donderdag 22 januari 2015

Vrijwilligers in ouderenzorg op straat

In 2013 besloot een meerderheid van de raad dat Trema 2014, 2015 en 2016 stapsgewijs tot een bezuiniging moet komen van 100.000 euro. In 2014 besloot een meerderheid van de raad dat daar in 2015 nogeens een extra bezuiniging van 70.000 euro bovenop zou komen. Progressief Altena, en haar voorganger de PvdA behoorden NIET tot die besluitende meerderheid.
Inmiddels ligt er een brief aan de raad waarin de invulling van de bezuinigingen uit de doeken wordt gedaan. De eerste twee slagen van de ton aan bezuinigingen is redelijk “geruisloos” gegaan. Maar daarmee is de rek er wel uit.
Aan de extra bezuiniging van 70.000 euro voor 2015 is pas eind november j.l een invulling gegeven. Het college besloot drie projecten voor senioren te schrappen namelijk de Inlooppunten, de huisbezoeken en de klussendienst. De dertig tot veertig vrijwilligers die zich hier jarenlang voor hebben ingezet, werden hierdoor overvallen. Immers vijf weken na het besluit is het einde van de projecten een feit. Vrijwilligers van de klussendienst schreven een brief aan de raad en de vrijwillige ouderenadviseurs (die de huisbezoeken doen) nodigden raadsleden uit om met hen in gesprek te gaan. Afgelopen maandagavond vertelden zij hoezeer ze zich afgeserveerd voelden.
In Nederland moeten we het meer en meer zelf gaan doen. Er wordt steeds minder voor mensen geregeld en ouderen worden geacht zo lang mogelijk zelfstandig te wonen. In dit perspectief is het buitengewoon dom om enthousiaste en getrainde vrijwilligers op het gebied van zorg en ouderenwerk te laten lopen.
De brief over de bezuinigingen op Trema is door Progressief Altena ter bespreking op de agenda gezet van de commissie Inwoners.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten