dinsdag 13 mei 2014

Bezuiniging deeltaxi?

Al  meerdere malen is de afgelopen jaren geprobeerd een bezuiniging door te voeren op de deeltaxi. Namens de PvdA ben ik daar iedere keer fel tegen in het verweer gekomen. De deeltaxi is een noodzakelijke voorziening voor een groep kwetsbare mensen en niet een soort slagroom op de taart.
Voorstel dit keer is om het aantal zones tegen WMO-tarief terug te brengen van 7 naar 5 en om een budget in te voeren van 600 strippen. De eerste vind ik niet juist omdat Werkendam aan de rand van het deeltaxigebied ligt en onze inwoners daarmee dus in het nadeel zijn. En met het invoeren van een strippenbudget wordt een zeer beperkte groep deeltaxigebruikers financieel (zeer) zwaar getroffen. Eerst zal duidelijk moeten worden wat dit concreet voor hen betekent. Met een amendement is door de raad in november ook om die duidelijkheid gevraagd. Het college wenst hier echter geen antwoord op te geven. Onacceptabel.
Op initiatief van Progressief Altena wordt hier vanavond  in de commissie Inwoners over gesproken. Ben benieuwd naar de opstelling van het CDA. Zij waren indertijd ‘maker’ van het amendement  en namen nu de halfslachtige uitvoering hiervan voor kennisgeving aan.

2 opmerkingen:

  1. Met het terugbrengen van de vergoeding naar 5 zones harmonieert Wdam met de overige deelnemende gemeenten. Bovendien blijven de ziekenhuizen in Tilburg volgens volledig WMO tarief vergoed. Zie: deeltaxi-westbrabant.nl. Aalburg bv vergoedt ook maar 5 zones. Zoek krachtigere argumenten Corine!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op zich heb je gelijk Ton, echter:
    1. wat aalburg doet hoeven wij niet te willen
    2. we zijn niet de enige gemeente met 7 zones. Minstens één andere gemeente - ook aan de rand van het gebied - vergoed ook 7 zones.
    3. relatief gezien besteedt Werkendam minder geld aan de deeltaxi dan andere deelnemende gemeenten.
    4. gezien vanuit het WMO / deeltaxibudget is er geen reden tot bezuinigen.
    Groet! Corine

    BeantwoordenVerwijderen