dinsdag 3 november 2015

Werkbezoek aan Juzt

Schaamte, dat voelde ik gisteravond. Vijf mensen van jeugdzorginstelling Juzt ontvingen leden van de raadscommissie Inwoners en vertelden over pleegzorg, ambulante zorg en het MKD. Het werkbezoek vond plaats op verzoek van leden van diezelfde commissie Inwoners. Degenen die indertijd het hardste ‘riepen’ waren er echter niet.
Juzt hield het verhelderende verhaal voor slechts vier raadsleden. Allemaal vrouwen. De enige vier vrouwen in de Werkendamse raad. Onze mannelijke raadsleden dragen daarmee de boodschap uit dat opvoeden en zorg voor kinderen een kwestie is die hen weinig interesseert. Een pijnlijke constatering.

Juzt is een jeugdzorginstelling die actief is in West-Brabant. In dat gebied hadden ze  in oktober totaal  530 kinderen in pleegzorg, waarvan 32 in de gemeente Werkendam. Het aantal zal echter nog groter zijn omdat ook het landelijke opererende SGJ en het Leger des Heils in onze gemeente kinderen in pleegzorg hebben.
Met een praktijkvoorbeeld werd duidelijk gemaakt wat opname in een pleeggezin voor kinderen betekent: de lijntjes met ouders (en vaak ook broers/zussen), grootouders, school, sportvereniging, huisdieren, vertrouwde leefomgeving, enz. worden doorgeknipt. Zodra de situatie gestabiliseerd is, is het de taak van Juzt om de lijntjes weer zoveel en zo goed mogelijk te herstellen.
De ambulante zorg vanuit Juzt wordt in onze regio relatief weinig ingezet. Dat geldt ook voor opname van kinderen in crisiszorg. Ons CJG doet het volgens de medewerkers van Juzt dusdanig goed, dat dit voorkomen wordt. Opgemerkt wordt wel dat de werkdruk bij ons CJG erg hoog is en dat dit soms leidt tot het omzeilen van het CJG door bijv een beschikking aan te vragen via de huisarts. Dit sterkt mij in de gedachte dat extra geld voor jeugdzorg op z’n plaats zou zijn. Aan preventieve activiteiten komt men immers ook al niet toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten