vrijdag 7 maart 2014

Impact dijkversterking ook groot

De raad mag dan wel een motie aangenomen hebben dat wat Werkendam betreft een dijkverlegging op locatie Noordoost (lees: Sleeuwijksedijk) niet aan de orde is, dat betekent echter niet dat het ook van de baan is. Gisteravond werden inwoners geïnformeerd over een onderzoek(je) dat gedaan is naar de effecten van dijkversterking i.p.v. dijkverlegging. Dan blijkt een klassieke dijkversterking - tot 100 meter achter de dijk de grond ophogen met wel 2 tot 3 meter – nagenoeg net zoveel impact te hebben op de bebouwing als dijkverlegging. Deels zou dit wellicht vervangen kunnen worden door damwanden, maar de technieken daarvoor zijn nog niet vastgesteld. Het is overigens mogelijk om voor onze gemeente voldoende waterstandsverlaging te bereiken zonder de dijk te verleggen. Maar in Zaltbommel komen ze dan 2 cm tekort…….
Het lijkt er sterk op dat de studie die gedaan werd, maar één conclusie tot gevolg kon hebben. Er is ook alleen maar gekeken naar de mogelijkheden met de Sleeuwijksedijk. Alternatieven elders langs de rivier zijn niet in het onderzoek(je) betrokken. En dat zou nu juist wel moeten! Maandagavond vergadert de raad hierover in een ingelaste vergadering.
Uitgangspunt voor Progressief Altena blijft: geen dijkteruglegging en geen derde haven op locatie Noordoost  en toekomstige dijkversterkingen (zo mogelijk) buitendijks

Geen opmerkingen:

Een reactie posten