zaterdag 26 september 2009

Maatschappelijke stage (3)


Kinderboerderij, dierenambulance, kinderdagverblijven, verpleeghuizen, thomashuis, kringloopcentrum en scouting, zijn allemaal mogelijke plekken waar leerlingen van de middelbare school vanaf 2011 hun verplichte maatschappelijke stage kunnen lopen. De leerlingen van De Schans in Sleeuwijk doen dat al een paar jaar. Met succes. Het blijkt leerzaam, of het nu eindigt in het voortzetten van het vrijwilligerswerk of in de ontdekking dat dergelijk 'werk' het toch echt niet is.
Doordat andere scholen nu ook aan de maatschappelijke stage beginnen wordt het steeds moeilijker om voor iedere leerling een passende plaats te vinden. Aan de ene kant is het aantal plekken in de regio beperkt, aan de andere kant zijn niet alle leerlingen geschikt voor hetzelfde soort vrijwilligerswerk.
Vanuit het perspectief van de organisaties die leerlingen een stage bieden zijn er ook nogal wat haken en ogen. Aan menigeen moeten de medewerkers uitleggen wat ze wel en niet willen/kunnen en er moet flink geïnvesteerd worden in de 13, 14 jarigen die zich voor een beperkte tijd voor hun organisatie inzetten. Enige financiële vergoeding staat daar niet tegenover.

Dit waren een paar zaken die de Jonge Socialisten en de PvdA tijdens hun werkbezoek meekregen van De Schans, Riethorst-Stromenland en van Trema die de makelaarsfunctie vervult.
We kregen het verzoek om als gemeente alle partijen bijeen te brengen die bij de maatschappelijke stage betrokken zijn en de vraag om de stagemakelaar in staat te stellen tot het bezoeken van alle organisaties die een stageplaats zouden kunnen bieden. Aan de ene kant om zo nieuwe stageplaatsen te creëren, aan de andere kant om de organisaties te ondersteunen.
Bij mij zijn deze zaken zeker in beeld. In de commissievergadering van afgelopen dinsdag stonden de maatschappelijke stages op de agenda. Ik heb toen al verzocht de stagemakelaar ook in te zetten voor het vormgeven aan nieuwe stageplaatsen (al dan niet in projectvorm) en ik heb de wethouder opgeroepen vooral ook regionaal de vormgeving van de maatschappelijke stage af te stemmen en in te vullen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten