dinsdag 1 september 2015

Wateroverlast

Wat een ellende gisteren in mijn woonplaats! Elske Verlee die voor de zoveelste keer het water in haar (logeer)huis had. Fietsenmaker Bas Oostveen die, net als vorig jaar, weer terug kon komen van het vakantieadres, waar hij net gearriveerd was. Jennie Oldenburg, net als op 28 juli 2014, op een stoel in een kamer zonder vloerbedekking te midden van een chaos aan meubels omdat er weer minstens 10 cm water binnen stond. Maar ook de bewoners aan de Irenelaan en de Beatrixlaan die het water weer tot in de kamer hadden. Daarnaast vele kelders ondergelopen, de oefenruimtes van Slim weer doorweekt, moestuinvereniging ‘Ons Laant’ onder water, enz, enz. En niet alleen in Nieuwendijk. De sociale media doen melding van soortgelijke ellende in Hank, Sleeuwijk, Werkendam en andere plaatsen in de regio.
Mensen zijn bang bij ieder bui die dreigt. Begrijpelijk! Mensen voelen zich in de steek gelaten. Voorstelbaar! Mensen mopperen. Terecht! Niks ‘calamiteit’ op 28 juli 2014. Heeft de gemeente wel genoeg gedaan om een herhaling van de grote wateroverlast op die dag te voorkomen? Had er (al) meer aangepakt kunnen/moeten worden? Heeft het waterschap wel juist gehandeld? Zijn er wel voldoende pompen? Had het water in de sloten en singels niet op voorhand verlaagd moeten worden? Zoveel vragen die niet alleen de inwoners hebben, maar die ik net zo hard heb.
Tot gisteravond laat, samen met Christian Alderliesten en Anne Nieuwenhuis, daarom zitten werken aan een hele  serie vragen over de wateroverlast die ons opnieuw ten deel viel. Mensen moeten eerlijk en goed geïnformeerd worden over het hoe en waarom van het gebeuren (informatie die nu ontbreekt). Dat gemeente en waterschap elkaar de bal toespelen mag niet aan de orde zijn. Met elkaar moet het probleem aangepakt worden en als dat onmogelijk is, wees daar dan maar eerlijk over. Is onze waterhuishouding en riolering wel zo op orde als het Werkendamse College ons recentelijk voorhield?
Geïnteresseerden kunnen de serie vragen vinden op: http://www.progressiefaltena.nl/2015/09/wateroverlast/


4 opmerkingen:

  1. Ik heb me vooral gestoord aan de reactie van Peter vd Ven op Omroep Brabant. Een obligaat verhaal over zelfredzaamheid en participatie, terwijl op de achtergrond burgers hun zandzakjes staan te vullen. De inwoners van de gemeente hadden op dat moment wel iets anders aan hun hoofd. Troostrijke woorden en perspectief bieden was hier meer op zijn plaats geweest

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb het fragment net gezien en ben het helemaal met je eens.

      Verwijderen
  2. Kees van Noorloos1 september 2015 om 21:42

    Een dag na het noodweer zand storten voor de burgers die zelf max 10(!) zakjes zand mogen scheppen. Volgens mij hadden alle burgers don/vrij al gehoord/gelezen dat er die zondag noodweer aankwam, behalve de ambtenaren in de ivoren toren in Werkendam?
    Misschien moeten ze daar de betekenis van het spreekwoord over het kalf en de put eens opzoeken!

    BeantwoordenVerwijderen