit de andere oppositiepartij, door medewerkers op het gemeentehuis, door de pers en zelfs door politici van coalitiepartijen. En dat terwijl ik beslist niet vriendelijk ben geweest met zinnetjes als:
“De coalitie als kritiekloze politici die alles accepteren wat een college voorstelt.” EN “We zitten hier niet om te knikken en te glimlachen, maar om kaders stellen en controleren.”
Vanuit die achtergrond heb ik een flink aantal voorbeelden aangedragen waar Progressief Altena het afgelopen jaar de vingers oplegde, maar waar de coalitiepartijen voor wegkeken. Weten welke? Abonneer je dan op de nieuwsbrief van PA (via www.progressiefaltena.nl), die komt vandaag of morgen uit en daar staat het in.
Het was overigens bar spannend om een keer op deze wijze de aanval te kiezen. In de tweede termijn stond ik dan ook op scherp voor de tegenaanval die mij mogelijk te wachten stond. Niets van dat al. Ook dit lieten de coalitiepartijen weer onverschillig over zich heenkomen. Met gesputter van de andere zijde zou ik in ieder geval iets bereikt hebben.