woensdag 15 mei 2013

"Te vuur en te zwaard"

Vertel maar eens kort en bondig wat er gisteravond in de raad allemaal gebeurde mbt de plannen voor een multifunctionele accommodatie (mfa) in Dussen. Dat gaat dus niet lukken…….
Vele signalen had Dussen de afgelopen weken al uitgezonden mbt de wensen die er leefden op dit gebied. Het college en de coalitiepartijen (CDA, LB en SGP) hielden zich echter doof en blind. Daarom gisteravond een ultieme laatste poging: twee grote bussen met Dussenaren verschenen, spandoeken werden uitgerold, bordjes omhoog gestoken, een geluidsinstallatie aangesloten en een lied ten gehore gebracht. Het mocht niet baten.
“Te vuur en te zwaard” heb ik – aldus Rini vd Westen – het gewenste plan B voor Dussen verdedigd. Het CDA bleek ‘ongevoelig’ (?) voor het verwijt dat het belang dat zij hechten aan een betrouwbare overheid zeer betrekkelijk is en de oproep om de verdeeldheid in de partij met lef te tonen door voor de inhoud te gaan in plaats van voor eensgezindheid bleek tegen dovenmansoren gericht.  En LokaalBelang deed slechts een zwakke en weinig overtuigende poging om te bewijzen dat zij toch echt hun gat niet afvegen met de belangen en de inspraak van burgers.

Het blijft voor mij, namens de PvdA, onbegrijpelijk dat de coalitiepartijen star zijn blijven vasthouden aan het schrappen van plan B voor Dussen, immers:
·         Blijkens uitspraken in Het Kontakt van 8 mei is geld geen motief om te kiezen voor variant C of B. Iedere variant kost volgens wethouder Vd Ven tussen de 6 en 7 miljoen.
·         Het kerkbestuur is de gemeente tegemoet gekomen in de prijs voor het gebouw.
·         De zorg voor kerkgebouwen is raadsbreed lange tijd zwaar meegewogen. Eerst door de mogelijkheden in Hank te onderzoeken en later in Dussen. In juni 2012 is unaniem zelfs besloten ‘in principe het RK kerkgebouw op te nemen in het mfa.”. Wat heeft de wethouder, CDA, LB en SGP toch ineens op andere gedachten gebracht mbt het integreren van kerkgebouwen?
·         En dan het monumentenbeleid waarin we stellen ons in te spannen voor de instandhouding van gemeentelijke monumenten. Wat is er nog te verwachten op dit vlak wanneer over een paar jaar blijkt dat de kerkleden het monumentale kerkgebouw niet meer in stand kunnen houden?
·         Het proces in Dussen heeft bol gestaan van de inspraak en keer op keer wees dat in de richting van de juistheid van optie B. Hoe serieus nemen we onze burgers eigenlijk? De wethouder en de coalitie hebben gewoon de Dorpsraad, het Middelpunt, de kerk en een heel groot deel van de Dussenaren tegen zich in het harnas gejaagd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten