dinsdag 31 maart 2015

Participatie-lessen

Iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt werk bieden, vraagt iets van een bedrijf, maar je krijgt er ook wat voor terug. Dat werd mij gisteravond op weg naar de uitreiking van de participatiebokaal van Progressief Altena wel duidelijk. Het is vooral oog hebben voor de talenten voor iemand en daar passend werk bij vinden. Het mooiste voorbeeld kwam misschien wel van de winnaar van de bokaal: Quasar Holland produceert verschillende ingewikkeld geconstrueerde designlampen. Een autistische WSW’er bij !Go vervaardigt ze echter zonder werktekening. Doe dat maar eens na!
“De kracht zit in de herhaling”, vertelde de dame van Lino droogbloemen. “Inpakwerk en magazijnwerk lenen zich uitstekend.” Maar ook het opruimen en schoonmaken bij De Waal timmerwerken waarmee de WSW’er zich aldaar onmisbaar maakt, is een goed voorbeeld.
De aanwezigheid van een jobcoach is soms prettig, maar van groter belang lijkt het om een vaste begeleider binnen het bedrijf te hebben voor de medewerker-met-een-afstand-tot-de-arbeidsmarkt (wat een rottige omschrijving eigenlijk). Tot slot is draagvlak binnen de organisatie en vooral op de werkvloer van groot belang. Want zoals de geïnterviewde WSW’ers op de avond zelf aangaven: “We willen er echt bij horen.”
En als dat alles lukt en deze mensen maken echt deel uit van het bedrijf, dan heb je er uiterst loyale medewerkers aan die niet onderdoen voor enig ander. Integendeel zelfs.
Met dit als inspiratie en met de wetenschap dat er allerlei financiële regelingen zijn die het makkelijker maken om iemand-met-een-afstand-tot-de-arbeidsmarkt in dienst te nemen, zou het toch moeten lukken om in Dongemond vóór eind 2016 honderdvijftig extra banen te creëren. Aan de zeven genomineerde bedrijven én aan de bedrijven die zich gisteravond lieten inspireren zal het in ieder geval niet liggen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten