woensdag 24 maart 2010

Muziekles. Ook buiten Werkendam!

Zo'n anderhalf jaar geleden dienden de PvdA en de SGP samen een motie in om te komen tot een subsidieregeling voor het volgen van muzieklessen. Er werd 15.000 euro uitgetrokken voor dit doel en jongeren tot 18 jaar konden daarvan voor hun muzieklessen een bijdrage krijgen van 100 euro. Dit persoonlijk muziekbudget is nu één seizoen uitgekeerd en werd daarom gisteravond in de commissie Inwoners geëvalueerd.
Op een tweetal punten werd de regeling versoepeld. Voor de PvdA ging dit echter niet ver genoeg. De regeling is nu zo dat iemand alleen voor subsidie in aanmerking komt als de muzieklessen gevolgd worden binnen de gemeente Werkendam of buiten de gemeente MITS de lessen niet ook binnen de gemeente gevolgd kunnen worden. Gitaarles in bijvoorbeeld Geertruidenberg wordt dus niet gesubsidieerd als er ook gitaarles gegeven wordt in Sleeuwijk.
De PvdA vindt dat dat niet deugt. Het doel van de subsidie is immers stimulering van het volgen van muziekonderwijs voor personen onder de 18 jaar. Waar je die muziekles volgt doet dan niet ter zake. We subsidiëren immers de leerling en niet de docent. Bovendien geeft het budget voor het individueel muziekonderwijs vooralsnog geen enkele aanleiding om grenzen te stellen aan de plaats waar de lessen gevolgd zouden mogen worden.
Wat de PvdA betreft zijn aanvragen voor muziekles binnen OF buiten Werkendam gelijkwaardig. En mocht het aantal aanvragen de 150 overtreffen dan betekent dit wat ons betreft een geringere persoonlijke subsidie dan de nu afgesproken 100 euro. Ofwel laten we de beschikbare gelden eerlijk verdelen over het aantal aanvragers, ongeacht de volgorde van binnenkomst. Al ware het ons nog veel liever geweest dat als eerste de hogere inkomens naast deze subsidiepot zouden grijpen. Maar de regeling moet natuurlijk ook uitvoerbaar blijven....
Of ons voorstel het gaat halen zal in de raadsvergadering van 6 april moeten blijken. CU en SGP zijn vooralsnog tegen. SDc is het met ons eens en het CDA gaat zich in de fractie nog over het idee buigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten