zaterdag 23 mei 2009

Wat willen 10 t/m 13 jarigen?

De lessenserie over politiek door de PvdA in tien groepen 8 of 7/8 heeft geresulteerd in een eindrapport. Daarin heb ik de resultaten van 212 ingevulde enquêtes uitgewerkt. Een gigantisch karwei, maar wel erg leuk om te doen. Het rapport heeft de titel “ Wat vinden 10 t/m 13 jarigen in de gemeente Werkendam belangrijk?” Uit dat wat deze leeftijdsgroep belangrijk vindt heeft de PvdA de volgende tien aanbevelingen gedaan:
1. Zet vaart achter het realiseren van de groene ruige ruimtes in iedere kern.
2. Uit de ervaring in Dussen blijkt dat een verhard trapveldje in een behoefte voorziet. De door de leerlingen gewenste pannakooi/streetvoetbalveld, sluit hierbij aan. Realiseer echter niet alleen een verhard trapveldje in iedere kern, maar daarnaast ook zoveel mogelijk trapveldjes op gras.
3. Houd de zwembaden in Werkendam en Sleeuwijk zo lang mogelijk open en investeer in “opleuking” daarvan.
4. Creëer in de wintermaanden mogelijkheden om dicht bij huis veilig te schaatsen.
5. Blaas het kindervakantiewerk nieuw leven in door Trema, Sojo of andere organisaties daartoe de mogelijkheden te verstrekken.
6. Ga het gesprek aan met woningcorporaties en woningeigenaren om achterpaden en brandgangen beter verlicht te krijgen. Doe daarin een gemeentelijke bijdrage, in financiële of materiële zin.
7. Ga de toekomstige combinatiefuncties niet alleen inzetten voor sport, maar zet ze ook in voor muziek.
8. De disco´s voor 12 t/m 15 jarigen in de verschillende kernen worden niet overal even goed bezocht. Toch blijkt er bij een grote groep kinderen behoefte aan deze voorziening. Investeer in de bekendheid van de bestaande disco’s en in aanpassing van het aanbod zodat het beter aan gaat sluiten bij de behoefte.
9. Gerichte enquêtes onder groepen scholieren zijn een goede manier om politieke participatie – mede – vorm te geven. Benoem dit als actiepunt in de nota jeugdbeleid.
10. Bouw het raadsspel uit het PvdA-scholenproject uit tot een jaarlijks debat tussen scholieren uit verschillende kernen voor de werkelijke besteding van een x-bedrag voor jeugdactiviteiten of jongerenvoorzieningen. Benoem dit als actiepunt in de nota jeugdbeleid.
Het rapport wordt maandag op de Verschoorschool overhandigd aan Evert Begemann, wethouder jeugdbeleid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten