woensdag 30 maart 2011

Wedstrijdje?

Het leek wel een wedstrijdje "wie-is-het-langst-van-stof" gisteravond. De winnaars waren: Versluis, Luteijn, Paans en De Jong. Mannen kan het de volgende keer wat korter? Niet blijven herkauwen wat in de commissie al gezegd is en wat minder uitweiden graag. Ondanks de belangrijke en boeiende onderwerpen was het zo een lange zit.
Resultaten:
* Het college gaat op zoek naar een mediator voor gesprekken tussen de vereniging Veilige Mooie Dijk en de firma Dalm.
* Voor de gewenste vormgeving van de A27 gaat Werkendam één miljoen schuiven, te financieren uit de verkoop van gronden voor het nieuwe regionale bedrijventerrein.
Op initiatief van de PvdA is er door alle partijen samen een motie ingediend (en aangenomen dus) met de volgende strekking: "Alles in het werk te stellen en te onderzoeken om de bestaande functie spoedeisende hulp, Huisartsenpost, dienstapotheek en huidige kortdurende basiszorg binnen en buiten kantooruren van het Ampiaziekenhuis voor de regio Oosterhout te behouden"

maandag 28 maart 2011

Kosten leerlingenvervoer

Het leerlingenvervoer kost in iedere gemeente een stevige duit, zo viel te lezen in het VNG-Magazine van 18 maart. Vier grote steden werden in het artikel opgevoerd. Drie ervan kwamen uit op een bedrag van 2.500/2.600 euro per leerling per jaar. De vierde (Den Haag) was aanzienlijk duurder: 4.300 euro per leerling per jaar. Dat maakte me nieuwsgierig naar de kosten per leerling in Werkendam. Want ook wij zuchten jaarlijks over het bedrag dat uitgegeven moet worden aan leerlingenvervoer. Een ambtenaar informeerde me. Voor 2011 is het leerlingenvervoer geraamd op 532.000 euro. Dat komt neer op een bedrag van 4.125 euro per leerling. Dat is pittig! Maar als grote steden met vele SBO en SO scholen al tussen de 2.500 en 4.300 euro zitten, dan valt het misschien toch mee. Onze gemeente / de streek telt immers slechts één SBO-school. Of zou het toch goedkoper (maar wel goed geregeld natuurlijk!) kunnen?

zaterdag 26 maart 2011

JOPs

Verschillende vragen over o.a. JOPs, ofwel JongerenOntmoetingPlaatsen, stelde ik drie weken geleden aan het college van B&W. Bovenverwachting snel kwamen vanmorgen de antwoorden. Deze maand nog (dat is dus binnen een week….) wordt er gestart met de realisatie van een ontmoetingsplaats aan de achterzijde van ’t Honk in Sleeuwijk. Nabij de Dokvijver in Werkendam komt een betonnen bank die gaat dienen als ontmoetingsplaats. Het optimaliseren van de JOP bij de skatebaan in Hank staat op losse schroeven nu er sprake lijkt te zijn van overlast daar. En over een alternatief voor de JOP in Nieuwendijk als de geplande uitbreiding van de sporthal gerealiseerd wordt, wordt nagedacht. De ontmoetingsplaatsen voor jongeren zijn in beeld. Dat is mooi!

vrijdag 25 maart 2011

Sporten op zondag? (2)

37 sportverenigingen in de gemeente Werkendam heb ik begin februari gevraagd naar hun behoefte aan zaalruimte (zwemwater) op zondagen. Van 24 sportverenigingen kwam er een reactie.
De interesse om op zondagen te kunnen sporten was niet groot. Slechts een vijftal verenigingen gaf aan hier incidenteel wellicht gebruik van te willen maken of aan te lopen tegen grenzen daar waar zondagsport in principe al mogelijk is. Daarnaast waren er drie verenigingen die enkele andere kwesties aan ons voorlegden.
Alle zaken die uit de informatieronde naar voren kwamen heb ik namens de PvdA gebundeld in een brief aan het college van B&W. We pleiten daarin o.a. voor zondagopenstelling van sportaccomodaties voor een x-aantal keer per jaar, voor het stimuleren van basisscholen om meer buitensport op het programma te zetten en voor een gereduceerd tarief voor het gebruik van sportzalen in schoolvakanties.
Voor meer informatie verwijs ik naar de nieuwsbrief van de PvdA: www.pvdawerkendam.nl/bladzijden/nieuwsbrief_archief/2011/032/032.htm

donderdag 24 maart 2011

Maatschappelijke stage


Veel bekende gezichten gisterenmiddag tijdens de manifestatie Maatschappelijke stage. Met een ludiek programma werden vrijwilligersorganisaties, scholen, raadsleden en andere genodigden op de hoogte gebracht van alle ins en outs mbt de maatschappelijke stage. Dertig uur moeten middelbare scholieren met ingang van komend schooljaar als zodanig in gaan vullen. Verschillende scholen hebben met beperkte groepen leerlingen al een aantal jaren proefgedraaid. Vanaf september komen er in het Land van Heusden en Altena echter ineens ruim 700 stagiaires “de markt” op. Om te illustreren wat een chaos dit teweeg kan brengen werden in even tijd 700 ballonnen onder de manifestatiegangers verdeeld (foto 1). Het is goed dat de streek makelaars maatschappelijke stage kent die één en ander kunnen gaan stroomlijnen. Ze presenteerden zich gezamenlijk en werden na hun verhaal door een cabaretgroep toegezongen en van een soort massage voorzien. De belevingsroute na afloop van het plenaire gedeelte gaf een aantal aansprekende voorbeelden van geslaagde stages (foto 2). De jongeren die erbij betrokken waren, waren enthousiast.

woensdag 23 maart 2011

Zwerfvuil

Gisteren zwerfvuil verzameld met vele ambtenaren, collegeleden en enkele raadsleden uit heel Altena. Ik mocht knijperen rondom de Campus in Hank. In de korte beschikbare tijd had ik toch een kwart vuilniszak troep bij elkaar. Vooral de flesjes en blikjes uit het water zorgden voor volume. Totaal werd er in de streek toch maar liefst 182 kilo zwerfvuil verzameld. Wat mij betreft voor herhaling vatbaar, maar laten ons dan een paar uur inzetten, in plaats van een schamele driekwartier.

dinsdag 22 maart 2011

Waarom gemeentelijke begraafplaatsen?

Geen onderwerp waar de Werkendamse Raad zo verdeeld over is, als over het doorberekenen van de kosten voor begraven op de gemeentelijke begraafplaatsen. Jaarlijks moet er iets van 3,5 ton aan gemeentegeld op toegelegd worden. Nu hebben we twee gemeentelijk begraafplaatsen, nl eentje in Werkendam en eentje in Sleeuwijk. De begraafplaatsen in de andere kernen behoren aan een kerk of aan een vereniging. Met de 3,5 ton aan gemeentegeld zou je denken dat begraven worden in Werkendam of Sleeuwijk aanzienlijk goedkoper zou zijn. Niet dus! Juist in Dussen, Hank en Nieuwendijk maken families aanzienlijk minder kosten voor een eigen graf en voor een huurgraf. Een begrafenisondernemer gaf mij 2,5 jaar geleden als mogelijke verklaring dat deze begraafplaatsen onderhouden worden door vrijwilligers.
Als we de kosten voor begraven op de gemeentelijke begraafplaatsen gaan doorberekenen zouden inwoners van Sleeuwijk en Werkendam nóg duurder uit zijn dan in de andere kernen. Maar waarom hebben we eigenlijk gemeentelijke begraafplaatsen? Waarom behoren de begraafplaatsen in Sleeuwijk en Werkendam niet aan een vereniging of een kerk? En moeten we niet eens goed onderzoeken waarin gemeentelijke begraafplaatsen en bijzondere begraafplaatsen (Hank, Dussen, Nieuwendijk) allemaal van elkaar verschillen? Wellicht is daar nog een slag te maken.

maandag 21 maart 2011

Financiële ombuigingen

Ook Werkendam ontkomt niet aan een bezuinigingsdiscussie. Vanavond gaan we daartoe de derde ronde in. Van alle raadsleden wordt verwacht dat ze aangeven wat hun voorkeuren zijn voor ombuigingen. Ter voorbereiding heb ik de informatie uit eerdere rondes nog maar eens doorgeploegd. Sjonge. Dat wordt lastig! Wat te kiezen? Alles is of lijkt belangrijk. Eén ding is zeker, aan de zorg en de verenigingsondersteuning wordt wat de PvdA betreft niet getornd.

vrijdag 18 maart 2011

Verhuizen of aanpassen?

Van de week een verhelderend gesprek gehad met een woningcorporatie en met iemand die voor de corporaties in de streek de woonzorgindicaties uitvoert. Centrale vraag: moet je voor mensen op leeftijd die niet meer uit de voeten kunnen in hun woning, aansturen op verhuizen of moet je voorzieningen treffen in de huidige woning? Dat ik zeer terughoudend ben in het stellen van de eis tot verhuizen, zal geen geheim meer zijn. Mensen op leeftijd moet je niet zomaar uit hun vertrouwde omgeving en van hun sociale structuren weghalen.
Degene die voor de woningcorporaties in onze gemeente de woonzorgindicaties uitvoert heeft echter herhaaldelijk ervaren dat ouderen na aanvankelijke weerstand toch naar volle tevredenheid uiteindelijk de stap tot verhuizen zetten. Ze realiseren zich dat met enkel een traplift hun probleem niet opgelost is. De afstand tot de winkels is te groot, de tuin en het huis bijhouden zijn een probleem, de badkamer en de toilet zouden eigenlijk aangepast moeten worden en de deurstijlen gaan kapot omdat er eigenlijk te weinig ruimte is voor een rolstoel of een rollator.
Ervaring leert dat de stap tot verhuizen echter niet zomaar gezet wordt. Mensen zijn gehecht aan hun vertrouwde omgeving en gaan weer een nieuwe fase in hun leven in. Er is tijd en veel aandacht nodig om dit proces goed te begeleiden. Dat wordt nu opgepakt door degene die de woonzorgindicaties uitvoert. Ik vraag met echter af of dit niet ook of juist een taak is van degenen die de WMO uitvoeren. Zorg voor mensen moet dan uiteraard leidend zijn en niet een financiële grens die bepaalt of het verhuizen of aanpassen wordt.

donderdag 17 maart 2011

60 kerken

Zestig (!!) kerkgebouwen telt het Land van Heusden en Altena. Meer dan de helft (31) daarvan staat in de gemeente Werkendam. Wat enorm veel voor een gemeente met nog geen 27.000 inwoners! Religieus erfgoed staat meer dan ooit in de belangstelling. Landelijk loopt het aantal leden terug met als gevolg dat kerkgebouwen gesloten moeten worden of dat er naar een andere bestemming moet worden gezocht. Zelfs sloop is aan de orde. Waar dit (nog) niet het geval is, vraagt het onderhoud veel energie en vooral veel geld. Er komt kortom veel bij kijken om kerkgebouwen, die vaak beeldbepalend voor een dorp zijn, in stand te houden. Vanuit deze gedachte vond er gisteravond een bijeenkomst plaats om met kerkmeesters, politici en anderen van gedachten te wisselen over de aanpak van deze problematiek. Informatief en tot nadenken stemmend.

dinsdag 15 maart 2011

Vals spelen?

“Ere wie ere toekomt”, is altijd mijn uitgangspunt geweest. En als je samen een klus geklaard hebt, dan moet er niet eentje alle credits op zijn conto schrijven. In de politiek lijkt dat toch anders te werken. Al jaren hanteert het CDA op dit gebied andere normen en nu zag ik ineens ook op de site van SDc in het lijstje door hen gerealiseerde zaken een aantal bedenkelijke punten staan. Hoe moet ik hier nu toch mee omgaan?
In een welles-nietes-spelletje heb ik niet zoveel trek. Politiek doe je vooral met elkaar en natuurlijk zijn daarin dingen waarin de één of de ander harder aan de kar trekt en soms zelfs in zijn/haar eentje iets tot stand brengt (neem nu de Nieuwendijkse rotonde: ere wie ere toekomt!).
Op de PvdA-site dan ook maar een lijstje “hebben-wij-gerealiseerd” zetten? Voor onderwerpen die door meerdere partijen in gelijke mate zijn aangepakt kom ik dan toch behoorlijk in botsing met mijn gevoel voor rechtvaardigheid.
Laten lopen dan maar? Dat kan ook weer niet. Andere partijen doen ondertussen wel aan beeldvorming. Want welke inwoner van de gemeente weet nu welke partij wel en welke niet de nieuwbouw voor het Uivernest, een kunstgrasveld voor VV Altena en de mogelijke realisatie van een atletiekbaan in gang heeft gezet. (U raadt het al! En daarmee ben ik dus toch bezig met welles-nietes. Hoe kom ik hier ooit uit?)

vrijdag 11 maart 2011

Jeugdsoos De Kwinter

De vrijwilligers van jeugdsoos de Kwinter staan samen met de jongerenwerker te popelen om het aantal activiteiten uit te breiden. Nu is er op donderdagavonden een goedbezochte inloop voor 16-plussers, eens per maand een eveneens goedbezochte kinderdisco en twee keer per maand een disco voor 16-min. Deze laatste wil nog niet echt goed van de grond komen. De vrijwilligers zijn er van overtuigd dat er behoefte is aan meer inloopmomenten, aan activiteiten voor meiden, aan weerbaarheidstrainingen en aan meer 16-min-activiteiten. Van de beheerder / het bestuur van de Kwinter krijgen ze echter weinig medewerking. Andere hobbels zijn het aantal beschikbare uren jongerenwerk en het feit dat de zaal multifunctioneel is. Ze kunnen de ruimte nooit helemaal zo inrichten als ze eigenlijk zouden willen. Voor de zoveelste keer werd ik geconfronteerd met de wrijving tussen enerzijds een partycentrum en anderzijds een jeugdsoos. Het is een wonder dat de jonge vrijwilligers – ondanks alle frustraties – nog altijd vol enthousiasme doorgaan. Ik hoop dat de schriftelijke vragen die ik namens de PvdA heb gesteld over o.a. de uitbreiding van de openingsmomenten van jeugdsozen, het college spoedig aanzet tot actie!

donderdag 10 maart 2011

Blauwe Anemoon

De Blauwe Anemoon, een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten, heeft van de gemeente Werkendam een eenmalige subsidie toegekend gekregen van duizend euro. Dat is een mooi begin! Ze timmeren hard aan de weg. Zo hard, dat de afspraak die ik namens PvdA-Altena volgende week met hen gemaakt had, voorlopig even uitgesteld wordt. We gaan nu die tijd benutten om op de hoogte gebracht te worden van de verhouding tussen WMO en woonzorgindicaties door iemand die indiceert voor woon/zorg en door een medewerkster van een woningcorporatie.

maandag 7 maart 2011

Jongerenkwesties

Het is van alle tijden dat jongeren elkaar willen ontmoeten. Soms gebeurt dat onder dak, soms buitenhuis. Op niet alle plaatsen is dat even wenselijk, daarom werden er in het verleden zogeheten JOPs ingericht. In Hank en in Werkendam zijn deze echter verdwenen en in Sleeuwijk is de toegezegde hangplek nog niet gerealiseerd. Zowel voor de jongeren als voor de dorpskernen zijn dergelijke toegestane hangplekken echter wel wenselijk. De PvdA heeft het Werkendamse college daar enkele maanden geleden al op geattendeerd. Middels een serie schriftelijke vragen heb ik dat zojuist opnieuw gedaan.
In dezelfde brief aan het college vraag ik - namens de PvdA - naar de stand van zaken voor wat betreft de ruimere openstelling van bestaande jeugdsozen, naar het achterwege blijven van een bord met regels op de voetbalkooi in Hank en naar de gang van zaken rondom het onderzoek naar de vrijetijdsaanbod voor jongeren. Kortom een hele brief vol jongerenkwesties!

vrijdag 4 maart 2011

Jaarvergadering PvdA

Gisteren jaarvergadering van de PvdA Altena. Naast de gebruikelijke stukken een gloedvol betoog van Govert over vernieuwing in de partij. Martin (Wou), Marian (Aal) en Evert (Wer) gaan er samen met Govert verder mee aan de slag. Voor nu enige foto's van PvdA-kopstukken in Altena.
1. Govert Lagrouw, Marian vd Wal, Evert Begemann
2. Sjaan vd Heuvel, Anne Nieuwenhuis, Joke Streef, Leen vd Berge
3. Ad vd Wiel, Martin van Dijk
4. Joost Kant, Wim Kant, Kees de Waal



woensdag 2 maart 2011

Niet kunnen stemmen

Tring tring tring
W: "Met W..... Wilt u voor ons stemmen? Mijn man kan het echt niet meer en wij willen onze stem niet verloren laten gaan."
Ik: "Dat gaat helaas niet meer. Ik heb zojuist mijn eigen stem al uitgebracht. Maar bij mij is nu iemand die dezelfde kleur stemt als ik."
W: "Wij stemmen ook die kleur hoor. Als zij voor ons wil stemmen: heel graag!!"
Erg bijzonder om hier 'zomaar' door een onbekende over gebeld te worden! Maar het zet ook wel aan het denken. Net als W moeten er veel meer ouderen zijn voor wie de weg naar de stembus een lastige, zo niet onmogelijke is. Zijn hier oplossingen voor?

dinsdag 1 maart 2011

Jongerenproof

"Hoe 'Jongerenproof' zijn de kernen van Werkendam", is de titel van een rapport met de resultaten van een onderzoek naar het vrijetijdsaanbod voor de jongeren binnen de gemeente Werkendam. Het viel vorige week op de mat. Vreemde zaak. Het onderzoek is bij mijn weten al in het najaar van 2009 uitgevoerd, het titelblad van het rapport vermeld dat het in april 2010 het daglicht zag en al sinds het voorjaar van 2010 circuleert één van de uitkomsten van het rapport, namelijk de behoefte aan een hockeyveld. Hoe kan het dan dat het rapport nu pas gepresenteerd wordt én dat nu pas geprobeerd wordt hier samen met betrokken jongeren een vervolg aan te geven?????