zaterdag 14 november 2009

Nieuwendijkse parels

Vanmorgen stond de derde pareltjestocht op het programma. De PvdA bezocht in Nieuwendijk Xinix en dorpshuis Tavenu. Vanwege de hevige regen kwam er van een fiets- of wandeltochtje door en rond het dorp niks terecht.

Voor de mensen onder ons die het nieuwe Xinix nog niet kenden ging er een wereld open. Een prachtige zaal, een gezellige bar, goede oefenruimtes voor bandjes, optredens voor vier- tot vijfhonderd muziekliefhebbers en meer dan honderd betrokken vrijwilligers. Een voorziening om als dorp, als gemeente én als streek te koesteren! Het blijft daarom vreemd dat Xinix als enige poppodium in Nederland niet kan rekenen op subsidie uit de eigen gemeente.
We hebben afgetast hoe het bestuur aankijkt tegen Xinix als hét cultuurpodium van de streek, iets wat de PvdA wel zou willen stimuleren. De bestuursleden hadden daar best oren naar maar zien er alleen met een betaalde kracht mogelijkheden toe. Wellicht bieden de toekomstige combinatiefuncties hiertoe een mogelijkheid.

Door het Tavenu-bestuur is er de afgelopen periode hard gewerkt aan een toekomstvisie. Tavenu moet weer van de bewoners worden en meer zijn dan een plek waar je een zaaltje kunt huren. Er zijn plannen ontwikkeld voor meer samenwerking tussen bibliotheek, school, Trema en dorpshuis, mensen zijn of worden benaderd voor het op vrijwillige basis beheren van het Tavenu of voor organiseren van activiteiten en er worden aanpassingen aan het gebouw in gang gezet. Allemaal veelbelovende initiatieven die op zeer korte termijn aan de raad worden voorgelegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten