zaterdag 27 februari 2016

Vrij om te besluiten?

Wanneer er vanuit het gemeentehuis persberichten naar de media gaan, krijgen raadsleden daar een afschrift van. Van de week een bericht over het stimuleren van vergroening van de binnenvaart door het invoeren van een korting op het havengeld voor schepen die gecertificeerd zijn met een Green Award. Enthousiasme in het bericht dat Werkendam hiertoe zou over gaan. Het college had ertoe besloten, het moest alleen op 22 maart de raad nog passeren. Op 24 februari kopte Brabants Dagblad al: “Schone schepen krijgen korting in haven Werkendam.” De streekkranten zullen komende week ongetwijfeld volgen.
In dit geval is er waarschijnlijk geen vuiltje aan de lucht. Ik verwacht dat de raad het collegevoorstel zal omarmen (mooie stimulans voor duurzaamheid toch?) en dat er hooguit wat puntjes op de i gezet worden. Maar wat nu als het een collegevoorstel betreft dat in de raad wat gevoeliger ligt?
Doordat dingen voortijdig naar buiten gebracht worden, wordt de bewegingsruimte van de raad beperkt. Ga nog maar eens je twijfels uitspreken of “nee” zeggen als college en media al volop alle positieve kanten van een “besluit” de wereld in gejaagd hebben. Door berichtgeving in de media, als gevolg van persberichten vanuit het gemeentehuis, word je als raadslid op voorhand een bepaalde kant op gemasseerd of zelfs gemanipuleerd. Vind ik toch lastig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten