vrijdag 16 mei 2014

Leuker vergaderen

Een vergadering van de raadscommissie kan een stuk inspirerender en slagvaardiger. Dat is wel wat ik gisteravond meegekregen heb in de training van vergader’goeroe’ dr. Wilbert van Vree. Als we nu eens beginnen technische vragen vooraf aan ambtenaren te stellen en om de wethouder ieder gestelde vraag gelijk te laten beantwoorden, ipv ze eerst allemaal te verzamelen.
Een volgende slag maken we door  de behandeling van ieder agendapunt in twee delen te “knippen”. Het eerste bestaat uit een vragenronde aan de wethouder en in het tweede deel gaan raadsleden met elkaar in discussie over zaken waar de meningen uiteenlopen. De wethouder doet daar vervolgens wel of niet toezeggingen op en de voorzitter concludeert hoe eea wel of niet in de besluitvormende raad behandeld kan worden.
Afgelopen met alle monologen, herhalingen en betogen die niet op elkaar aansluiten. Afgelopen met verwarring en wachten tot je aan de beurt bent. En voor het publiek, de inwoners is het waarschijnlijk ook weer te volgen…..
Ik stel voor dat Wilbert van Vree nog een keertje terug komt, maar nu verplicht voor de hele raad of op z’n minst voor alle fractievoorzitters en commissievoorzitters. En indien dat er niet in zit moeten ze in ieder geval het boekje van Van Vree lezen en hoop ik dat Schermers, Assink, Vink en Boogaarts samen met mij gaan pleiten voor een andere vergaderopzet. Zij waren er namelijk ook bij gisteravond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten