dinsdag 30 oktober 2012

WMO-verordening strijdig met wet!! (2)

De WMO-verordening van Werkendam en Woudrichem blijkt inderdaad op punten strijdig met de wet. Op 3 oktober stelde ik daarover al vragen aan het college van B&W zoals u in mijn blog van dezelfde datum kunt lezen. In diezelfde week stuurde PvdA-collega Joost Kant uit Woudrichem de WMO-verordening ter beoordeling op naar het Ministerie voorzien van soortelijke vragen. Het antwoord daarop is nu binnen. Ik citeer:

“De gemeente stelt twee punten voor, die strijdig zijn met de regels van de eigen bijdrageregeling.
Het toetsen van het spaargeld van een aanvrager impliceert dat de gemeente een vermogenstoets hanteert. De Wmo kent een dergelijke toets niet, behoudens de vermogensinkomensbijtelling (zie hierna). In het systeem van de eigen bijdrageregeling geldt alleen het (verzamel)inkomen, vastgesteld door de Belastingdienst, als toets voor iemands financiële mogelijkheden. In dit inkomen zit al een beperkt vermogensbestanddeel opgenomen, door de heffing over van vermogen boven de vrijstellingsgrens in box 3).
De overwaarde van het eigen huis wordt eveneens gehanteerd als vermogensbron, die als toets benut kan worden. In het inkomensbegrip van de eigen bijdrageregeling vormt het eigen huis geen vermogen, omdat het eigen huis in box 1 van de inkomstenbelasting valt.”
Einde citaat.
Tijd dus voor reparatie en voor een minder benepen verstrekkingenbeleid. Aan het geld voor de WMO kan dat niet liggen; op die post houden we steeds over…..

maandag 29 oktober 2012

Eenzaamheid

Bij specifieke vragen over eenzaamheid scoort Werkendam aanzienlijk hoger dan gemiddeld in West-Brabant. De score ligt circa een kwart hoger bij de volgende vragen: Ervaart een leegte om zich heen / Mist gezelligheid om zich heen / Vindt zijn kennissenkring te beperkt / Niet veel mensen op wie ik volledig kan vertrouwen / Onvoldoende mensen men wie men zich verbonden voelt.

Ik vond dit de meest opvallende informatie vorige week tijdens de bijeenkomst “Eenzaamheid nader beschouwd”. Vanuit vrijwilligers, kerken en professionals uit de gemeenten Werkendam en Woudrichem was de belangstelling voor dit onderwerp groot. De eerste stap is gezet om “Eenzaamheid” op de kaart te zetten en een aanpak erop te ontwikkelen. Er komen nog vervolgbijeenkomsten. Ik blijf ze met belangstelling volgen.

donderdag 25 oktober 2012

Veren

“Het was een matte avond, alleen jij was scherp,” sprak de één. “Mijn collega zegt net tegen me dat de relevante vragen vanavond door de PvdA gesteld zijn,” sprak de ander.

Kijk dat zijn nou opmerkingen die ik graag hoor! Nee, vrees niet, ik ga er niet van naast m’n schoenen lopen, het stimuleert me alleen maar om zo door te gaan.
Kortom de commissiebehandeling over de begroting 2013 is achter de rug. Het krijgt voor het weekend alleen nog wel een staartje, want een aantal van mijn vragen moet nog schriftelijk beantwoord worden. Hoe kan het bijvoorbeeld dat er op het re-integratiebudget 32.000 euro afgeroomd wordt wegens onderuitputting de afgelopen jaren, terwijl van rijkswege het budget nu al meer dan gehalveerd is en we daaraan tekort (dreigen te) komen (kun je het nog volgen?). En waarom gaan we voor 2013 uit van 3% salarisstijging, terwijl er voor 2013 en 2014 een nullijn voor ambtenaren is afgesproken. Als we nu eens –voor de zekerheid – uitgaan van 1%, op een post van 11 miljoen voor salarissen dan levert dit gelijk een structurele besparing op van 220.000 euro. Een aantal voorgestelde bezuinigingen hoeft zo niet door te gaan.

woensdag 24 oktober 2012

Begrotingsbehandeling

Ik ben er helemaal klaar voor! Alle stukken zijn gelezen, schriftelijke vragen al gesteld en beantwoord gekregen en de insteek is bepaald. Ofwel vanavond de eerste mondelinge ronde van de begrotingsbehandeling. Drie insprekers hebben zich inmiddels gemeld. Voorspel- en voorstelbaar met de bezuinigingen die het college voor hen in petto heeft. Eens zien wat daar uiteindelijk van overblijft. Als het aan mij ligt niet zoveel.

woensdag 10 oktober 2012

Raad serieus genomen?

Wordt de gemeenteraad eigenlijk wel serieus genomen? Dat vroeg ik me gisteravond in alle oprechtheid af. In alle kernen zijn we bezig met omvangrijke projecten op het gebied van de bouw van scholen, binnensportaccommodaties en dorpshuisfuncties. De plannen zijn prachtig, maar de financiering ervan wordt lastig. Al ruim een maand geleden kregen raadsleden daar complexe informatie over toegestuurd. Om meer voorbereidingstijd te hebben én om eerst kennis te kunnen nemen van de visie van het onderwijs op de materie werd bespreking uitgesteld tot gisteravond.

En wat gebeurt er dan:
Helaas,…….. een verslag van de bespreking met het onderwijsveld was er niet want degene die dat altijd maakt was op vakantie….. Vervolgens maken vijf belanghebbenden – terecht!! – gebruik van hun inspreekrecht. Bijna een uur later denk je aan de bespreking te kunnen beginnen. Maar nee, wat dan nog volgt is een presentatie van de wethouder en verschillende ambtenaren over de stand van zaken mbt de verschillende projecten. Het was verdorie geen raadsinformatieavond! En alsof we door alle info de afgelopen maanden zo langzamerhand niet wisten wat er speelde. Als het dan zover is dat we aan de bespreking kunnen beginnen, maant de voorzitter ons tot spoed. Het is immers al half tien en met elkaar hebben we afgesproken dat gestreefd wordt naar een eindtijd van half elf. Hoe serieus kun je een gemeenteraad nemen?....?.....?

Rekening niet naar de toekomst

Om de grote en prachtige nieuwbouwplannen voor scholen, dorpshuizen en binnensportaccommodaties te bekostigen wil het college van B&W de afschrijvingstermijn van deze gebouwen ophogen van veertig naar zestig jaar. In mijn ogen is dat niet anders dan een financiële noodgreep. We hebben heel wat discussies gevoerd in de raad over de afschrijvingstermijn en daarbij viel menigeen – politiek én onderwijs! - al over 46, 44 of zelfs 42 jaar. De door het college genoemde 60 jaar getuigt daarom van lef, of beter nog van ‘de sprong van een kat in het nauw’. De PvdA is er in ieder geval niet blij mee. Natuurlijk, nu we duurzaam gaan bouwen zouden gebouwen ook langer mee moeten kunnen. Maar dat suggereert dat er 100, 80, 60 jaar geleden niet duurzaam gebouwd werd…… En misschien gaan de gebouwen wel langer mee, maar ze worden gebruikt door onderwijs én door dorpshuizen. Wie kan weten welke huisvestingsbehoefte het onderwijs over 30 of 50 jaar heeft? En het verenigingsleven? Bovendien is het samenvoegen van de dorpshuisfunctie en het onderwijs onder één dak een nieuwe ontwikkeling. Die lijkt nu het ideaal, maar de tijd zal leren of dat ook werkelijk zo zal zijn.

Met de ophoging van de afschrijvingstermijn verschuift het college van CDA, SDc en SGP de rekening voor de bouw van accommodaties naar de toekomst. De PvdA vindt dit geen goede zaak! Nu sinterklaas spelen en de burger van straks, de gemeenteraad van straks opzadelen met de kosten. Het is natuurlijk nog maar altijd de vraag of en wanneer de economie weer aan zal trekken.