donderdag 22 mei 2014

Kostendelersnorm

Miv 1 juli 2015 wordt de AOW-uitkering fors gekort in het geval de AOW-gerechtigde inwonend is en verzorging geniet van veelal familie. Tegelijkertijd is de visie en het beleid van het kabinet gericht op langer thuis wonen van ouderen, voor elkaar zorgen en het doen van een groter beroep op de mantelzorg.
Het kabinetsbeleid brengt sluiting van veel verzorgingshuizen met zich mee. Het beleid stimuleert dat familie en kinderen nadenken over het zelf organiseren van de verzorging van hun ouders. Het voornemen om de kostendelersnorm op AOW-gerechtigden toe te passen wordt daarom niet begrepen, leidt tot frustratie en wordt gezien als een ontmoediging van mantelzorg.
Niet zelden zijn investeringen in en rond huis nodig om permanente mantelzorg mogelijk te maken. De forse korting op de AOW-uitkering wordt gezien als een onrechtvaardige boete, die in praktijk een averechts effect zal betekenen op de wens tot meer inzet van familie en vrienden in de mantelzorg van ouderen.
De kostendelersnorm (een korting van 300 euro per maand op een AOW-uitkering) brengt bovendien veel kwetsbare mensen in financiële problemen. De negatieve inkomenseffecten voor uitkeringsgerechtigden lopen op tot wel 34%, zo blijkt uit een onderzoek van het Nibud.
Vanwege bovenstaand verhaal heb ik namens Progressief Altena brieven gestuurd naar de Eerste Kamer, de Tweede Kamer en naar staatssecretaris Klijnsma. Het wetsontwerp is reeds aangenomen in de Tweede Kamer, maar moet de Eerste Kamer nog passeren. Net als verschillende PvdA-fracties elders in het land roepen we met de brief op het wetsontwerp te heroverwegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten