donderdag 23 april 2015

Jeugdsoos De Kwinter

Verhelderende gesprekken gisteravond met jongeren en vrijwilligers in jeugdsoos De Kwinter. Deze soos gaat, net als ‘t Honk, verdwijnen omdat er op de locaties van deze gebouwen in Werkendam en Sleeuwijk mfa’s gebouwd gaan worden. In die mfa’s komt geen specifieke ruimte meer voor jeugdwerk. Met Progressief Altena roep ik al vanaf het begin van de planvorming dat je niet zomaar jeugdwerk, accommodatiegebonden jongerenwerk om zeep kunt helpen, maar moet nadenken over de consequenties en moet zorgen voor alternatieven. De eerste keer dat ik dat benoemde zal misschien al wel 1,5 tot 2 jaar geleden zijn. Inmiddels worden beiden jeugdaccommodaties bijna gesloopt en is er nog geen “oplossing”.
Jongeren en vrijwilligers maakten mij gisteravond het belang van accommodatiegebonden jongerenwerk nog eens heel helder:
·         De overlast op straat neemt af.
·         Het is een ‘vindplaats’ voor jongeren die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken: jongeren die er komen verwijzen andere jongeren ernaar of ze verwijzen de jongerenwerkers naar jongeren die elders op straat hangen.
·         Aan jongerenwerkers kun je je verhaal kwijt, ze begeleiden en corrigeren je.
·         Je ontmoet leeftijdgenoten en leert mensen kennen.
De jongeren en vrijwilligers die ik gesproken heb, realiseren zich dat omwonenden het grootste probleem zullen gaan vormen bij het realiseren van een mogelijke nieuwe ontmoetingsplek. Tegelijkertijd zijn, volgens diezelfde jongeren, omwonenden nodig om te zorgen voor een stukje sociale controle en is het belangrijk dat een nieuwe plek centraal ligt en niet alleen met de auto te bereiken is. Het delen van een ruimte met andere gebruikers is voor niemand eigenlijk een optie: het zorgt voor irritatie over en weer en de mogelijkheden om activiteiten uit te breiden worden aan banden gelegd.
Een eigen plek blijft dus de grote wens en met circa honderd verschillende jongeren die de Werkendamse jeugdsoos wekelijks, verspreid over drie avonden, bezoeken, lijkt dat legitiem. Als opties worden de Dokvijver, de IJsbaan, het parkeerterrein aan de Werkina en het veerhuis nabij het pontje naar Hardinxveld genoemd. Een inschatting makend van de groep van circa dertig jongeren die ik gisteravond ontmoette, denk ik dat het heel wijs is tijdig voor een goede oplossing te zorgen. Zo niet, dan wordt een mooi stuk werk  teniet gedaan en konden we er wel eens iets voor terugkrijgen wat we helemaal niet willen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten