vrijdag 12 februari 2016

Vragen naar de bekende weg

In een leegstaand lokaal van de Burg.Verschoorschool in Sleeuwijk functioneert al enige jaren een zorgklasje voor circa tien kinderen met een verstandelijke beperking en/of een ontwikkelingsstoornis. Onlangs wees een betrokken grootouder de raadsfracties erop dat dit klasje met de bouw van de Brede School in Sleeuwijk dreigt te verdwijnen omdat er in de bouwplannen geen rekening mee gehouden is. Ik zocht onmiddellijk contact met kersverse wethouder John Bakker om te vragen naar de hoed en de rand. Met een week zou ik antwoord krijgen. Op de dag dat de week om was vergaderde de raadscommissie Inwoners. Het CDA stelde daar – in de openbaarheid – soortgelijke vragen als ik eerder al bij de wethouder had weggelegd. Er kwamen heldere antwoorden: de gemeente investeert niet in particulier initiatief, de verwachting is dat enige jaren na ingebruikname van de Brede School al leegstand gaat ontstaan en Syndion, initiatiefnemer van het zorgklasje, heeft alternatieve locaties aangeboden gekregen.
Daags na de betreffende raadscommissie stuurt het CDA, nu vergezelt van de SGP, drie vragen aan het college van B&W over het betreffende zorgklasje. Op alle drie die vragen is het antwoord in de raadscommissie reeds gegeven. Wat is dit? Laten zien hoe begaan je bent? Met de eerste poging te weinig/geen aandacht gekregen van de pers en daarom nog maar eens proberen? Bezigheidstherapie voor ambtenaren?
Als je werkelijk gáát voor het zorgklasje, dan stel je niet nogeens dezelfde vragen, maar pak je door op de antwoorden die reeds gegeven zijn. Dan ga je bijvoorbeeld voor aanpassen – en dus vertraging - van de plannen voor de Brede School. Ik kan me echter niet voorstellen dat CDA en SGP deze stap gaan zetten.
Voor de goede orde: ook ik onderschrijf ten volle de waarde van de ontmoeting tussen kinderen met en zonder beperking, zoals die nu plaatsvindt in de Burg. Verschoorschool. Dat is echter niet waar het me in deze blog om gaat.

4 opmerkingen:

 1. Een goedenavond Corine,

  Als ik uw verhaal lees kan ik er helaas bijna niet om heen dat u gekrenkt bent in het handelen van de andere partijen, welke net als u de intensie hebben om dit probleem op te lossen.

  Het is overigens geen particulier initiatief maar het gaat juist erover dat het een commerciel bedrijf is. Daarom mag, volgens de wethouder, de groep niet geplaatst worden in de brede school.

  Raar is het wel dat Hoppas en stichting Trema wel mee kunnen, hoezo commercieel. Deze kinderen kunnen niet geplaatst worden op een "normale" basisscholen hoe graag wij het ook zouden willen.

  Daarom zijn wij en onze kinderen aangewezen op deze commerciele instellingen, prachtig dat de zorgplicht naar de gemeentes gaat maar ze moeten er wel op ingericht zijn.

  Werkendam daarintegen heeft een zorgplicht een plicht dus dat onze kinderen ook gewoon meetellen en mee kunnen doen in de maatschappij. Een maatschappij die al hard genoeg is om te gaan discuseren wie nu eigelijk de eerste vraag heeft gesteld aan een wethouder. En ja het is inderdaad fijn dat er media aandacht voor komt, aandacht voor deze groep kinderen kan naar mij idee niet groot genoeg zijn.

  Bezigheidstherapie voor ambtenaren? Ik hoop dat het iets meer wordt dan een bezigheidstherapie voor de ambtenaren misschien kunnen ze even in gaan denken hoe de ouders zich voelen in deze situatie.

  Dat schijnbaar een bibliotheek (boeken) welke wel in de brede school geplaatst kan worden een belangrijkere plaats innemen dan een kind.

  Hoe toepasselijk is het dan ook dat de Wethouder zelf al de oplossing heeft aangedragen voor dit misverstand:

  Ideaal van John Bakker:

  Iedereen moet deel (kunnen) nemen aan het maatschappelijke leven, maar iedereen moet daar dan ook zijn of haar steentje aan bijdragen.
  Niet alleen maar klagen en mopperen, maar zelf proberen mee te denken aan oplossingen en deze tot uitvoering zien te krijgen.

  Kijk als dit het ideaal is dan moet het goed komen toch..

  Jan-Hanrieco Bouman trotse ouder van Jesse Bouman welke naar het leuke klasje gaat op de burgemeester Verschoor School en hopende dat hij wel kan meetellen in deze maatschappij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag trotse ouder van Jesse,
   Maar natuurlijk tellen alle kinderen mee! Ook kinderen die niet meekunnen in de “reguliere stroom”. Daar móét een gemeente (mede) voor zorgen. Daar ga ik ook voor, net als mijn collega’s van SGP en CDA. En u heeft gelijk voor wat betreft de toekomstige bewoners van de Brede School. Daar zit zeker iets dubbels in als je kijkt naar de argumentatie om het zorgklasje erbuiten te laten.
   Wat mij echter stoort, is dat mijn politieke collega’s schriftelijke vragen stellen waar ze in de raadscommissie het antwoord al op gehad hebben. Dit brengt de oplossing van het probleem niets dichterbij, kost alleen maar (extra) ambtelijke tijd en het ruikt naar “Hallo allemaal, hebben jullie wel gehoord wat wij vinden.” Hier heb ik met mijn blog de vingers op willen leggen.
   Maar laten we hopen dat het ook iets goeds brengt en het bijvoorbeeld in de pers leidt tot een inhoudelijk verhaal over de zorgplicht van de gemeente, de toekomst van het zorgklasje en het kunnen meedoen van ieder kind. Een verhaal dat aanzet tot verandering.
   Met vriendelijke groet, Corine

   Verwijderen
 2. Dag Corine,

  Ik snap je opmerkingen richting ons niet helemaal.
  Nadat we de brandbrief van een bezorgde opa hadden ontvangen, heb ik namens onze fractie artikel 35 vragen opgesteld en naar Iede Bakker toegezonden.
  Deze meldde echter dat het CDA al mondelinge vragen had aangekondigd voor de commissie vergadering.
  Deze antwoorden hebben wij afgewacht, maar waren voor onze fractie zeker onvoldoende.
  Daarop heb ik onze artikel 35 vragen iets aangepast en alsnog samen met het CDA ingediend.
  Dus niet vragen naar de bekende weg, maar een concrete oplossing voor dit serieuze probleem!

  Hartelijke groet,

  Peter Noordergraaf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Peter,
   We kijken duidelijk verschillend aan tegen de ondernomen actie. Ik zie in jullie vragen niet welke concrete oplossing jullie voor ogen hebben en welke andere antwoorden jullie verwachten te krijgen dan reeds in de commissie gegeven. Overigens deel ik jullie mening dat er een serieus probleem is, dat om een oplossing vraagt.
   Groet! Coirne

   Verwijderen