dinsdag 9 februari 2010

Financiering onderwijshuisvesting

Vanavond spreken we in de raad onder andere met elkaar over het IHP, zeg maar het plan waarin alle bemoeienis van de gemeente met het onderwijs verwoord staat. Al jaren is de ondoorzichtige financiering daarvan bij menigeen een doorn in het oog. Ik denk dat het mede daardoor komt dat de gemeente Werkendam op de tweede plaats eindigt in de lijst van gulle gevers voor onderwijshuisvesting. De storting van het rijk wordt door ons meer dan verdubbeld! Geen kwaad woord overigens daarover. Onderwijs en onderwijshuisvesting in onze gemeente moet goed zijn.
Maar terug naar de ondoorzichtige financiering. Momenteel zijn we continue aan het sparen voor alle mogelijke kosten die op termijn in het onderwijs op ons af zouden kunnen komen. Als alternatief wordt nu voorgesteld te onderzoeken of we de financiering ook via de afschrijvingsmethode zouden kunnen regelen. Niks mis mee, ware het niet dat alleen gekeken wordt naar de mogelijkheid van lineaire afschrijving. De annuïteitenmethode wordt buiten beschouwing gelaten. Daar ben ik niet gelukkig mee. Daarom ga ik vanavond proberen deze alsnog onderzocht te krijgen.
De kans is aanwezig dat we met deze methode aanzienlijk minder kosten maken. Niet verkeerd met het oog op de bezuinigingen die ons te wachten staan. Kunnen we andere dingen weer ongemoeid laten!
Meer details zal ik u besparen. De materie is behoorlijk ingewikkeld. Waar je je als raadslid al niet in moet verdiepen.......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten