woensdag 23 maart 2016

Maximering reserve Sociaal Domein uitgesteld

Progressief Altena is voorstander van één reserve sociaal domein. Deze reserve moet gevuld worden met de bestaande reserves WMO en inkomensdeel Wwb. Het College gaat daarbij in het voorstel uit van de saldi per 1/1/2015, zijnde 1,54 miljoen voor de WMO en een half miljoen voor het inkomensdeel Wwb. Op het moment echter dat deze reserve sociaal domein daadwerkelijk van kracht wordt kunnen die respectievelijke reserves WMO en inkomensdeel Wwb er echter heel anders uit zien. Met name voor de reserve WMO is zeer aannemelijk dat deze enorm toegenomen is,  aangezien in de werkgroep 3D is gebleken dat in 2015 voor de WMO een kwart van het beschikbare budget niet besteed is.
De nieuwe reserve Sociaal Domein zou dus al bij aanvang gelijk over het voorgestelde maximum van 3 miljoen heen kunnen schieten. Dat betekent dat dan gelijk het meerdere naar de algemene middelen zal vloeien. Dat is in de ogen van Progressief Altena niet wenselijk omdat er nog altijd teveel (financiële) onzekerheden zijn op het sociaal domein en omdat er nog vele wensen leven voor reparatie of opwaardering van kwesties in de WMO, de P-wet of de jeugdzorg.
Namens Progressief Altena heb ik daarom opgeroepen om pas tijdens of na vaststelling van de jaarrekening 2015 de maximale omvang van de bestemmingsreserve Sociaal Domein te bepalen. Het amendement dat ik hiervoor indiende kreeg de steun van de gehele raad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten