maandag 17 september 2012

Werkendam geloofwaardig?

Op de agenda van de commissie Inwoners vorige week dinsdag de vervanging van scholen, dorpshuizen en sportzalen en dan m.n. hoe die te financieren. Namens de PvdA had ik daarop de volgende reactie:


“De geloofwaardigheid van Werkendam is in het geding! Velen zijn de afgelopen twee jaar blij gemaakt met de belofte van een nieuwe school, een dorpshuisfunctie die daarin een superplek zou krijgen en/of een nieuwe sportaccommodaties. Momenten waarop gebouwd zou gaan worden werden in de tijd naar voren gehaald en hele gebieden werden qua inrichting door elkaar gehusseld. Er is nog geen steen gestapeld of door het college wordt de terugtrekkende beweging al ingezet. Hoe geloofwaardig wil je als gemeente zijn?
Menigeen lijkt blij gemaakt met een halfdode mus. Dussen hoort na 2 jaar ineens dat de sportzaal gehalveerd zal gaan worden. In Sleeuwijk komt geen sporthal en de dorpshuisfuncties gaat voorlopig de brede school niet in. Zelfstandige bibliotheken en jeugdsozen moeten we maar niet meer bouwen en afschrijven stelt het college voor te gaan doen in 60 ipv in 40 jaar. Hoe geloofwaardig wil de gemeente Werkendam zijn?
De bomen groeien –zelfs in Werkendam – niet tot in de hemel. De PvdA heeft het geregeld verzucht: “Prachtige plannen, maar gaat dit allemaal wel? Kunnen we het betalen?” Helaas, - echt helaas! – krijgen we gelijk.
Maar we moeten het college nageven: alles wordt uit de kast gehaald om het toch nog voor elkaar te krijgen.  En dat is vooralsnog ook de insteek van de PvdA. Wij willen dat Werkendam een geloofwaardige gemeente is. Met de plannen op zich is nog steeds niks mis en wat ons betreft blijft de ambitie zoveel als mogelijk overeind. Omwille van de betaalbaarheid zullen we wellicht wat moeten temporiseren en misschien moet er hier en daar wat ingeleverd moeten worden, maar wat de PvdA zo marginaal mogelijk. Onderwijs, leefbaarheid en sport zijn voor de PvdA belangrijke items. Hoe we de plannen exact gaan financieren is wat ons betreft een punt wat we op een later moment in een groter verband bespreken. De bezuinigingsdiscussie zal hierin ongetwijfeld ook een rol gaan spelen.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten