woensdag 6 maart 2013

Brandbrief aan het College

Omdat PvdA en CU zich ernstig zorgen maken over de wijze waarop de Werkendamse raad geïnformeerd en betrokken wordt, hebben we het college gezamenlijk een brandbrief gestuurd, die we af sluiten met de volgende  “stellingen”.

PvdA  en CU zijn van mening dat
1.       Een college dat nadrukkelijk kwesties ter bespreking en beoordeling – bij voorkeur met een afweging van verschillende mogelijkheden - voorlegt aan de raad recht doet aan de democratie.
2.       Coalitiepartners en oppositiepartijen in gelijke mate geïnformeerd en betrokken dienen te worden.
3.       Een commissievergadering iets anders is als een raadsinformatieavond. Een commissievergadering is primair bedoeld voor meningvorming, standpuntbepaling en discussie onderling of met collegeleden.
4.       Tijdens raadsvergaderingen interrupties in de tweede termijn altijd zijn toegestaan, ongeacht of de eerste termijn nu schriftelijk of een mondeling plaatsvond.
5.       Het vragenhalfuur in de raad open zou moeten staan voor (bijna) alle vragen die door fracties gesteld worden en waarbij gemotiveerd is aangegeven waarom de vraag als urgent gevoeld wordt.
6.       Antwoorden op schriftelijke vragen van fracties/raadsleden helder en concreet moeten zijn en aan moeten sluiten op de gestelde vragen.
7.       Het college schriftelijke vragen van fracties eerst moet beantwoorden alvorens een voorstel in de lijn van die vragen voor te leggen aan de raad.
8.       De raad eerder dan, of in het uiterste geval tegelijk met, de pers geïnformeerd moet worden over actuele en grote kwesties.

Wij vragen het college hierop te reageren en vooral er ook naar te handelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten