donderdag 27 juni 2013

Burgerjaarverslag

Wat is er aan de hand in Werkendam? In 2011 werden er in de gemeente nog 1.521 huwelijken voltrokken, terwijl dat er in 2012 nog maar 52 waren. De recessie? De kosten? Wisseling van trouwambtenaren? Teveel liefde in 2011 zodat er in 2012 weinig meer overbleef?
En wat is die 3.888 bij de vragen van de SGP over het “voornemen om in beginsel in te stemmen met de autorally ‘13”. Het aantal steunbetuigingen? Het nummer in het dossier? Het aantal vragen (wel duur hoor!)? En waarom krijg ik maar het getal 256 bij mijn vragen over het re-integratiebudget? Zijn die vragen minder belangrijk dan?
En waar staan die getallen voor achter het staatje mbt ‘meldpunt beheer en onderhoud’? Bijv. zwerfvuil 69, 52 of verkeerszaken 83, 56 of dieren en ongedierte 129, 104. Is het eerste cijfer het aantal meldingen en het tweede de opgeloste kwesties? Heeft het eerste (of het tweede?) cijfer betrekking op 2011 en het tweede (of het eerste) op 2012? Of gaat het over telefonische meldingen in digitale meldingen?
Kortom met de tabellen in het burgerjaarverslag 2012 is het niet helemaal goed gegaan…..

Vragen kost geld

Bij de jaarrekening, kadernota en ook bij de begroting is het gebruikelijk dat er vooraf aan de politieke behandeling de gelegenheid is tot het schriftelijk stellen van technische en verduidelijkende vragen. De ene fractie maakt daar royaal gebruik van, de andere fractie marginaal. Tot de laatste behoort sinds kort het CDA. Zij hebben blijkbaar zoveel kennis en inzicht dat aanvullende vragen niet meer nodig zijn (of hebben ze niet alles gelezen?..?..). Allemaal prima, maar hun gebrek aan vragen gaat gepaard met een ergernis aan de vragen van andere fracties. Vragen beantwoorden kost namelijk tijd en dus geld en het CDA wil nu weten hoeveel geld dat precies is.
Dit klonk mij afgelopen raadsvergadering in de oren als een soort van aanklacht richting de vragenstellende fracties. Voor het CDA zijn fracties die veel vragen stellen blijkbaar of geldverspillers of te dom om in de raad te zitten.
In mijn ogen is het stellen van vragen een wezenlijk onderdeel van de democratie. “Akkoord” roepen op onderwerpen die je niet voldoende begrepen hebt, is geen goede zaak en geeft teveel ‘macht’ aan degene die het onderwerp ‘mistig’ presenteert. In de PvdA-fractie wordt iedere te stellen vraag afgewogen: is het echt nodig hierop het antwoord te hebben, is het een onderwerp wat op basis van de beantwoording nog een vervolg moet krijgen, kunnen we het antwoord ergens zelf vinden, enz, enz. En het idee dat vragen over de jaarstukken e.a. weleens “voor de bühne”  zouden kunnen zijn, is een grote misvatting. Bij mijn weten heeft noch de pers noch enige burger er ooit aandacht aan besteed.
Anders is dat met vragen die gesteld worden conform artikel 35 (de zogeheten schriftelijke vragen aan het college los van jaarrekening e.d.). Daar speelt de bühne wel degelijk een rol. Die vragen zijn vaak een mooie manier om jouw partij op de kaart te zetten omdat de pers er doorgaans werk van maakt. Maar ook bij artikel 35 vragen begint (en eindigt) het bij de inhoud, bij een kwestie waar je meer van wilt weten, een zaak waar je politiek wat mee wilt. En zo moet het ook naar mijn idee, want als het “alleen voor de bühne” wordt, is het op kosten van de gemeenschap wel duur reclame maken. Al kan ik me de 3.500 euro per serie vragen die dit volgens de SGP zou kosten nu ook weer niet voorstellen. Weet je wel hoeveel ambtelijke uren dat zijn? Zó traag zijn ambtenaren nu ook weer niet (geintje!).

woensdag 26 juni 2013

Jaarrekening onder tijdsdruk

Dat werd dus niks meer met de behandeling van de jaarrekening en de kadernota in de raadsvergadering. De raad had er al 2,5 uur vergaderen opzitten toen er om half tien mee begonnen werd. Voor de goed voorbereide eerste termijn werd door iedereen de volle tijd genomen, evenals voor de reacties van het college daarop. Na anderhalf uur monologen was iedereen zo ingekakt dat een debat niet meer op gang kwam. Jammer hoor, dat zo van een gedegen behandeling van stukken en onderwerpen die er wel degelijk toe doen, uiteindelijk weinig meer terecht komt.

Hieronder blogjes over drie van de onderwerpen  die op mijn aangeven namens de PvdA zijn ingebracht, te weten:
- WMO: uitgaven en keukentafelgesprekken
- Combinatiefuncties (Bart)
- Omheind hondenveld in Nieuwendijk?

WMO: uitgaven en keukentafelgesprekken

In 2012 gaf de gemeente Werkendam op huishoudelijke verzorging, woningaanpassingen en vervoersvoorzieningen aanzienlijk minder uit dan begroot en nam de reserve WMO met 216.000 euro toe tot een totaal van 1,54 miljoen. In 2013 gaan we hier al op vooruitlopen door voor huishoudelijke verzorging een ton minder te begroten en 133.000 euro op voorzieningen gehandicapten, beiden als gevolg van de nieuwe werkwijze waarbij de nadruk ligt op zelfredzaamheid. Tegelijkertijd wordt in de kadernota aangegeven dat de reserve WMO voldoende groot is.
Dit voelt niet goed. De PvdA heeft de indruk dat er teveel doorgeslagen is in het aanspreken van mensen op hun zelfredzaamheid. Dit blijkt in veel gevallen al in een heel pril stadium te gebeuren, namelijk aan de keukentafel waar de mogelijkheden binnen de WMO voor mensen afgewogen worden.
Eén op de drie gesprekken aan de keukentafel resulteert niet in een aanvraag voor een WMO-voorziening. Ik vind dat enorm veel en de PvdA heeft daarom de wethouder opgeroepen hier nadrukkelijk naar te kijken. De PvdA heeft daarbij een viertal actie voor ogen, namelijk:
·         Kijk kritisch naar de mate van zelfredzaamheid die van mensen verwacht wordt. Is dit realistisch?
·         Zorg voor duidelijke voorlichting over de nieuwe WMO, over de kanteling dus
·         Maak er beleid van om bij iedere potentiële aanvrager nadrukkelijk aan te sturen op een extra deelnemer aan het keukentafelgesprek aan de zijde van de aanvrager.
·         Meldt in het verslag van het keukentafelgesprek dat ondanks eventuele eerder gedane uitspraken een aanvraag voor een voorziening onverminderd open staat.
Tot slot de reserve WMO. De PvdA vindt het niet juist dat WMO-gelden in de algemene middelen verdwijnen. Daarmee komt geld voor de zorg voor onze kwetsbare burgers uiteindelijk in lantarenpalen, groen of stenen terecht. Wij pleiten sterk voor de besteding van dit geld aan de mensen waarvoor het bedoeld is en mocht het niet direct uitgegeven worden dan hoort het thuis in de reserve WMO. Met het oog op de komende transities zouden we het nog wel eens heel hard nodig kunnen hebben.

Omdat het debat mbt de kadernota en jaarrekening niet op gang kwam bleef bovenstaand verhaal een beetje hangen in de raadsvergadering.  De reserve WMO zou echt hoog genoeg zijn, maar wordt wel kritisch gevolgd en wat betreft de vier acties: een reactie op de eerste is uitgebleven en de laatste drie acties worden volgens wethouder Prosman al zo ongeveer uitgevoerd. Bij mij ontbrak rond 23.15 uur de puf en bij anderen de aandacht om hier scherper op in te zoomen.

Combinatiefuncties (Bart)

In 2009/2010 heb ik me, namens de PvdA, sterk gemaakt voor de realisatie van de combinatiefuncties in onze gemeente. De afgelopen anderhalf jaar is er door die combinatiefunctionarissen (ze heten nu ‘Bart’) veel werk verzet op het gebied van sport en voor zover wij weten tot tevredenheid van vele belanghebbenden. Toch hebben deze toegevoegde functies niet helemaal gebracht wat de PvdA indertijd voor ogen had. Niet alleen sport moest namelijk een extra zetje krijgen, maar ook cultuur en muziek. Cultuur begint nu heel voorzichtigjes te komen, maar een inzet op muziek zien wij nog helemaal niet terug. Bovendien hadden wij indertijd voor ogen dat de combinatiefuncties kostendekkend zouden gaan draaien. Dat blijkt niet het geval. Er wordt een jaarlijks tekort verwacht van 25.000 euro. De PvdA verwacht dat alles op alles gezet wordt om cofinanciering te vinden. Daarnaast heb ik, namens de PvdA, verzocht om een uitgebreide evaluatie van de combinatiefuncties. Deze gaat plaatsvinden in december.

dinsdag 25 juni 2013

Omheind hondenveld in Nieuwendijk?

In alle kernen in onze gemeente zijn zones aangewezen waar verschillende regels gelden mbt honden. In Nieuwendijk blijken hondenbezitters er bekaaid af te komen omdat er in de bebouwde kom eigenlijk geen mogelijkheid is om honden los te laten lopen. Het groenplan in de nieuwbouwwijk Westerhei is echter nog volop in ontwikkeling. De PvdA zal in de raadsvergadering vanavond in dat gebied opteren voor een omheinde strook waar honden vrij kunnen lopen en spelen.

Aanvulling na 'behandeling' in de raadsvergadering: wethouder De Jong heeft bevestigd dat er ambtelijk serieus gekeken wordt naar mogelijkheden voor een omheinde strook op de Westerhei. En na afloop van de vergadering maakte LokaalBelang kenbaar dat de PvdA met het aanhalen van hondenbeleid wel degelijk een punt had. Het zou goed zijn om er in de commissie eens nader naar te kijken (aldus LB).

maandag 24 juni 2013

Deeltaxi in Nederland

Zojuist een poster gezien waarop het Wmo-vervoer in Nederland in kaart is gebracht. Dat is het vervoer voor mensen die vanwege een beperking niet van het reguliere openbaar gebruik kunnen maken. Het gaat om vervoer per taxi of taxibusje naar bestemmingen in de omgeving van de woongemeente. Vaak is de ‘Wmo-taxi’ ook voor eenieder opengesteld, zij het voor een hoger tarief. Dat geschiedt onder de noemer van openbaar vervoer, maar dan zonder dienstregeling. In onze regio opereert dit WMO-vervoer onder de naam Deeltaxi
De 408 gemeenten in Nederland zijn verantwoordelijk voor het Wmo-vervoer. Vaak werken verschillende (buur)gemeenten samen om via een aanbesteding een contract te sluiten met één of meerdere taxi-onderneming(en).
Op de 408 gemeenten zijn er 90 Wmo-vervoerregelingen. Veel gemeenten zijn namelijk ‘eenpitter’; zij hebben hun eigen optimalisatie gezocht. Er zijn echter niet 90 contracten met taxi-ondernemers. Een tiental gemeenten heeft geen contracten, aangezien zij werken met een gelimiteerd vervoersbudget (pgb) per geïndiceerde Wmo’er, gerekend in geld of in kilometers per jaar of met een compensatieregeling. De klant mag daar zelf zijn taxibedrijf kiezen.
Twaalf contracten kennen een combinatie van Wmo-vervoer en leerlingen vervoer, waarvan drie ook met gym- en zwemvervoer. Soms is de ov-rol beperkt tot een leeftijdscategorie en in twee van de negentig regelingen is de ov-rol tijdgebonden: na 19.00 uur ’s avonds; de Regiotaxi komt dan in de plaats van het lijngebonden openbaar vervoer. In 36, meestal lokale regelingen is er in het geheel geen sprake van een combinatie met een ov-functie.
De tarieven voor Wmo-reizigers verschillen per regeling. Daar waar geen sprake is van een persoonlijk toegewezen vervoerbudget lopen de tarieven voor Wmo’ers uiteen van 30 cent instaptarief en 15 cent per kilometer tot 3 euro instaptarief met 60 cent per kilometer. Ook wordt veel in zones gerekend. Tarieven van 45 tot 55 cent voor instaptarief en per zone komen vaak voor. Geregeld is sprake van een jaarbudget aan kilometers of zones om de subsidieomvang binnen de perken te houden.

Hoewel ik al jaren het WMO-vervoer, ofwel de deeltaxi in onze gemeente volg en bekritiseer, heb ik me nooit gerealiseerd dat het op zoveel verschillende manieren geregeld is in Nederland. Én dat er dus blijkbaar iets te kiezen is. Een goeie les…….

vrijdag 21 juni 2013

Op weg naar jaarrekening

Dik tweehonderd pagina’s jaarrekening en half zoveel aan kadernota en eerste tussenrapportage heb ik er de afgelopen twee, drie weken weer op zitten. Daarover een viertal vergaderingen met de fractie en/of steunfractie, een schriftelijke vragenronde, een commissievergadering en “hersenbrekers” over wat en hoe één en ander te brengen volgende week in de raadsvergadering. De lezer houdt dat nog even te goed. Ik ga mijn kruit hier natuurlijk nog niet verschieten. Dinsdag/woensdag meer. Ik hoop in ieder geval dat het in de raad wat minder saai wordt als afgelopen keren mbt de jaarstukken en de begroting.

Politieke interesse?

“Lokale politiek: iets voor u?”, dat was het thema van de week van een bijeenkomst op het gemeentehuis. Het moest mensen prikkelen actief te worden in de gemeentepolitiek. Het liep geen storm, maar de veertien belangstellenden vond ik een prachtig resultaat. Vooral omdat er maar liefst vier mensen onder waren met serieuze belangstelling voor Progressief Altena.
Namens de PvdA mocht ik alle potentiële politiek actieven vertellen met welke “instrumenten” wij het indertijd voor elkaar kregen de leges op acties voor goede doelen voorlopig afgeschaft te krijgen. Op de politieke markt aan het einde van de avond volgden leuke gesprekken met mensen die er wel voor voelen politiek actief te worden. Gesprekken die ongetwijfeld nog een vervolg krijgen.

vrijdag 14 juni 2013

Openbaar Onderwijs

Namens de PvdA ben ik kritisch geweest over de situatie in het openbaar onderwijs, afgelopen dinsdag in de commissie Inwoners. Uit het onderzoek van Deloitte blijkt dat de situatie daar beslist zorgelijk is en op verschillende terreinen vatbaar voor stevige verbeteringen. Eén en ander wordt gelukkig nadrukkelijk opgepakt door directie en bestuur. Omdat de taak van de raad mbt het openbaar onderwijs beperkt is tot de jaarrekening, de begroting en het opheffen van scholen, heb ik dat inhoudelijk verder laten rusten.

De PvdA vond het echter niet juist om de begroting 2013 van het openbaar onderwijs goed te keuren. Deze was immers niet gebaseerd op een beleidsplan en niet aangepast aan actuele cijfers. Wij willen wachten op de geactualiseerde versie van september, waar we dan kritisch naar zullen kijken. Inhoudelijk heb ik mbt de begroting al wel zorgen geuit over de bezuinigingen in de personele sfeer om de te hoge materiële kosten op te vangen.
Zeer zorgelijk vindt de PvdA ook de verstandhouding tussen de GMR en het bestuur. Namens de PvdA heb ik dan ook aangedrongen op het zo spoedig mogelijk inzetten van mediation.
Tot slot vindt de PvdA dat de vinger aan de pols gehouden moet worden mbt het openbaar onderwijs. Op ons verzoek wordt de raad vanaf heden meerdere keren per jaar op de hoogte gehouden van de te maken verbeteringsslagen.

dinsdag 11 juni 2013

Gemeenschappelijke regelingen

Deze periode is het weer zo ver. Niet alleen de jaarrekening en de kadernota van Werkendam passeren, maar ook de jaarrekeningen en begrotingen van alle Gemeenschappelijke Regelingen (GR’en). Ofwel van alle taken, beleidsterreinen, werkvelden, of hoe je dat ook maar noemt, die de gemeente Werkendam samen met andere gemeenten uitvoert.
Werkendam neemt deel in 10 GR’en, waaronder het veiligheidshuis, het ambulancevervoer, de leerplicht, de sociale werkvoorziening, de GGD en de omgevingsdienst
De jaarstukken en begrotingen van die GR’en zijn doorgaans behoorlijk omvangrijk, soms leuk en interessant, soms niet om door te komen. Je begint er aan vol goede moed, maar op een gegeven moment bekruipt je het gevoel: ‘waar doe ik het eigenlijk voor?’ Als gemeenteraad keur je de jaarrekening al dan niet goed en geef je een zienswijze op de begroting. Die zienswijze (een A4-tje met opmerkingen) komt samen met de zienswijzen van alle andere gemeenten in die GR terecht bij het bestuur van de betreffende GR. En doen die er wat mee? Ik zou het werkelijk niet weten.
Toch maar links laten liggen dan? Alsof mijn inspanning wat dan ook maar bijdraagt aan het beleid of de besluitvorming. Aan de andere kant gaat het vaak om grote en belangrijke beleidsterreinen en is er veel geld mee gemoeid. Zie hier de spagaat waar ik me ieder jaar weer in bevind.

dinsdag 4 juni 2013

Politiek: iets voor jou?

Na de cursus ‘kennismaken met politiek’ vanuit Progressief Altena is er nu ook de gelegenheid om je op het gemeentehuis wegwijs te laten maken in het politieke bestel. Deelname is geheel vrijblijvend en NIET gebonden aan enige politieke kleur. Kennismaking met de politieke kleuren kan als afsluiting van de avond wel op de politieke markt. Daar zijn PvdA en Progressief Altena uiteraard vertegenwoordigd. Kom je ook meedoen? Aanmelden via griffie@werkendam.nl en meer informatie op http://www.werkendam.nl/Actueel/Nieuws/mei_2013/Lokale_politiek_Iets_voor_u

BORGEN

Ik heb ze allemaal gezien. Alle drie de seizoenen met tien afleveringen. En ik heb genoten. Tot in mijn tenen. Wat een GEWELDIGE serie! Iedereen met maar een beetje betrokkenheid bij politiek zou er voor moeten gaan zitten en ik vertel je: “dat is geen straf”. BORGEN geeft een prachtig inkijkje in de politiek. Het gaat over idealen, passie, strategie, concessies doen, onderhandelen, macht, loyaliteit, coalitievorming, vriendjespolitiek, keuzes, op de man spelen of op de inhoud, vertrouwen, dilemma’s, lobbyen en nog veel en veel meer. Mijn favoriete politica: Birgitte Nyborg. Met stip!