woensdag 2 februari 2011

Buitensport geparkeerd!!

Gezien verschillende schouderklopjes (hartelijk dank; heb ik soms nodig!) na afloop van de bespreking van de evaluatie buitensport heb ik met mijn insteek blijkbaar goed verwoord wat menigeen dwars zat. In een eerder blog meldde ik al dat er mbt de buitensporten met meerdere maten gemeten werd. In de vergadering gisteravond heb ik mijn vingers op de zere plekken gelegd. Namelijk:

• Zowel de voetbal als de tennis is geprivatiseerd, maar blijkbaar is de definitie van privatisering voor beiden anders. Immers op basis van privatisering wordt de tennis niet gesubsidieerd en de voetbal wel.
Kleedkamers bij buitensporten vinden we primaire voorzieningen. Waarom krijgt de kaatsvereniging dan geen bijdrage voor kleedkamers. Maar vooral: waarom accepteren we dan dat de beachvolley zich moet omkleden in tenten?
• Omdat tennis een individuele sport is volgt er geen subsidie, maar atletiek is nog veel individueler en we financieren wel een onderzoekje naar de haalbaarheid van een atletiekbaan.
• Voor tennis wordt de norm van het aantal jeugdleden opgevoerd. Waarom dan wel de kaatsvereniging subsidiëren? Daar is geen enkel jeugdlid.
• Jeu-de-boules en tennis zijn als beginnende verenigingen geholpen door de gemeente. De beachvolleybal niet. Dat was ineens een experiment dat zichzelf moest zien te bedruipen.
• Waarom moeten de beachvolleybal en de tennis hun financiële situatie uit de doeken doen en de voetbal en korfbal niet? Financieel resultaat is bij beachvolleybal bepalend, terwijl de het voor de andere buitensporten geen toetsingskader blijkt.

Dit meten met verschillende maten was voor de PvdA onverteerbaar. Het lijkt er dan ook sterk op dat de oorspronkelijke nota buitensport een verkeerde naam heeft gehad. Deze nota had eigenlijk nota voor voetbal, korfbal en kaatsen moeten heten. Daar zitten de regelingen namelijk behoorlijk goed in elkaar – zo mogen van ons zo uitgevoerd worden - maar ze blijken niet toepasbaar op nieuwe of andere buitensporten.
Blijkbaar heeft het college dit ook geconstateerd. Niet voor niks werd voorgesteld nog dit jaar te komen met een harmonisatie van de subsidiëring voor de buiten- en de binnensporten. Daar kan de PvdA zich helemaal in vinden. Dat gold overigens ook voor alle andere politieke partijen. Resultaat van de bespreking was dan ook dat de voorliggende evaluatie van de nota buitensport geparkeerd wordt en dat er in het najaar een nieuwe nota ligt. Wat betreft de invalshoek daarvan wist de wethouder mij gerust te stellen. Criteria voor stimulering/ subsidiëring/ financiële ondersteuning zouden zowel gaan liggen op accommodaties en voorzieningen als op jeugd en senioren. Uiteraard heeft de PvdA wel gevraagd om de nota met terugwerkende kracht in te laten gaan op 1/1/11 opdat sportverenigingen niet nog een jaar langer met (te) lege handen blijven staan. Daarnaast hebben we erop aangedrongen in de nieuwe nota een ruimere openstelling van de sportaccommodaties voor gebruik door derden mee te nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten