woensdag 11 mei 2011

Zorgen om WSW'ers

Bij WAVA/!Go zijn flinke financiƫle ombuigingen noodzakelijk. Voor de gemeenten lijkt dit voorlopig met gesloten beurs te gaan, maar voor de WSW-medewerkers staan er een aantal stevige maatregelen op de rol.
De suggestie om het sociaal plan Sleeuwijk (voor voormalig medewerkers van de Molenkim) op te heffen baart de PvdA de meeste zorgen. Het zou een ton aan reiskosten besparen en 50.000 euro aan productiviteit opleveren. Flinke bedragen! Ik heb de wethouder gevraagd of hij kan aangeven hoeveel dit de individuele WSW’er gaat kosten in tijd en in geld. Ook wil ik graag weten hoeveel medewerkers gaan met elkaar 150.000 euro opbrengen. Wethouder Van der Ven gaat dit uitzoeken.
De ondernemingsraad van Wava/!Go heeft voorgesteld om bij de discussie over het al dan niet opheffen van het sociaal plan ook het opnieuw realiseren van een nevenvestiging in Sleeuwijk te overwegen. “Gelijk doen! Neerzetten!” was mijn eerste reactie. Totdat we in de fractie gingen nadenken. Want willen de voormalige medewerkers uit Sleeuwijk, na vijf jaar in Oosterhout zelf eigenlijk wel weer terug? En om hoeveel mensen uit de nabije omgeving van Sleeuwijk gaat het eigenlijk waarvoor beschut werken noodzakelijk is? Het lijkt prachtig – en misschien is dat uiteindelijk ook wel zo - om opnieuw een vestiging in Sleeuwijk te realiseren, maar hoe wenselijk en ook hoe realistisch is het? En als het er van komt, hoe lang blijft de nevenvestiging dan bestaan? We moeten natuurlijk niet met wijzigingen aan de gang blijven en al zeker niet voor de doelgroep die afhankelijk is van beschut werken.
Veel meer dan m’n zorgen en bedenkingen uiten op dit dossier kon ik niet in de commissie Inwoners. De invloed van de Werkendamse raad op de invulling van de bezuinigingen bij Wava/!Go is zeer beperkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten