vrijdag 23 oktober 2009

Primaat verhuizen

Net lid van de gemeenteraad maakte ik in 2006 bij herhaling een punt van het “primaat verhuizen”. Primaat verhuizen wil zeggen dat mensen die een beroep doen op de WMO voor een noodzakelijke aanpassing van hun woning de verplichting opgelegd kunnen krijgen te verhuizen wanneer de kosten voor de aanpassing een bepaald bedrag overschrijden. Ik heb dit altijd een buitengewoon nare en vrijwel onuitvoerbare regel gevonden die zeer klantonvriendelijk is en kwetsbare mensen onnodig in onzekerheid laat. Nu de verordening WMO aangepast wordt, duikt ineens het primaat verhuizen weer op. Na alles wat ik daar eerder op ingebracht had verwachte ik dat deze regel geschrapt zou zijn. Niet dus. Alleen het bedrag is aangepast. De regel treedt nu “pas” in werking wanneer een woningaanpassing meer gaat kosten dan 15.000 euro. Eerder was dat 8.000 euro. Aan de klantonvriendelijkheid, inefficiëntie, onuitvoerbaarheid en de onzekerheid bij mensen verandert dit echter niets. Hooguit wordt de groep waarvoor de regel geldt wat kleiner. Ik zal me dan ook de komende raadsronde zeer sterk maken voor schrappen van het primaat verhuizen. Met o.a. de volgende argumenten:
• Praktijk heeft geleerd dat niemand die de afgelopen jaren een verplichting kreeg te verhuizen daadwerkelijk naar een andere woning is gegaan, simpelweg omdat er geen geschikte woningen beschikbaar waren. Deze mensen hebben ondertussen wel een half jaar in onzekerheid gezeten. Waarom zou dat ineens anders zijn als het normbedrag verhoogd wordt?
• Het ophogen van het normbedrag heeft volgens het voorgelegde stuk geen financiële consequenties voor de gemeente. Voor het schrappen van het primaat verhuizen zal – gezien het bovenstaande – zeer zeer waarschijnlijk hetzelfde gelden.
• Mensen weghalen uit hun sociale verbanden heeft grote consequenties.
• Laat mensen de keuze te verhuizen, nadat ze eerlijke informatie gekregen hebben over de mogelijkheden en kosten. Zorg vervolgens dat mensen die willen verhuizen dat ook daadwerkelijk kunnen. Het voorrang geven aan mensen met een verhuisurgentie boven mensen met “alleen” een woonzorgindicatie is daarvoor een bruikbare weg. Tot geschikte woningen zouden dan ook seniorenwoningen en een wozoco moeten behoren, ipv alleen de al aangepaste woningen.
• Het primaat verhuizen impliceert dat woningcorporaties aangepaste woning een half jaar uit de woningvoorraad moeten halen in afwachting van een eventuele gegadigde. Nergens wordt gesproken over de kosten die dát met zich meebrengt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten