maandag 5 maart 2018

Rabobank als gemeentehuis: niet nu, wellicht nooit

Centraal gelegen, op een zichtlocatie, duurzaam, zowel binnen als buiten voldoende ruimte te realiseren en “tweedehands”. Er is veel voor te zeggen om als gemeente Altena het gebouw van de Rabobank als gemeentehuis in gebruik te nemen. En toch moet dit in mijn ogen niet de weg zijn. Want is het wel aan mij, aan ons, als raadsleden van Aalburg, Werkendam en Woudrichem om te besluiten over een gemeentehuis van Altena? Is dat niet voorbehouden aan de raad van de nieuwe gemeente? En moeten we de inwoners niet de gelegenheid geven zich hierover uit te spreken? Bij de verkiezingen van november aanstaande?
En ook: wat kost de aankoop en de verbouwing van de Rabobank eigenlijk? En hoe verhoudt zich dit tot de andere huisvestingsopties? Raadsleden hebben de berekeningen in mogen “zien” – we hadden daar een loep bij nodig – maar mogen die informatie niet delen met anderen of gebruiken in de discussie. Er rust geheimhouding op het cijfermateriaal. In Woudrichem en Werkendam heeft Progressief Altena al aangegeven daar niet mee akkoord te gaan, en in Aalburg zal binnenkort hetzelfde gedaan worden. Dat betekent echter niet dat wij er vrij over mogen spreken. Naar onze kiezers, onze inwoners toe kunnen wij zo niet uitleggen of de aankoop van de Rabobank verantwoord is.
Maar er is meer. De gemeente Altena gaat van start met een nieuwe organisatie. Er volgt ongetwijfeld een periode van aftasten, uitzoeken en schuiven. Is het dan wel wijs om je al op nieuwe huisvesting vast te leggen? Misschien moet de organisatie veel groter (ik hoop van niet) of misschien kun/moet je nog veel meer de dorpen in dan aanvankelijk gedacht (ik hoop van wel). Maar belangrijker nog: in de door de raden vastgestelde toekomstvisie,  die tot stand kwam met de inbreng van 250 inwoners, staat op blz 17 o.a. het volgende: “We vragen ons af of in de toekomst nog een centraal gemeentehuis noodzakelijk is. (…) misschien komt er een overgangsperiode waarin we vanuit de drie huidige gemeentehuizen toegroeien naar de nieuwe situatie zonder gemeentehuis.” Dit sluit aan bij de visie van Progressief Altena dat de gemeente, de ambtenaren zoveel mogelijk naar de inwoners toe moeten. Noch in de toekomstvisie, noch in de visie van Progressief Altena past dan een groots nieuw gemeentehuis als “statussymbool” van de “degenen die de beslissingen nemen”.
Kortom er is meer dan voldoende reden waarom ik zwaar overweeg om op 19 maart tegen de aankoop van het pand van de Rabobank te stemmen. Hoe aanlokkelijk die aankoop misschien ook is.

2 opmerkingen:

  1. Ik citeer uit jouw blog: Want is het wel aan mij, aan ons, als raadsleden van Aalburg, Werkendam en Woudrichem om te besluiten over een gemeentehuis van Altena? Is dat niet voorbehouden aan de raad van de nieuwe gemeente? En moeten we de inwoners niet de gelegenheid geven zich hierover uit te spreken? Bij de verkiezingen van november aanstaande?
    Als ik het goed begrepen heb is D’66 een parnter in Progessief Altena. Zij vinden dat de burgers helemaal niet capabel zijn om in te spreken over dit soort onderwerpen. De enige stroohalm (een raadgevend referendum) hebben zij vakkundig ingeruild voor het pluche in Den Haag. Dat wordt moeilijk stemmen op een PA met hun erbij als je zomaar principes overboord zet. Natuurlijk was het raadgevend referendum niet optimaal, maar had er dan aan meegewerkt op het optimaal te maken en niet af te schaffen.
    Ik citeer: Is het wel aan mij om nog te besluiten over de locatie van een nieuw gemeentehuis? Raar, je kon wel een ingrijpende beslissing nemen om te gaan fuseren maar beslissingen die hier mee te maken hebben niet meer. Zo kan je alle beslissingen die nog genomen moeten worden tegen dat zelfde licht houden en uitstellen tot er een nieuwe raad is. Aalburg en Woudrichem moeten dan mee beslissen of de aftandse Jannezandse brug bijvoorbeeld nog wel opgekapt moet worden! Het antwoord zal nee zijn. Dus doen op dit moment de afzonderlijke gemeentes hun uiterste best om zoveel mogelijk uit de pot te halen voordat er een groot risico komt dat er drie gemeenten over moeten gaan beslissen. Nu beslissen over een nieuw gemeentehuis hoort daar dan net weer niet bij. Zo zullen de komende maanden de drie afzonderlijke raden beslissingen gaan nemen waarvan je je af moet vragen: Moest dat nu nog wel. Maar fusie of niet de beslissingen zijn nog steeds staatsrechtelijk te nemen tot 31 december 2018.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Louis, De keuze van fusie of geen fusie speelde een rol bij de vorige verkiezingen. De kiezer heeft zich daar dus (min of meer) over uit kunnen spreken. Na besluit tot die fusie zijn en worden vervolgens heel wat beslissingen genomen en nog veel meer zaken klaar gezet voor de nieuwe gemeente. Het zal uiteindelijk echter de nieuwe raad zijn die er een akkoord op moet geven. Door nu te besluiten tot aankoop van de Rabobank, wordt er krediet vrij gemaakt en wordt het gebouw aangekocht. Een nieuwe raad heeft dan slechts het nakijken. Maar als je mijn blog goed gelezen hebt, heb ik meer redenen om nog niet direct te juichen over de aankoop van de rabobank.

      Verwijderen