zondag 29 mei 2016

Een pareltje: Zorgboerderij Den Hill

Met politici en bestuursleden van Progressief Altena  een werkbezoek gebracht aan zorgboerderij Den Hill in Babyloniënbroek. Een idyllische plek waar mensen met een verstandelijke, psychische en/of autistische beperking dat werk kunnen doen dat bij hen past. De één pakt tomaten in, de ander raakt energie kwijt door te spitten en de derde plukt appels of raapt gesnoeide takjes op. Kleinschaligheid, met volop aandacht voor de wensen en mogelijkheden van de individuele deelnemers, staat voorop. In speciaal geplaatste units kan een kopje koffie gedronken worden en is zelfs plaats om even een dutje te doen voor die deelnemers die niet heel veel energie hebben. De accommodatie is sober. Dat is een bewuste keuze. Zorg en aandacht voor de mensen staan centraal. Met een zeker cynisme wordt dan ook gesproken over hygiëne en inspecties. Als politica ga je je afvragen of de zorg in Nederland daarin niet doorgeslagen is en of de vele eisen niet ten koste gaan van dat waar het om moet gaan: zorg en aandacht voor mensen.
De mensen die er aan het werk zijn tijdens ons werkbezoek hebben het duidelijk naar hun zin. Op zaterdag zijn dat jonge mensen die doordeweeks naar school gaan. Op werkdagen komen er mensen die in een instelling verblijven of die – al dan niet begeleid – zelfstandig een huishouding draaien.
De bekostiging van een plek op een zorgboerderij blijkt geen eenvoudige zaak. Voor zwaardere indicaties wordt een beroep gedaan op de WLZ, de lichtere “gevallen” vallen onder de WMO. Vervolgens is er nog een onderscheid te maken tussen Zorg in Natura en een PGB. Ik vraag me af of het er met alle wijzigingen in zorgland allemaal wel makkelijker en duidelijker op geworden is.
“Den Hill” is echter meer dan een zorgboerderij. In een boomgaard staan meer dan 200 soorten appels en peren. Het merendeel betreft oude rassen uit de streek die soms nagenoeg uitgestorven waren. Daarnaast staat er een kraampje aan de straat dat gevuld is met de producten van de boerderij.  Er wordt zo gezorgd voor sociale samenhang en de stekjes die één van de deelnemers graag produceert worden zo ook aan de man gebracht.
Zorgboerderij Den Hill kun je absoluut een pareltje in Altena noemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten