maandag 22 februari 2010

De Chute

Gisteravond was ik (PvdA) samen met Karel Vaal (SDc) en Otto van Breugel (CDA) te gast bij De Chute, een groep van twintig jongeren die elkaar wekelijks ontmoet in de bijgebouwen van de gereformeerde kerk in Nieuwendijk. Niels Colijn had een avond over politiek voorbereid en op het menu stonden een zestal stellingen. Op veel fronten waren we het in grote lijnen met elkaar eens.
* Goede initiatieven van jongeren zouden (financieel) ondersteund moeten worden.
* De huidige zwembaden in Sleeuwijk en Werkendam moeten open blijven.
* Openbaar vervoer in de regio kan beter, máár alleen als er ook gebruik van gemaakt wordt.
* Uitgaansgelegenheden zouden bij voorkeur eerder open en eerder dicht moeten, maar dat heeft alleen zin als we dat landelijk of zelfs europees aanpakken.
* Het is belangrijk om jongeren bij de politiek te betrekken en dat ze meepraten over zaken waar ze zelf belang bij hebben

De verschillen zaten in de details:
# SDc vond dat niet meebetaald zou moeten worden aan een regionaal overdekt zwembad omdat er al een binnenbad is in Hank. PvdA en CDA vonden dat die mogelijkheid mee onderzocht zou moeten worden op het moment dat de huidige buitenbaden in Sleeuwijk en Werkendam aan vervanging toe zijn. De PvdA zou daarbij willen weten wat de voorkeur van de inwoners heeft.
# De PvdA is te spreken over de inzet van professioneel jongerenwerk, terwijl er van het CDA op bezuinigd mag worden.
# Buurtbussen in de streek is een prachtig iets, maar de PvdA zou graag ook een interliner hebben tussen Den Bosch en Rotterdam met een opstaphalte bij de Tol.
# CDA en SDc geloven dat een jongerenraad hét middel is om jeugd bij de politiek te betrekken. Door mislukkingen in andere gemeenten gelooft de PvdA daar niet in. Wij zouden jongeren gericht willen uitnodigen op onderwerpen en we zien meer in projecten op scholen en een jaarlijks jongerendebat waarin op basis van argumenten een x-bedrag ergens aan uitgegeven mag worden.

Na afloop bleek dat het avondje politiek bij de meeste jongeren een ander idee over politiek had gegeven. De één ging bewuster op de toch al door hem/haar gekozen partij stemmen, de ander had inmiddels een andere keuze gemaakt. En bij wie nog niet mocht gaan stemmen was er nu op z'n minst een idee over politiek ontstaan.

Erg leuk om mee te maken, en wat mij betreft doen we dit vaker. Bedankt Chute voor de geboden gelegenheid!

2 opmerkingen:

  1. Namens de Chute ook bedankt om te komen. De meeste vonden het inderdaad zeer interessant!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. zucht: VOOR het komen bedoelde ik natuurlijk :S

    BeantwoordenVerwijderen