maandag 2 december 2013

Vereniging ben je samen

Brabants Dagblad werpt de stelling op dat een ouder die een kind op de sportclub wil, een tegenprestatie moet leveren. Die stelling maakt mooi duidelijk waar het de komende jaren ook in Werkendam naar toe gaat. De tijd van “U vraagt en wij draaien” is voorbij, mensen moeten het zelf gaan doen en moeten naar vermogen een bijdrage gaan leveren.
Een sportclub kan alleen bestaan dankzij de inzet van vrijwilligers. Ze verzorgen trainingen, fluiten wedstrijden, draaien de kantine, schrijven het clubblad, innen de contributie, onderhouden de velden en de materialen, maken beleid, plannen de wedstrijden, enz, enz. Zodra vrijwilligers er de brui aangeven is het gedaan met het verenigingsleven. Niet alleen met de sport, maar ook met de muziek, de EHBO, de koren, de Oranjefeesten, de avondvierdaagse, de carnavalsoptochten, de timmerdorpen, enz, enz.
Een tegenprestatie leveren binnen de sportclub van je kind is niet voor iedereen haalbaar, maar je kunt je natuurlijk ook inzetten bij een andere vereniging of in de buurt. Alleen zo kunnen we al die prachtige initiatieven en activiteiten in onze dorpen levend houden. Alle werk kan niet maar door een beperkt groepje mensen gedaan worden, een vereniging ben je samen.
Eigenlijk maakt de stelling in het Brabants Dagblad simpel waar het morgenavond in de raadscommissie Inwoners om zal draaien: participatie, meedoen, actief worden, een tegenprestatie leveren, een stapje meer doen en sociale verbanden aangaan. Mooie thema’s, ze laten zich alleen zo lastig sturen.  Hoe doordring je mensen ervan dat ze een verantwoordelijkheid moeten nemen? En wat gaat vrijwilligerswerk doen als er ook een soort van verplichtend element in komt te zitten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten