dinsdag 27 september 2016

Geworstel van de fusieraad

Gisteravond vergaderden de raden van Aalburg, Werkendam en Woudrichem gezamenlijk over het herindelingsontwerp. Als dat stuk op 25 oktober in de drie afzonderlijke raden wordt vastgesteld dan is een eerste grote stap gezet in het wettelijk traject voor de vorming van één nieuwe gemeente. Gisteravond moesten de neuzen van de drie raden allemaal dezelfde kant op gezet worden want essentieel is dat op 25 oktober drie keer exact hetzelfde stuk wordt vastgesteld. Een eventueel amendement in de ene gemeente zou ook in de andere gemeente ingediend moeten worden én moeten leiden tot dezelfde stemuitslag.
Sjonge, wat werd dat een getob gisteravond. Pas na 50 minuten kon met de beraadslagingen begonnen worden omdat niet iedereen het proces helder voor de geest had (of wilde hebben). In het herindelingsontwerp (50 pagina’s + de nodige bijlagen) kon iedereen zich in principe wel vinden. De  vier amendementen en vijf moties die door verschillende partijen voorgesteld werden, zouden moeten leiden tot kleine (en soms grotere) aanpassingen of acties.
Uiteindelijk resultaat van de avond was dat 32 (van de 51) raadsleden in ruim drie uur tijd het woordje “ook” aan het herindelingsontwerp wisten toe te voegen en één zin uit het herindelingsontwerp wisten te schrappen. Althans…. formeel moet dit nog gebeuren in de drie afzonderlijke raadsvergaderingen van 25 oktober aanstaande.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten