Van de week een verhelderend gesprek gehad met een woningcorporatie en met iemand die voor de corporaties in de streek de woonzorgindicaties uitvoert. Centrale vraag: moet je voor mensen op leeftijd die niet meer uit de voeten kunnen in hun woning, aansturen op verhuizen of moet je voorzieningen treffen in de huidige woning? Dat ik zeer terughoudend ben in het stellen van de eis tot verhuizen, zal geen geheim meer zijn. Mensen op leeftijd moet je niet zomaar uit hun vertrouwde omgeving en van hun sociale structuren weghalen.
Degene die voor de woningcorporaties in onze gemeente de woonzorgindicaties uitvoert heeft echter herhaaldelijk ervaren dat ouderen na aanvankelijke weerstand toch naar volle tevredenheid uiteindelijk de stap tot verhuizen zetten. Ze realiseren zich dat met enkel een traplift hun probleem niet opgelost is. De afstand tot de winkels is te groot, de tuin en het huis bijhouden zijn een probleem, de badkamer en de toilet zouden eigenlijk aangepast moeten worden en de deurstijlen gaan kapot omdat er eigenlijk te weinig ruimte is voor een rolstoel of een rollator.
Ervaring leert dat de stap tot verhuizen echter niet zomaar gezet wordt. Mensen zijn gehecht aan hun vertrouwde omgeving en gaan weer een nieuwe fase in hun leven in. Er is tijd en veel aandacht nodig om dit proces goed te begeleiden. Dat wordt nu opgepakt door degene die de woonzorgindicaties uitvoert. Ik vraag met echter af of dit niet ook of juist een taak is van degenen die de WMO uitvoeren. Zorg voor mensen moet dan uiteraard leidend zijn en niet een financiƫle grens die bepaalt of het verhuizen of aanpassen wordt.
vrijdag 18 maart 2011
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten