dinsdag 30 oktober 2012

WMO-verordening strijdig met wet!! (2)

De WMO-verordening van Werkendam en Woudrichem blijkt inderdaad op punten strijdig met de wet. Op 3 oktober stelde ik daarover al vragen aan het college van B&W zoals u in mijn blog van dezelfde datum kunt lezen. In diezelfde week stuurde PvdA-collega Joost Kant uit Woudrichem de WMO-verordening ter beoordeling op naar het Ministerie voorzien van soortelijke vragen. Het antwoord daarop is nu binnen. Ik citeer:

“De gemeente stelt twee punten voor, die strijdig zijn met de regels van de eigen bijdrageregeling.
Het toetsen van het spaargeld van een aanvrager impliceert dat de gemeente een vermogenstoets hanteert. De Wmo kent een dergelijke toets niet, behoudens de vermogensinkomensbijtelling (zie hierna). In het systeem van de eigen bijdrageregeling geldt alleen het (verzamel)inkomen, vastgesteld door de Belastingdienst, als toets voor iemands financiƫle mogelijkheden. In dit inkomen zit al een beperkt vermogensbestanddeel opgenomen, door de heffing over van vermogen boven de vrijstellingsgrens in box 3).
De overwaarde van het eigen huis wordt eveneens gehanteerd als vermogensbron, die als toets benut kan worden. In het inkomensbegrip van de eigen bijdrageregeling vormt het eigen huis geen vermogen, omdat het eigen huis in box 1 van de inkomstenbelasting valt.”
Einde citaat.
Tijd dus voor reparatie en voor een minder benepen verstrekkingenbeleid. Aan het geld voor de WMO kan dat niet liggen; op die post houden we steeds over…..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten