donderdag 19 juni 2014

Ongebruikelijke behandeling jaarstukken

Het was de negende keer dat ik in de (raads)commissie de behandeling van de jaarrekening en de kadernota meemaakte. Andere jaren was dat altijd een snel agendapunt omdat iedereen “zijn kruit droog hield” voor behandeling in de raad. Hoe anders ging dat gisteravond. Totaal anders waren dan ook de voorstellen die we met de kadernota* voorgelegd kregen. In voorgaande jaren waren dat nieuwe plannen of werden reeds eerder besproken bezuinigingen voorgelegd. Nu kregen we, zonder enig vooroverleg en zonder enige aankondiging, rauw op ons dak, bezuinigingsvoorstellen gepresenteerd die er maatschappelijk behoorlijk inhakken. Voor het eerst waren er op de kadernota dan ook organisaties die gebruik maakten van hun spreekrecht en de raadsleden ervan probeerden te overtuigen in bepaalde voorstellen niet mee te gaan.
In zo’n situatie ga je als raadslid je “kruit natuurlijk niet droog houden” en je beperken tot een technische vraag die je in de schriftelijke ronde vergeten was (zoals CDA’er Paans wilde). Enerzijds hebben de insprekende organisaties recht te weten waar je staat en anderzijds roepen de voorgestelde bezuinigingen vele vragen op naar visie en beleid. Door een veeeeeel te krappe tijdsplanning heb ik me daarbij gisteravond beperkt tot Trema, de subsidie voor sportverenigingen en de bezuiniging op de Deeltaxi. Gevangen in de tijd kreeg ik echter maar mondjesmaat antwoorden.  Dit belooft wat voor de raadsvergadering over de jaarrekening en de kadernota…..

* De kadernota vormt de opzet voor het opstellen van de Begroting 2015 en de Meerjarenraming 2016-2018. Globale plannen in de Kadernota komen in november dus bij de behandeling van de Begroting weer terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten