vrijdag 3 juni 2011

Bestuursakkoord op losse schroeven

Eergisteren heeft het VNG bestuur aangegeven dat zij het bestuursakkoord wil tekenen zonder het onderdeel Werken naar Vermogen. Dit zullen zij op 8 juni aan de leden ter besluitvorming voorleggen. Het kabinet, bij monde van Rutte en Donner, heeft aangegeven dat zij dit voorstel van het VNG-bestuur afwijzen. Het is het hele pakket als pakkage deal. Voor het kabinet is er zonder de Wet Werken naar Vermogen geen bestuursakkoord. Zij spelen het dus hard. Het is slikken of stikken.
Echter, heel veel gemeenteraden hebben zich in de aanloop naar het VNG congres uitgesproken over het bestuursakkoord in de vorm van een nee, tenzij of ja, mits ten aanzien van de WWnV. Van alle kanten is men van oordeel dat de voorstellen rondom de WWnV nog onvoldragen zijn en de randvoorwaarden ontbreken. De besparingen op Wsw en Wajong zijn te groot en er liggen geen afspraken met sociale partners om voldoende banen te scheppen voor arbeidsgehandicapten.
Gemeenten zullen dus vast lopen in de uitvoering en in de financiën. Zoals de plannen nu zijn, zullen de gemeenten fors in de problemen komen, Wsw-bedrijven zullen omvallen, Wajongers hun uitkering verliezen, de begeleiding aan Wsw'ers zal verloren gaan en wachtlijsten gaan groeien. Mensen zullen gedwongen worden, alleen omdat zij een handicap hebben, om onder het minimum loon te gaan werken. Daarnaast blijft er nauwelijks geld over voor de reïntegratie van andere doelgroepen. Ook zijn er geen enkele garanties dat de 60.000 banen die nodig zijn om de doorstroming in de Wsw tot stand te brengen er zullen komen.
Kortom de plannen zijn onuitvoerbaar. Gemeenten zullen dat nu heel duidelijk moeten maken. In het debat in de Tweede Kamer is dit ook allemaal naar voren gebracht, maar het kabinet gaf geen enkele krimp. De staatssecretaris trekt de berekeningen van Cedris en de VNG in twijfel en blijft bij zijn eigen berekeningen en bezuinigingen. Hij legt de verantwoordelijkheid helemaal bij de gemeenten en de Wsw-bedrijven. De bezuinigingen worden op deze manier via de portemonnee van de gemeente behaald. Daar komt inmiddels nog bij dat ook het afschaffen van het PGB gevolgen zal hebben voor de gemeenten. Deze afschaffing is namelijk niet meegenomen in de financiële kaders van bijvoorbeeld de Wmo en bijstand. Zorgbehoevenden zullen zich nu in het vervolg moeten wenden tot de Wmo, de gemeente. Terwijl er hiervoor geen geld bij komt. Dit komt er dus ook nog bovenop. Een voor gemeenten onmogelijke situatie om aan burgers uit te leggen.

Deze tekst is overgenomen uit een informatiebrief van de PvdA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten