woensdag 14 december 2016

Gekonkel mbt de atletiekbaan

De inhoud:
Het besluit over de vervolgstappen mbt de atletiek en hockey is van de agenda gehaald. Gelukkig maar, want anders had de raad van Werkendam ongetwijfeld besloten om pas na 1/1/2019 daadwerkelijk te praten over de aanleg van een atletiekbaan. Maar ik had veel meer gewild! Namens Progressief Altena ben ik uren bezig geweest met lobbyen, bellen, mailen, informeren, praten om in Werkendam de handen op elkaar te krijgen voor het volgende:
·         De atletiekbaan en het hockeyveld niet meer in één adem noemen, maar los van elkaar behandelen.
·         Zo snel mogelijk een businesscase uitvoeren voor de aanleg van een atletiekbaan achter het Altena College en direct aansluitend daarover in de drie raden een besluit nemen.
·         Eerst  de onzekerheden wegnemen over o.a. de beoogde locatie van de hockey alvorens over te gaan tot een businesscase en een besluit.

Achter de schermen:
Ik trok hierin op met Philip den Haan van Lokaalbelang. We maakten een amendement om dit voor elkaar te krijgen en hadden een motie achter de hand in geval er op voorhand geen meerderheid was voor het amendement. Van SGP en CU was al in de commissie duidelijk dat ze een amendement niet zouden steunen. De fractieleden van het CDA zonden in het voortraject uit dat ze dat waarschijnlijk wel zouden doen, maar kondigden 5 minuten voor de vergadering ineens aan niet mee te gaan. Daar had ik rekening mee gehouden. Waar ik echter geen rekening mee gehouden had, was het verraad van Lokaalbelang (de dictatuur van de coalitie e/o de fractievoorzitter(s)?). Het was de tweede keer in deze raadsperiode dat pal voor de vergadering – als een donderslag bij heldere hemel – door Lokaalbelang de van beide zijden goed doordachte samenwerking opgezegd werd. “Of ik hun naam wilde schrappen in de motie, want die dienden ze niet meer mee in. Bij de stemming zouden ze de motie misschien nog wel steunen.” Alsof ik met een hamer op mijn kop geslagen werd!
Met de herhaalde uitspraak van Wim Holster van de ChristenUnie dat zij de motie zeer waarschijnlijk wel zouden steunen, bracht ik de motie toch in stemming. Een meerderheid behoorde immers nog steeds tot de mogelijkheden. Nu kwam echter ineens de ChristenUnie met een konijn uit de hoge hoed: geen steun. Om hun gezicht te redden ging Lokaalbelang wel mee, maar daarmee had de motie inmiddels geen meerderheid meer.
Ik kan me voorstellen dat het “achtergrondverhaal” voor buitenstaanders lastig te volgen is. Maar kortgezegd komt het erop neer dat de avond van de atletiekbaan en het hockeyveld er eentje werd van grote politieke onbetrouwbaarheid, machtsvertoon, aan het lijntje houden, gekonkel en draaikonterij. Zo ga je niet met elkaar om! Zelfs niet in de politiek!

Hoe verder?
Ik ben zeer zwaar teleurgesteld in het handelen van verschillende politieke “collega’s”, maar blij met het besluit om het stuk over de aanleg van een atletiekbaan en een hockeyveld van de agenda te halen. In februari wordt er hoogstwaarschijnlijk door de drie raden in Altena opnieuw over gesproken. Ik hoop dan van harte dat er een voorstel ligt om heel snel door te pakken op de aanleg van een atletiekbaan achter het Altena College. En mocht dat toch niet het geval zijn dan zal ik me daar toch weer heel hard voor gaan maken.
Zie ook mijn blog van 30/11/16

Geen opmerkingen:

Een reactie posten