zaterdag 16 januari 2010

Hankse parels

Vanmorgen stond de vierde "pareltjestocht" op de rol. Dit keer bezocht de PvdA de kern Hank. We begonnen bij radio A-Fm. Daar kregen we een rondleiding en werden we wegwijs gemaakt in de kunst van het radio maken. Tijdens het laatste half uur van ons bezoek was er de gelegenheid ons verhaal op de radio te vertellen. Evert en Bert vertelden over de pareltjestochten, Anne, Jan en Gerrie over de wijze waarop zij bij de PvdA betrokken werden en zijn en welke tijdsinvestering hun politieke activiteiten kosten. Ikzelf heb e.e.a. verteld over de lessenserie op scholen. Absoluut weer een leuke ervaring! Benieuwd hoeveel mensen ons gehoord hebben.
foto's zijn gemaakt door Gerrie van Dijk

De tocht werd vervolgd bij kleinschaling verpleeghuis Aernswaert. Een prachtige accommodatie met een zeer prettige woonvorm. Bewoners leveren zelf hun aandeel in het huishouden, vrijwilligers zijn betrokken bij het bereiden van de warme maaltijd en bij verschillende activiteiten en de beroepskrachten in Aernswaert moeten van alle markten thuis zijn. Het zou toch prachtig zijn als iedere kern in de gemeente een dergelijke woonvorm zou kennen!

Na een koude wandeling over de Visserskade - met toelichting door Bert - eindigden we onze tocht in het Uivernest. Daar volgde een gesprek met het bestuur van het Hankse dorpshuis en met de Dorpsraad. Gesproken werd over de toekomst van het dorpshuis, de rol van de Dorpsraad, het zware verkeer over de Kerkstraat en over de activiteiten van Sojo. Items die uit dit gesprek zijn blijven hangen zijn:
* De pachter maakt circa zestig uur per week voor het verenigingsleven, waarbij er soms maar een schijntje aan inkomsten in zijn la terecht komt. Hoe lang gaat hij dit volhouden?
* Het probleem van zwaar verkeer op de Kerkstraat moet niet onderschat worden. Huizen met scheuren in muren en fundering zijn er het gevolg van. Grootste "boosdoener" lijkt het zwaar beladen landbouwverkeer. Met de bakken (hoe heten die dingen??) minder goed gevuld zouden ze onder het viaduct door kunnen. Dan moet er echter wel een oplossing komen voor een stukje dijk.
* Sojo organiseert met veel enthousiasme zeven goed bezochte activiteiten per jaar. Door de zeer beperkte financiële middelen lopen ze echter behoorlijk tegen grenzen aan.
* Maar het belangrijkste dat is blijven hangen is toch wel dat het Uivernest écht de spil is in de Hankse samenleving. Met nieuwbouw moeten we dat absoluut zien te behouden. Een dorpsvoorziening om te koesteren!

1 opmerking: