donderdag 21 december 2017

Aalburgse begroting

Progressief Altena zette de Aalburgse begroting op de agenda’s van de gemeenten Werkendam en Woudrichem. Hieronder mijn bijdrage daarover in de Werkendamse raad:
“In het kader van de voorgenomen fusie is er sprake van preventief financieel toezicht en dienen gemeenten in te stemmen met elkaars begrotingswijzigingen. Een begroting van een buurgemeente valt daarbij onder de zware afstemmingsprocedure. Voor een begroting is dan ook een akkoord van de colleges in de buurgemeenten nodig en een goedkeuring door de raden. Tot verbazing van Progressief Altena staan de begrotingen van de buurgemeenten nu wel in de lijst ingekomen stukken maar ontbreekt daarop een akkoord van ons college. Graag horen wij waarom dit het geval is.
Wij hebben echter vooral verzocht om agendering omdat wij anders volgens het protocol geacht worden de begrotingen goed gekeurd te hebben. Progressief Altena wil echter geen goedkeuring geven aan de begroting van Aalburg. De gemeente Aalburg is voornemens het gemeentehuis te verkopen. Dat voornemen maakt deel uit van de begroting 2018. Progressief Altena is van mening dat de voorgenomen verkoop van het gemeentehuis vooruit loopt op nog te maken keuzes op het gebied van huisvesting. Daarnaast meent Progressief Altena dat de besteding van de middelen uit verkoop strijdig is met het financiële belang van de nieuwe gemeente Altena.
De verkoop zelf en vervolgens het voor 5 jaar terug huren met een boeteclausule bij tussentijds opzeggen is in onze ogen een financiële last en/of een risico voor de nieuwe gemeente. Ons bezwaar richt zich echter vooral op de besteding van de volledige netto opbrengst (ad € 512.000) in 2018 aan “meerwaarde toevoegende investeringen” specifiek in Aalburg.
Daarnaast wil Progressief Altena opgemerkt hebben dat ook de in de begroting opgenomen veranderingen mbt d’Alburcht en BuBeClu voor ons discutabel zijn en zouden kunnen leiden tot effecten waar de nieuwe gemeente Altena niet op zit te wachten.”

Agendering had tot resultaat dat de voltallige raad zich uit moest spreken over de Aalburgse begroting. Net als Progressief Altena stemde Altena Lokaal niet met die begroting in. De andere partijen deden dat wel, waarmee uiteindelijk met 11 tegen 10 stemmen (helaas) met de Aalburgse begroting ingestemd werd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten