zondag 4 december 2011

Wet Werk en Bijstand

Op 1 januari is de Wet Investeren in Jongeren (WIJ) verleden tijd. Jongeren vallen dan onder de Wet Werk en Bijstand (WWB) en die wet wordt – los nog van het verdwijnen van de WIJ - behoorlijk aangepast. Zo worden meerderjarige kinderen die bij hun ouders wonen op dit moment niet gerekend tot het gezin, maar vanaf 2012 wel. Dat betekent dat het inkomen van die thuiswonende meerderjarige kinderen gaat meetellen voor het huishoudinkomen. En andersom: dat voor de bijstand van die meerderjarige kinderen het inkomen van de ouders gaat meetellen.

Een voorbeeld:
Moeder heeft bijstand als alleenstaande: € 11.242.
Dochter van 22 werkt en verdient netto: € 17.000
Totale netto inkomen nu: € 28.242

Vanaf 2012 wordt het inkomen van de dochter volledig meegenomen in de berekening. Hierdoor komt de bijstand van de moeder te vervallen, want de bijstandsnorm voor een gezin is netto bijna € 16.000. De inkomensachteruitgang is 40% voor het gezin, de inkomensachteruitgang voor de moeder is 100%. De moeder wordt financieel afhankelijk van de dochter.

Op 1 januari heeft Werkendam nog geen nieuwe verordening WWB. De huidige verordening wordt zo aangepast zijn dat de Rijks-regels uitgevoerd kunnen worden. Het is een technische aanpassing met grote gevolgen voor een deel van onze inwoners. Wie worden door de maatregelen geraakt en in welke mate? Hoe gaan we daar als gemeente mee om? Zijn mensen persoonlijk geïnformeerd? Daar ga ik – namens de PvdA – aandacht voor vragen. Een dergelijke ingreep kun je niet kil en zakelijk afhandelen, zoals nu gedaan wordt met het stuk dat de gemeenteraad aangeboden heeft gekregen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten