woensdag 20 april 2016

Idee huishoudelijk hulp positief ontvangen

Wie een indicatie heeft voor hulp in de huishouding heeft de keuze tussen zorg in natura en een PGB. Vanuit Loket Altena wordt doorgaans gewerkt met het PGB+. Dat wil zeggen dat cliënten een persoonsgebonden budget krijgen EN dat Werkendam daarbij gelijk komt met een hulp die het werk kan gaan uitvoeren. Deze hulp is iemand die bij Loket Altena in de uitkering zit. Deze uitkeringsgerechtigde doet op deze manier werkervaring op EN voor de gemeente is het een stuk goedkoper dan de zorg in natura. Iemand die voor een PGB+ als hulp in de huishouding werkzaam is, krijgt namelijk slechts €.13,81 per uur betaald. Dit is bruto en inclusief vakantiegeld. Voor arbeidsongeschiktheid en een pensioenvoorziening moet de hulp zelf maatregelen treffen.
Waar ik met deze informatie gisteravond in de raadscommissie Inwoners naar toe wilde is het volgende:
Voor 2017 en verder moet de hulp bij huishouden (Hbh) opnieuw aanbesteed worden. Wat zou het nou mooi zijn als we daarbij zorgaanbieders zover krijgen dat ze de hulpen die nu nog vanuit de PGB+ werken in vaste dienst nemen. De cliënt kan zijn of haar vaste hulp houden, de hulp heeft eindelijk een echte baan met veel meer rechtszekerheid en de zorgaanbieder ziet zijn werkvoorraad groeien. De enige verliezer is misschien de gemeente, maar dat is relatief. We houden immers een kwart van het budget voor de WMO over, dus we zouden de duurdere zorg in natura prima kunnen betalen. Bovendien kunnen we met deze constructie mensen echt uit de uitkering halen. Dat is weer een besparing.
Het idee werd raadsbreed enthousiast ontvangen. De wethouder gaat ermee aan de slag. De tijd zal leren of het daadwerkelijk mogelijk is. Ik hoop het!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten