dinsdag 4 april 2017

Omgevingswet

Ik had ‘m al her en der langs zien komen, maar ik had geen idee wat die Omgevingswet nu eigenlijk was. Of beter gezegd: moet gaan worden. Na de decentralisaties op het gebied van jeugd, zorg en werk, blijkt er met de Omgevingswet opnieuw een decentralisatie aan te komen. En die zou nog weleens veelomvattender kunnen zijn dan wat gemeenten net gerealiseerd hebben. Althans, dat is wat ik me gisteravond tijdens een informatiebijeenkomst heb laten vertellen. Ook bij de Omgevingswet gaat het om een terugtredende overheid en om een rolverschuiving tussen gemeente en inwoners.
Waar gaat het om? Van 26 wetten moet 1 wet gemaakt worden, 120 AMvB’s moeten teruggebracht worden tot 4 AMvB’s en 120 ministeriële regelingen moeten er circa 10 worden. Dit biedt kansen op het schrappen van regels, het versnellen van procedures, op meer lokale afwegingsruimte en op een grotere rol voor initiatieven van inwoners. Als gemeente moeten we straks bepalen of we een vergunning voor een inrit nog nodig vinden, of voor elk evenement een vergunning noodzakelijk is, of en hoe een tuinhuis gebouwd mag worden of dat we dat aan de buurt over laten, enz, enz.

Boeiende vragen. Ik neig naar zoveel mogelijk afschaffen van regels en dus veel overlaten aan de inwoners. Waarom zou een gemeente moeten bepalen wat inwoners zelf of inwoners onderling ook kunnen? Aan de andere kant kan dat natuurlijk ook gruwelijk mis gaan. Niet altijd komen inwoners er immers samen uit en wat de één enthousiast maakt, is voor de ander een gruwel. Het zal kortom toch best lastig worden te bepalen wat je wel en wat je niet in regels vastlegt en waar je wel en waar je niet op gaat handhaven. Gelukkig hebben we nog een paar jaar de tijd voor het helemaal vast moet liggen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten