woensdag 31 maart 2010

Extra impuls voor jeugdbeleid?

In het coalitieprogramma van CDA, SDc en SGP wordt gesproken van voortzetting van het bestaande beleid en een extra impuls voor de dienstverlening, sport en jeugd. Aan de eerste twee items worden handen en voeten gegeven, maar de jeugd komt er zeer bekaaid af. De extra impuls voor deze doelgroep wordt volledig opgehangen aan sport. Alsof jeugd en sport equivalenten zijn. Circa 20% van de basisschoolkinderen sport niet. Het aantal niet-sporters onder middelbare scholieren ligt aanzienlijk hoger. Een heel groot deel van deze jeugdigen ziet ook de lol van het sporten niet in. Ze kiezen voor buiten spelen, muziek maken, scouting, zingen, ….. Voor deze kinderen/jongeren hebben de coalitiepartner blijkbaar geen aandacht.
De combinatiefunctionarissen zouden voor deze doelgroep wel wat kunnen betekenen. De coalitiepartners kiezen er echter voor de combinatiefuncties volledig in te zetten voor sport. Het element cultuur wordt gemakshalve maar in de ijskast gezet. Zeker met het oog op de ontevredenheid die de PvdA bij leerlingen op verschillende basisscholen proefde over het muziekonderwijs, is dit een gemiste kans. Om over de weg die we met elkaar ingezet hebben op het gebied van cultuureducatie en de muzieksubsidie maar niet te spreken….
Zorgelijk voor de jeugd zijn ook de bezuinigingen op professionele organisaties waarvoor de coalitiepartners de deuren open zetten. Er wordt geen enkele garantie gegeven dat het jeugd- en jongerenwerk volledig overeind blijft, laat staan dat het een extra impuls krijgt. En datzelfde geldt voor het schoolmaatschappelijk werk.
En waar is het verkiezingsitem van het CDA gebleven om met de ideeën van jongeren aan de slag te gaan, hun initiatieven te ondersteunen? Maatschappelijke betrokkenheid van de jeugd, jongeren bij de politiek betrokken: in het coalitieprogramma komt het niet voor.
Conclusie: de jeugd komt er in het coalitieprogramma maar bekaaid af en van de beloofde extra impuls is al helemaal geen sprake.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten