zaterdag 3 oktober 2009

Kwijtschelding belastingen

Vele burgers in de gemeente Werkendam komen al jaren in aanmerking voor kwijtschelding van hun gemeentelijke belastingen. In 2009 blijkt er echter een groep te zijn die daar ineens niet meer voor in aanmerking komt, ondanks het feit dat hun financiĆ«le situatie niet gewijzigd is. Navraag leerde dat het gaat om bijna honderd huishoudens. Mensen met een minimum inkomen die totaal onverwacht een extra uitgave hebben van honderden euro’s per jaar.
Het leek te gaan om door het Rijk aangescherpte kwijtscheldingsnormen die de gemeente verplicht is toe te passen. Inmiddels lijkt het ook een andere oorzaak te hebben. Met ingang van 2009 hebben AOW’ers in Nederland er een kleine dertig euro koopkrachttoeslag bij gekregen. Daarmee kwamen ze echter net boven de norm voor kwijtschelding gemeentelijke belastingen uit. De kleine toeslag is hen daarmee duur komen te staan! Gelukkig is het Rijk voornemens dit ongewenste effect met terugwerkende kracht te corrigeren.
Ik wil dat daar in Werkendam haast mee gemaakt wordt. Wat mij betreft wordt onmiddellijk begonnen met de herbeoordeling van de gedupeerde aanvragers kwijtschelding belastingen. De teveel betaalde belastingen zouden ruim voor de kerst al op de rekening van deze minima moeten staan!
Zojuist heb ik schriftelijke vragen over deze materie toegestuurd aan het college.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten