zondag 6 mei 2018

A-FM en OKÉ FM

Met enige regelmaat werd ik de afgelopen jaren uitgenodigd door RTV Altena om op zaterdagochtend live op radio A-FM een politieke kwestie toe te lichten. Het maakte me standaard kei-zenuwachtig, maar de kans kon ik natuurlijk niet laten lopen. Tegelijk was er altijd de vraag of er eigenlijk wel zoveel mensen naar de radio, naar dat programma zouden luisteren. Aantallen luisteraars bleken echter niet te achterhalen te zijn.
Afgelopen week wilden de vrijwilligers achter RTV Altena hun verhaal doen bij óns. RTV Altena is de lokale omroep voor de gemeenten Werkendam en Woudrichem. In de gemeente Aalburg is een andere lokale omroep actief. Deze laatste – OKÉ FM -  heeft recent een brief gestuurd naar de raden. Als reactie daarop vroeg RTV Altena om een gesprek met de fractie.
Wat is er aan de hand? Een gemeente mag/moet volgens landelijke richtlijnen één lokale omroep hebben. Met oog op de fusie in Altena moeten beide bestaande omroepen dus fuseren of één van hen moet zich opheffen. Dit blijkt allemaal niet lekker te lopen. De verwachting is dat beide omroepen, en wellicht ook nog een derde (en een vierde?) vóór september een zendmachtiging zullen aanvragen bij het commissariaat voor de media. Dat commissariaat komt tzt terug naar de raad/raden voor een advies mbt de te maken keuze.
Vooralsnog heb ik meer belang bij RTV Altena (radio A-FM) dan bij  de radio-omroep in Aalburg (OKÉ-FM). Maar dat is logisch. Als raadslid in Werkendam hebben het Aalburgse OKÉ FM en ik weinig met elkaar. Maar straks is het Altena. En wat dan? Voor mij zal het aanbod, de programmering, de betrokkenheid van inwoners leidend zijn voor de keuze die ik tzt zal maken. Maar veel mooier zou het zijn als beide omroepen elkaar alsnog weten te vinden. Bij de keuze voor de één of de ander gaan immers niet alleen mooie programma’s maar ook talenten verloren en zien bevlogen radiomakers hun grote hobby vervliegen. Eeuwig zonde. Kom op mensen, stap over de lijn, doe water bij de wijn en vindt elkaar!

2 opmerkingen:

  1. Het is nu al bijna 2019 dus één gemeente Altena is bijna een feit. Wie wordt nu de lokale omroep van Altena? Wordt het Oké FM met de Bommelerwaard een streekomroep, zoals de OLON het wil? Wordt het A-FM voor heel Altena, wat niet in het plan van de OLON is. Of wordt het toch een samenwerking tussen A-FM & Oké FM, die dan de streekomroep kan worden voor Altena & de Bommelerwaard. Wie weet meer?

    BeantwoordenVerwijderen