Op 2 februari schreef ik dat ik het college schriftelijke vragen gesteld had n.a.v de berichtgeving dat kinderen/jongeren die met Halt in aanraking zijn geweest geregeld geweigerd worden voor een baan bij defensie, de marechaussee, beveiligingsbedrijven en de luchtvaart. Een week geleden kwam het college met een reactie met de volgende strekking:
# Jongeren die verwezen worden naar Halt worden opgenomen in de politieregisters, maar niet in de justitiële registratie.
# Bij overtredingen van de leerplicht zijn het niet de scholen die verwijzen naar Halt, maar de leerplichtambtenaren. Dit gaat zonder tussenkomst van de politie. Deze jongeren worden dan ook niet opgenomen in het politieregister, maar slechts in het systeem van de leerplichtambtenaar.
Voor een verklaring omtrent het gedrag (VOG) is alleen de justitiële registratie van belang. Voor de AIVD, de marechaussee en de politie kunnen echter ook gegevens - zoals Halt-informatie - in het politieregister een rol spelen. Zij kunnen jongeren op basis daarvan weigeren.
De gemeente kan in deze gang van zaken geen veranderingen aanbrengen, aangezien het landelijke wetgeving betreft. Door o.a. de PvdA zijn er echter Kamervragen over gesteld. De antwoorden daarop moeten nog komen.
Wel zal het Werkendamse college de scholen informeren dat een Halt-verwijzing door een leerplichtambtenaar geen nadelige gevolgen heeft voor de verdere carrière van de leerling.
De complete reactie van B&W is te lezen via het aanklikken van de C-brieven in de raadsagenda van mei 2010 op www.werkendam.nl.
vrijdag 19 maart 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten