woensdag 27 januari 2010

Geld voor maatschappelijke stage

Gisteravond was de aanpak van de maatschappelijke stages aan de orde in de commissie Inwoners. Een plan waarover niet alleen de PvdA, maar ook scholen vol lof zijn. Er zit alleen een behoorlijk financieel vuiltje in:

In het voorjaar van 2009 bleek dat het college 17.000 euro structureel per jaar raamde voor de maatschappelijke stage. Namens de PvdA heb ik in de commissie van mei aangekaart dat het rijk veel meer dan het geraamde bedrag in het gemeentefonds stortte en gevraagd waarom het college niet het volledige beschikbare bedrag in de Maatschappelijke stage steekt. Naar aanleiding daarvan is, na herhaaldelijk aandringen van mijn zijde, bij het verslag van 12 mei aanvullende informatie gekomen met de volgende strekking:
• Het bedrag dat voor maatschappelijke stage aan het gemeentefonds is toegevoegd is intern geoormerkt tbv de totstandbrenging van de bemiddelingsstructuur.
• De oplopende bedragen voor Werkendam bedragen 6.000 in 2008, 13.500 in 2009 en 2010 en 20.000 euro in 2011. De middelen worden gespreid over een periode van vier jaar, hetgeen leidt dat een jaarbedrag van 17.000 euro voor 2009 en verder.
• Alle beschikbare middelen worden ingezet, alleen gespreid over een periode van vier jaar

Tot zover niks aan de hand. Alleen was ik er nog steeds stellig van overtuigd dat de genoemde bedragen niet klopten.

Het heeft tot vorige week geduurd voor bleek dat ik gelijk had. In het het stuk over maatschappelijke stage dat in de commissie behandeld werd, staat namelijk ineens het volgende:
“Via het gemeentefonds ontvangt de gemeente Werkendam voor maatschappelijke stage 17.000 in 2009, 33.000 in 2010 en 50.000 vanaf 2011.” Circa 2,5 keer zoveel dus als de bedragen die in mei genoemd werden. Een verklaring voor deze afwijkende bedragen wordt niet gegeven. Sterker nog, het staat er alsof het nooit anders geweest is.

Dat riep voor de PvdA de volgende vragen op:

1. Waarom zijn deze hogere bedragen niet eerder en duidelijker gecommuniceerd naar de raad?
2. Is het Rijk wispelturig of is het gemeentehuis niet goed geïnformeerd?
3. In de aanvullende informatie bij het verslag van 12 mei wordt gesteld dat de gelden voor maatschappelijke stage in het gemeentefonds intern geoormerkt zijn. Geldt dat nog steeds voor de hogere bedragen die er nu ineens zijn?
4. Waarom wordt er, ondanks het hogere beschikbare bedrag, niet in het stuk voorgesteld om de oorspronkelijke 17.000 euro opnieuw te bezien?

Het antwoord liet zich al raden: de informatie die verstrekt was door de gemeentelijke afdeling financiën is lange tijd onjuist geweest en het hogere toegekende bedrag is NIET geoormerkt voor de maatschappelijke stages.

De meeste partijen leek ik met de informatie te overvallen, daarnaast werkte het tijdstip van de avond (het was al rond 22.30 uur) ook niet erg in mijn voordeel. Het is me kortom niet gelukt andere partijen te overtuigen van nut en noodzaak om ALLE toegekende gelden te oormerken voor de maatschappelijke stage. Wel ligt er de toezegging van het college dat er bijgepast zal worden uit de algemene middelen mocht daar aanleiding toe zijn. Bij de evaluatie in december 2010 zal ik daar scherp op zijn (als ik dan nog mee doe tenminste).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten