woensdag 10 oktober 2012

Rekening niet naar de toekomst

Om de grote en prachtige nieuwbouwplannen voor scholen, dorpshuizen en binnensportaccommodaties te bekostigen wil het college van B&W de afschrijvingstermijn van deze gebouwen ophogen van veertig naar zestig jaar. In mijn ogen is dat niet anders dan een financiële noodgreep. We hebben heel wat discussies gevoerd in de raad over de afschrijvingstermijn en daarbij viel menigeen – politiek én onderwijs! - al over 46, 44 of zelfs 42 jaar. De door het college genoemde 60 jaar getuigt daarom van lef, of beter nog van ‘de sprong van een kat in het nauw’. De PvdA is er in ieder geval niet blij mee. Natuurlijk, nu we duurzaam gaan bouwen zouden gebouwen ook langer mee moeten kunnen. Maar dat suggereert dat er 100, 80, 60 jaar geleden niet duurzaam gebouwd werd…… En misschien gaan de gebouwen wel langer mee, maar ze worden gebruikt door onderwijs én door dorpshuizen. Wie kan weten welke huisvestingsbehoefte het onderwijs over 30 of 50 jaar heeft? En het verenigingsleven? Bovendien is het samenvoegen van de dorpshuisfunctie en het onderwijs onder één dak een nieuwe ontwikkeling. Die lijkt nu het ideaal, maar de tijd zal leren of dat ook werkelijk zo zal zijn.

Met de ophoging van de afschrijvingstermijn verschuift het college van CDA, SDc en SGP de rekening voor de bouw van accommodaties naar de toekomst. De PvdA vindt dit geen goede zaak! Nu sinterklaas spelen en de burger van straks, de gemeenteraad van straks opzadelen met de kosten. Het is natuurlijk nog maar altijd de vraag of en wanneer de economie weer aan zal trekken.

1 opmerking:

  1. Wijze woorden Corine. Ten eerste trekt die economie niet aan voor de eerstvolgende 10 jaar (zucht) en derhalve durft het huidige college (maar da's niks nieuws) geen impopulaire boodschappen te brengen.
    Alleen populaire=populisme. Iets met stippen en horizon e.d.heeft men de mond vol van. Maar visie en lef ho maar.

    BeantwoordenVerwijderen