In de Werkendamse raad zit de oppositie er met grote regelmaat voor spek en bonen bij. Coalitiepartijen tikken voor een raadsvergadering onderwerpen af en halen daarmee de discussie uit de openbare raadsvergadering. Zo ook weer afgelopen dinsdag.
Lokaalbelang had een motie voorbereid. CDA diende deze mee in (een meerderheid was in de pocket) en voor de vorm werd ook 5 minuten voor de vergadering nog coalitiepartner SGP gevraagd een handtekening te zetten. Oppositiepartijen CU en Progressief Altena werden niet vooraf op de hoogte gebracht. In de raadsvergadering lichtte Lokaalbelang de motie toe. CDA en SGP knikten dat ze het er mee eens waren en voor de vorm werd nog even geluisterd naar PA en CU. Klap erop. Klaar.
Ik heb een moment gedacht: “Kom ik ga naar huis. Met deze handelswijze hebben mijn partijgenoten en ik geen enkele toegevoegde waarde.”
Natuurlijk mag het allemaal wat de coalitiepartijen voor de zoveelste keer deden, maar ik vind het getuigen van een grote minachtig voor de andere partijen in de raad en zelfs wel voor de democratie. Er zijn 21 leden gekozen in de Werkendamse raad. Een deel daarvan (de coalitie) heeft bij de start afgesproken wat er deze periode bereikt moet worden en wat speerpunten moeten zijn. Vervolgens ga je met de voltallige raad aan de slag om gemeentebeleid in te kleuren en het coalitieprogramma vorm te geven (of niet). Althans zo zou het m.i. moeten zijn. In Werkendam is het te vaak echter anders. Niet 21, maar slechts 15 raadsleden (de coalitie) bepalen daar op voorhand even snel welke kant het op moet, zonder de overige raadsleden daarin te kennen. Daarbij maakt het niet uit of het een kwestie is die prominent in het coalitieprogramma staat of een onderwerp dat daar niet eens genoemd is.
zaterdag 27 mei 2017
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten