dinsdag 8 augustus 2017

Arriva berekent korting niet

Het Brabant Dal Korting abonnement belooft vaker korting dan er daadwerkelijk gegeven wordt. Kortgezegd zou de kaart 40% korting geven op busreizen in Noord-Brabant die gestart zijn na 9.00 uur en (o.a.) op de Brabantliners 400, 401 en 402. Juist voor vervoer met die Brabantliners schafte ik het voordelige abonnement aan. Gemiddeld eens per drie weken reisde ik er afgelopen jaar mee op en neer tussen Nieuwendijk en een dorp boven Utrecht. Op de heenweg ging het goed, maar op de terugweg werd steevast geen korting berekend op de rit van Utrecht naar Nieuwendijk.
Ik diende een klacht in bij Arriva (de vervoerder op de Brabantliners). Het bleek een hele uitdaging om deze “fatsoenlijk” beantwoord te krijgen. Telefonisch werd ik verwezen naar het klachtenformulier. Men nam de volle twintig werkdagen om tot een antwoord te komen waarin ik mijn vraag niet herkende. Reageren op dit antwoord was niet mogelijk. Ik moest opnieuw een klacht indienen. Mijn toon werd minder vriendelijk, maar bij de beantwoording was er duidelijk wel beter gekeken naar de kwestie die ik voorlegde én het bleek ineens ook veel sneller te kunnen. Omdat er echter nog steeds antwoorden ontbraken diende ik nog een derde keer een klacht in. Nu hierop gereageerd is, geef ik het op en ga ik over op wat ik in mijn laatste twee klachten reeds aangekondigd heb: ik zoek de openbaarheid. Van Arriva zelf moet ik het niet hebben.
Terug naar de korting die niet berekend wordt. Het venijn bleek te zitten in de Algemene Voorwaarden van Arriva. In dit 7 pagina’s tellende document zitten ergens halverwege een paar zinnen die “goedpraten” dat er op bepaalde ritten in de daluren toch geen korting berekend wordt. Na vijf keer lezen vraag je je echter nog steeds af wat daar nu eigenlijk staat. De dame die mijn klachten beantwoordde omschreef het als volgt: “We zijn ons ervan bewust dat een Arriva regiogebonden kortingsproduct niet werkt wanneer u binnen 35 minuten overstapt van een andere vervoerder naar Arriva. Dit heeft als reden dat er in een bepaald gebied meerdere vervoerders rijden. Bij het overstappen begint u aan een nieuwe reis en betaalt u opnieuw instaptarief. Hierbij wordt het basistarief berekend zonder korting.” Vervolgens meldt ze dat er van restitutie geen sprake kan zijn.
Dit betekent dus (o.a.) dat iedereen die ergens vanuit Nederland via Utrecht rechtstreeks met de Brabantliner terug naar Brabant reist de gekochte 40% korting met Brabant Dal Korting NOOIT zal krijgen. Dit wordt niet verteld op de internetpagina waar het abonnement gekocht kan worden. Je komt hier alleen achter als je de slecht te begrijpen kleine lettertjes leest (en dat doet dus niemand). In mijn optiek maakt Arriva met het Brabant Dal Korting abonnement beloften niet waar. Onder andere klanten die overstappen vanuit vervoer waarop de korting niet van toepassing is, zijn hiervan de dupe. Daarnaast begrijp ik inmiddels waarom Arriva – naar eigen zeggen – weinig klachten krijgt: je moet wel een erg lange adem hebben én je wordt niet erg serieus genomen.
De tekst van deze blog wordt ook toegestuurd naar gemeente en provincie. Deze partijen overleggen geregeld over en met het vervoer in Brabant. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten